Kezdőlap Egyebek Zene – Koncert – Szeged, Nyugi Kert – Miss Poppy együttes és...

Zene – Koncert – Szeged, Nyugi Kert – Miss Poppy együttes és a bódulat hangjai – élménybeszámoló és beszélgetés a “hangkeltőkkel”

600
0

Ódon falak, minden, ami felidézi a múltat: tárgyak, képek, tévék, rádiók, megállítottak bennünket, sőt, az időt is… 

A képhez tartozó alt jellemző üres; Nyugi.kult_.jpg a fájlnév

E sorok íróját és kollégáját (Benit) megbabonázta a látvány, ami fogadta őket a minap Szegeden, egy szórakozóhelyen. Ide máskor is bejövünk, mert megmagyarázhatatlan dolgok történnek – miközben ennek kellene természetesnek lennie -, ha valaki kicsit keresgél, hova is menjen szórakozni. Itt mindenki kap valamit, aki betér, na, nemcsak italt (mi is potyáztunk!), nemcsak kedvességet, hanem valami mást is: értéket, bár ma már a kedvesség, a mosoly, egy vendégcsalogató szó, csodákra képes…

Mintha megállt volna az idő… Amikor bementünk a szegedi Nyugi Kertbe, hogy megbeszéljük a magazinunkkal kapcsolatos dolgokat a fenti vendégszerető „klub” egyik vezetőjével, azt hittük, egy teljesen más dimenzióba csöppenünk. Kedves, beszélgető emberek: vendégek, a személyzet. A mai világban nehéz lehet mindenkinek, aki létrehoz egy vállalkozást, aki a pult mögött van, de annak is, aki kívül, vendégként, de amit a „Nyugiban” tapasztaltunk, az a baráti, teljesen közvetlen viszony, nem mindennapi élmény volt számunkra. Az meg hab volt a tortán, hogy Kozma Zoltán, a szegedi Nyugi Kert egyik tulaja is olyan szívélyesen fogadott bennünket, hogy arra sarkallt Benivel, hogy feltétlenül bemutassuk ezt a nagyon lélekemelő bulihelyet, amely a szegedi TIK szomszédságában található…

Nyugi, kedves Látogatóink, hamarosan megtudjuk, hogy mi is a varázsa a Nyugi Kertnek!

A képhez tartozó alt jellemző üres; Nyugisplakat.kultjpg-1.jpg a fájlnév

Sem Zoli, sem Nagymihály Gábor nem híve a nyilvános szereplésnek, ezért kicsit nehezebben tudtunk kiszedni belőlük valamit. Zoli azonban kötélnek állt, és mesélt. Zoli főiskolásként a Nyugiba járt rendszeresen inni ismerőseivel, barátaival, majd a sors kegyes volt hozzá, és felkínálta a lehetőséget számára, így közel 8 éve átvette a Nyugit. Ez a név már bejáratott volt, ezért ezen semmiképpen nem akartak változtatni, csak a Kert szót tették hozzá. Még az első évben csatlakozott Zolihoz Nagymihály Gábor. Nemcsak az üzlet, hanem a szoros barátság is 30 éve összeköti őket. Tim Burton különc, csodabogár, ahogyan tartják, és a szörnyszülöttek hollywoodi védőszentje, aki Disney rajzolójaként kezdte pályafutását, de pár év után kirúgták, mert túl ijesztőnek és bizarrnak találták a meséit. Tim nem adta fel, ahogyan Zoli sem, mert valójában Tim Burton stílusa érintette meg, így nem lehet csodálkozni a Nyugi Kert elképesztően fura dizájnján. Persze azért még Zoli beleépítette a 10 éves pécsi dohánygyári munkatapasztalatát is, hogy valami extrát tudjon a vendégeknek adni.

Zoli és Gábor igyekeznek nem populárisat „alkotni”: mind a világban, mind zeneileg, és a vendégek italai mellé, valami élményt, értéket nyújtani.

Heti 3-4 alkalommal koncerteket, fellépéseket szerveznek. Nagyon jól együttműködnek az egyetemista, főiskolai karokkal. Kiállításokat is láthatnak olykor az érdeklődők. A falakon kívül is vannak programjaik, így a bringatúrák is rendszeresek. Jótékonysági gyűjtéseket vállalnak, egyéb kulturális programmal, könyvbörzékkel, stand up vetélkedőkkel, quizestekkel csalogatják a fiatalokat. A környezetvédelem elkötelezett híve Zoli és Gábor is. Egyéb program is színesíti, nyugissá teszi a hozzájuk betérők mindennapjait. Ami nem egy elhanyagolható szempont: minden rendezvényük ingyenes!

Hogy mi ez a nagy retrós dolog? Zoli: „hisz mi sem vagyunk már 20 évesek… ezek vagyunk mi!”

Megtudtuk, hogy az idén tavasszal fellép náluk: a  Junkies, a Belmondó és a Korai Öröm is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; junkies.kult_.jpg a fájlnév

Junkies

A legnagyobb tervük, hogy felújítsák a Nyugit, hogy még nyugisabb legyen mindenki számára, aki csak kedvet érez benézni hozzájuk, akik értéket akarnak követni náluk.

Benivel be is tértünk március 06-n, hiszen egy nagyon csalogató plakáttal farkasszemet néztünk: Miss Poppy. Hűha! – mondtam Beninek, erre el kellene mennünk!

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppy0000.kult_.jpg a fájlnév

Nagyon szeretem a fanyar, de ütős angol humort, így a Csengetett, Mylord című 26 részes brit vígjáték-sorozatot is. Volt alkalmam – nem egyszer megnézni, DVD-én is megjelent -, belekóstolni a 20-as évek világába: mind az arisztokráciának, mind az alsóbb osztályoknak egyfajta görbetükröt mutatott.

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppy00.kult_.jpg a fájlnév

Azt viszont nem gondoltam, hogy a Miss Poppy szegedi együttes e filmsorozattól kölcsönzi a nevet, mert ha valaki találkozott már Gyuris Viviennel – énekessel -, akkor tudja, hogy nem egy önző, savanyú, gonosz ember, mi több, pont az ellenkezője, a filmbeli Miss Poppynak.  

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppy0.jpg a fájlnév

Soha nem találkoztunk, de már az első fb megbeszélésünk, telefonálásunk alkalmával bemutatkozott kedvességével, „ami a szívén, az a száján” közvetlenségével, hatalmas mondókájával belopta magát szívembe, aztán meg… nem vitás: Beniébe is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppy000.kult_.jpg a fájlnév

Szóval, nem gondoltam a filmre, hogy innen kölcsönözték a nevüket, mint inkább egy bódító valamire, egy mákos történetre… Ne tagadja senki, mert ez végül be is bizonyosodott! 

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppyZsoltBandi0.kult_.jpg a fájlnév

Aki csak ott volt, valamit érezhetett a bódulatból, abból a zenei bódulatból, amit a Nyugiban adagoltak szép lassan nekünk, ugyanis a tragikus sorsú Amy Winnehouse, a System, de a Maroon5 dalai, de egyéb sláger is terítékre került Vivienéktől.

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppy2.kult_.jpg a fájlnév

Letagadhatatlanul otthon érezték magukat, ahogyan mi is, a közönséggel együtt.

 A videóinterjúnkat is ajánljuk szíves figyelmetekbe, még ha oldalra is dőltünk az elején. 🙂  Pedig ekkor még csak gyümölcsturmixot ittunk. 🙂

Közzétette: Visnyei Ferenc – 2020. március 6., péntek

Keresik még a zenei stílust, amelyben szívesen játszanának,

de ahogyan Benivel érzékeltük, és a közönség is, amiket

kaptunk tőlük, azokban tuti, hogy jók, egyediek, nincs

semmi utánzás.

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppy1.kultjpg.jpg a fájlnév

Mindhármuk: Vivi, Zsolt és Bandi is egész személyiségét, zeneiségét adta az elhangzott dalokba, nem többet, nem kevesebbet.

A képhez tartozó alt jellemző üres; MissPoppy5.kult_.jpg a fájlnév

Ami nagyon lényeges: tetszik a Miss Poppy könnyedsége, a laza, szellemes játékstílusa, a közvetlenség, a humor, ugyanakkor az alázat a zenéhez és a hallgatósághoz. Mindezek elengedhetetlen kellékük, nem is baj, legyen is így mindig!

 

Köszönöm Beni és a közönség nevében is!

A felejthetetlen, több mint kétórás koncerten érezhettük

a Miss Poppy előadásában – mi nagy rockosok -,

hogy van létjogosultsága a pop(pys) zenének is, ha profiktól

játszanak, profik.

Köszönjük Gyuris Viviennek (ének), Hegyesi Andrásnak (ének/gitár)
és Préda-Kovács Zsoltnak (klarinét/billentyű), hogy bódulatuk még most is tart!

De: még, még, még, soha nem elég!  -szólal meg bennünk egy hang!

 

A képhez tartozó alt jellemző üres; Benikult.jpg a fájlnév

Képek, videók:

Csala Sándor/Beni

A képhez tartozó alt jellemző üres; Visovegegyhazakultjpg.jpg a fájlnév

Visó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét