Kezdőlap Interjúk Zene – Interjú – „…a gitár az a hangszer, amely szavak nélkül...

Zene – Interjú – „…a gitár az a hangszer, amely szavak nélkül is megmagyaráz mindent.” – mondja a tehetséges gitáros-dalszerző, a contry szerelmese, Szegi Csongor

344
0

Végre megjött 🎸🍾 🙂

Közzétette: Szegi Csongor – 2019. február 7., csütörtök

„A kreativitás az a minőség, amit te viszel a tetteidbe, egy magatartás, egy megközelítési mód – hogy hogyan nézed a dolgokat.” – írja Osho az egyik könyvében. Nem lehet mindenkiből szobrász, táncos, zenész, előadó. Tudomásul kell vennünk, hogy minden ember kreatív, amelynek segítségével – ha kellően teszek is érte -, valami egyedit pakolhatok le arra az asztalra, amelyről csipegethetnek az arra szomjas, értéket kereső, egyben magát is kereső embertársaink. Ami fontos: mindent – bármi is az -, örömmel kell tenni! Ha érzed, hogy erőlködés van mögötte, vagy csak az anyagi javak fontosak számodra, akkor ne folytasd tovább! Ha azonban látod, érzed, hogy a kemény munkának értelme van, örömödet meg is akarod osztani másokkal, akkor viszont bevonzod azt, amit szeretnél. Az öröm mellett ott van a szeretet is. Szeretettel tegyed azt, ami örömet okoz! Ha nincs szeretet, nincs öröm, ha öröm nincs, a szeretet is elvész, elillan előlünk. A céltudatosság persze nagy segítő még, ahogyan felfedezhető kedves interjúalanyomban, a Szegeden dolgozó, de Kübekházán élő Szegi Csongorban is. Benne azt is látom, hogy odaadja teljes önmagát azért, amit szeretne, amiben örömét leli, amit meg akar osztani másokkal. Csongor nem csak az ízek mestere szerintem, hanem a gitározás is nagy fegyverarzenáljához tartozik, aki egyedi játékával, hatalmas lelkével adja önmagát közönségének. Akik behódolnak, nem menekülhetnek előle. A délvidéki – Magyarkanizsa (Szerbia) – születésű fiatalember – aki a Camp Fire Melancholy együttes gitárosa is – kötélnek állt, szívesen adott interjút magazinunknak.

A képhez tartozó alt jellemző üres; SzegiMalata.kult_.jpg a fájlnév

 2018 – Maláta

Visnyei Ferenc/Visó: Amikor hallgatom, látom játékodat (még csak videón) az egy szál gitárral, valami varázslat foglyává teszel. Nem hiszem, hogy ezzel egyedül vagyok. Szembetűnő számomra, hogy a tehetség, a céltudatosság, a racionalitás, de az érzékiség, de az intuíciók is, tehát a hatodik érzéked segíti előrejutásodat a zenében, de a mindennapi életben egyaránt. Jó a meglátásom? Szerintem már kisgyermekként elhatároztad, hogy kemény munkával, kitartással, összefogottsággal, rendszerességgel megvalósíthatod azt, amit kitűztél célul. Milyen zenei stílus ragadott meg kezdetben és mikor? Mennyire és mi az, ami egyre inkább arra ösztönöz, hogy valamit alkossál, odatedd magad környezetednek? Miért éppen a gitár lett az a hangszer, amellyel közvetíted azt, amit ki szeretnél fejezni, ki akarsz adni magadból, valami fontosat, valami meghatározót?

A képhez tartozó alt jellemző üres; Szegikep.kult1_.jpg a fájlnév

2019 – Kanizsa Fesztivál

Szegi Csongor: Tizenöt éves voltam, amikor elhatároztam, hogy gitárt veszek. Az elején nem volt kitartásom, de végül a sok idő meghozta gyümölcsét. A mai napig a country stílus érdekel. De mindent meghallgatok. Több stílusban is kipróbálhattam magamat. Néhány dolog ösztönzött, de leginkább a kihívás. Basszusgitáron kezdtem, de végül is mindig valahogy visszatértem az acustic gitárhoz. Az eddigi zenekaraimban basszusgitároztam. Kivéve Londonban, ahol már szólógitáros voltam. A jelenlegi zenekaromban egyébként pont acustic gitáron játszom és ez nagy öröm számomra. Szerintem a gitár az a hangszer, amely szavak nélkül is megmagyaráz mindent. Elég sok minden kiderülhet ki, hogyan játszik rajta.

 

A csend, az elmélyülés biztosan fontos számodra is, hogy MAGodra (önmagadra) találj?

Igen nagyon fontos számomra. Ezt jól mondod. Néha jobban érzem magamat, ha csendben ülök. Előfordult, hogy napokig nem fogtam gitárt a kezembe. Furcsa volt, de hiányzott.

 

A zeneszerzés, a szövegírás alkotásra sarkallt már? Ha igen, kérlek, mutassunk meg egy-két dalt a Látogatóinknak is! Persze szívesen vennénk, ha más feldolgozásodat is felrakhatnánk magazinunkba!

A képhez tartozó alt jellemző üres; Szegiklip.kult_.jpg a fájlnév

Ghost Town videoklip, képkocka

Igen, írtam már saját dalt/szöveget, amire az utóbbi időben nagyon sok időt fektettem. Egyik dalom éppen a napokban lett készen, Ghost Town címet adtam. Akik követnek engem (közösségi oldalon. – a szerk,) azok leginkább feldolgozást halhatnak tőlem.

Jó menedzsment nélkül nehéz előrejutni, főleg ha szólókarrier felé is szeretnél kacsintgatni. Valaki segíti zenei előrejutásodat?

Nem. Ezt mind egyedül alakítottam ki, amit látsz. Több dalversenyen részt vettem és megismerhettem olyan embereket, akikre bármikor számíthatok.  Egyébként ezért hoztam létre a Facebookon egy saját oldalt, amely esetleg segít az előre jutásban.

Ki az a zenész, előadó, zenekar, akikről egyértelműen kijelentheted, hogy van tőlük mit tanulni?

Szerintem nincs olyan zenész, előadó, akitől tanulni kéne. Azt gondolom, hogy minden zenész egy egyéniség. Nem vagyok annak a híve, hogy valakit utánoznak. Ezzel úgy vagyok, hogy amit a színpadon lát belőlem a közönség, az valójában én vagyok. Mindenki tegyen úgy.

A puszta kéz, a köröm, az ujjakra húzott pengető csodákra képes. A fingerstyle (újjal pengetős) technikát választottad a húrok közvetlen megszóltatására. Így a dallamok világát még inkább megidézed? Ugyan fontos a technikai tudás, azonban, ha nincs mögötte egy olyan lélek, mint amilyen a tied, akkor mit sem ér az egész.

Köszönöm szépen. Igen, amikor megismerkedtem ezzel a stílussal, rögtön tudtam, hogy nekem ezt muszáj lesz megtanulnom. Elég sok munka van vele, meg kell ismerni magát a hangszert, de a végeredmény önmagáért beszél. 

🎸🎼🍺ismerős?

Közzétette: Szegi Csongor – 2019. február 20., szerda

Hatalmas munkával, helyesebben harccal – ahogyan írod egy fb bejegyzésedben -, de elérted, hogy saját zeneszobád van, ahol alkothatsz. Mi az a hajtóerő, amely idáig juttatott?

Az akarat! Ja és: Soha ne add fel! Sok olyan emberrel is találkoztam, akiknek elmeséltem a célom és kinevettek. De engem ez erősített. Az évek során sikerült jó pár arccal megismerkednem, akik motiváltak. Az ember bármit elérhet, ha hisz benne és nem várja azt, hogy a kezébe hulljon a siker, hanem dolgozik érte.

 

Több zenekarban is láttalak már képeken illetve videóban. Látom, szereted csinálni!

Jelenleg egy zenekarban játszom, a Camp Fire Melancholy-ban, azonban több együttesben beugrós vagyok, illetve dalszöveget/dalt segítek írni. Örültem, amikor elég sokan megkerestek és kérték, hogy csatlakozzam hozzájuk. Jelenleg 3 zenekarnak segítek. Persze a saját projektemet is készítem.

Milyen egyéni lehetőségeid vannak? Hol sikerült eddig bemutatkoznod nagyobb közönség előtt? Hol láthatunk, hallhatunk esetleg a közeljövőben egyedül, puszta gitárral a kezedben?

Lehetőségek azok mindig vannak. Rengeteg helyen sikerült fellépnem. Volt ahol kisebb, volt, de megesett, ahol nagy létszámú közönség előtt. Mai napig szívesen emlékszem vissza Londonra, amikor elsőnek egy parkban, majd utána egy metró megállóban zenéltem. Ezután jött a többi. Dalversenyre jelentkeztem és ezek után a csillagos ég:). Sajnos, a jelenlegi világjárvány minden előadónak, zenésznek keresztbe tett, nincs élő buli, de minden bizonnyal hamarosan beindulhat az élet, és egyértelmű, hogy szeretnék én is minél több rendezvényen, klubban fellépni szólóban és a zenekarommal is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Szegikep.kult_.jpg a fájlnév

2019 – Budapest S8 Klub

Szinte biztos vagyok abban, hogy fontos vágyad: megismerjenek téged, egyre szélesebb körben megmutasd magad a világnak, akik vevők az értékes zenére, akik befogadják azt a Csongort, aki egyre inkább építi a szólókarrierje felé vezető rögös, de elképesztően izgalmas útját. Jól gondolom?

Igen, szeretném magam megmutatni mindenkinek. Szerintem azok vágya ez, akik tényleg szeretnének kicsit többet kiadni magukból, szükségük van arra, hogy elismerjék őket. Úgy érzem, hogy jó úton haladok, hiszen változtattam bizonyos dolgokon, amelyek nagyobb löketet adnak, hogy előrébb jussak. Nem adom fel! Régóta csinálom. Visszaemlékszem, hogy kellemes és rossz élmények egyaránt kísértek, de ez így természetes. De: a legtöbb pozitív volt. Tudom, hogy az ember képes bármire, ha keményen dolgozik érte!

Képek: Szegi Csongor

Visó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét