Kezdőlap Egyebek Kultúra-irodalom-díjak-Franciaország – Samuel Beckett utolsó napjairól szól az idei Goncourt-díjas első regény

Kultúra-irodalom-díjak-Franciaország – Samuel Beckett utolsó napjairól szól az idei Goncourt-díjas első regény

57
0

Maylis Besserie rádiós szerkesztő Le tiers temps című műve kapta meg hétfőn a legjobb első regénynek járó idei Goncourt-díjat, a legjelentősebb francia irodalmi elismerést. A díjazott fiktív történet Samuel Beckett életének utolsó napjairól szól.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Samuel.kult_.jpg a fájlnév

    Samuel Beckett író, költő

   A februárban megjelent regény a címadó, Le Tiers-temps nevű párizsi idősotthonban játszódik, ahol a Nobel-díjas író 1989-ben meghalt. Az ír szerző az elmúlásra várva felidézi élete nagy szenvedélyeit, szenvedéseit és örömeit, amelyek az intézmény mindennapjainak megfigyelésével keverednek a műben.

A képhez tartozó alt jellemző üres; maylis.kult_.jpg a fájlnévMaylis Besserie rádiós szerkesztő

A legjobb novellának járó Goncourt-t Anne Serre érdemelte ki Au coeur d’un été tout en or című művéért, amely a Mercure de France kiadónál jelent meg.

A legjobb életrajzért járó díjat Thierry Thomas rendező, forgatókönyvíró kapta Hugo Pratt, trait pour trait című munkájáért, amely a Grasset kiadó gondozásában látott napvilágot. A költészeti Goncourt-t Michel Deguy vehette át teljes életművéért.

A Goncourt Akadémia tagjai a tavaszi díjak átadását szándékosan időzítették a koronavírus-járvány miatt március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások feloldásának napjára, amikor is országszerte újranyitottak a könyvesboltok. A zsűri így kívánta a könyves szakmát támogatni, és a figyelmet a kortárs irodalmi művekre irányítani.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét