Kezdőlap Film- és színházművészet Gilm – 14 órás dokumentumfilm készült a filmtörténet női rendezőiről

Gilm – 14 órás dokumentumfilm készült a filmtörténet női rendezőiről

147
0

A produkciót Mark Cousins észak-írországi filmtörténész, dokumentumfilmrendező jegyzi. A 14 órás filmet a héten teszik elérhetővé a Brit Filmintézet (BFI) online szolgáltatásán. A magyar rendezők közül Mészáros Márta és Enyedi Ildikó került a válogatásba.

A képhez tartozó alt jellemző üres; women-make-film-kult-1022x1024.jpg a fájlnév

Nem ez Cousins első, ilyen terjedelmű munkája: 2011-ben a filmtörténetről készített egy 15 órás tévésorozatot The Story of Film: An Odyssey címmel. Ezúttal a filmművészet női rendezőivel foglalkozott a Women Make Film – A New Road Movie Through Cinema című munkájában. A tavalyi Torontói Filmfesztiválon debütált, azóta számos ország tévécsatornái által vetített dokumentumfilmet most május 18-ától öt héten át, részletekben mutatja be a BFI online szolgáltatása, amely egyúttal az idézett filmrendezőnők számos alkotását is kínálja.

A produkció témákra bontva 40 fejezetben tárgyalja a női filmrendezők munkásságát. Mintegy 1000 filmrészlet idézi fel hat kontinens 183 rendezőjének alkotásait az elmúlt 130 évből. Cousins megkérdezi, hogyan készültek a filmek, hogyan alakították a történeteket, és hogyan ábrázolják a filmek az életet, a szeretetet, a politikát, a humort és a halált.

Cousinst a 90-es évek közepétől érdekelte a női filmesek kérdése, mivel egy dokumentumfilmekből készített válogatása ráébresztette, hogy mindössze egy női rendező munkája került a merítésbe. „Utazgatás közben, mikor egy-egy országban jártam, mindig megkérdeztem, hogy milyen nagy női rendezőik vannak” – idézte fel Cousins. Mint mondta, így talált rá a 86 éves Sri Lanka-i Sumitra Periesre is: „Az élete is érdekelt, de ebben a filmben a kameráját, a képeit, a társadalmi és pszichológiai elképzeléseit akartuk bemutatni.”

A dokumentumfilm narrátorai között van Tilda Swinton és Jane Fonda is.

(MTI/The Guardian)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét