Kezdőlap Egyebek Tudomány-csillagászat-Nagy-Britannia – Hatalmas “űrhóembert” képez a két összeolvadó fehér törpe

Tudomány-csillagászat-Nagy-Britannia – Hatalmas “űrhóembert” képez a két összeolvadó fehér törpe

87
0

Egy hatalmas hóemberalakú, soha nem látott légkörű csillagot fedezett fel egy nemzetközi csillagászcsoport, az égi objektum két fehér törpecsillag lehet, amelyek éppen csak elkerülték a megsemmisülést, és egy kisebb, sűrű csillagba olvadnak össze – adta hírül a BBC News honlapja.

A képhez tartozó alt jellemző üres; sziriuszab.kult_.jpg a fájlnév

    A tőlünk 150 fényévre lévő “hóember” tömege nagyobb a Napnál, átmérője azonban kétharmada a Föld átmérőjének.

A fehér törpe a csillagfejlődés végső stádiuma, általában nagyjából Föld-méretű, de 100-szor kisebbek, mint a Nap. Tömegük megközelítően a Nap tömegével egyezik meg, ezért sűrűségük nagyon nagy. A fehér törpék extrém magas felszíni hőmérsékletűek, ezért ragyogó fehér fényt bocsátanak ki.

Az Európai Űrügynökség Gaia teleszkópjával felfedezett objektum két fehércsillag összeolvadásából keletkezhetett, és a WDJ0551+4135 jelet kapta. A felfedezés segítheti a tudósokat abban, hogy jobban megértsék ezt a folyamatot – mondta Mark Hollands, a Warwicki Egyetem kutatója, a Nature Astronomy folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

“E csillag legérdekesebb jellemzője, hogy nem robbant szét szupernovaként. Nincs sok fehér törpe, amely ekkora tömegű lenne” – magyarázta.

Légköre korábban soha nem látott összetételű. “Azt várnánk, hogy külső rétege hidrogén, néha esetleg héliummal vegyülve, vagy csupán hélium és szén. A hidrogén és a szén ilyen kombinációjára nem számítottunk, mivel kell lennie egy vastag hélium rétegnek, amely meggátolja ezt” – mondta a kutató.

Nem tudni bizonyosan milyen csillagrendszerek hozzák létre a szupernova állapotot. Ennek a “sikertelen” szupernovának a jellemzőit vizsgálva sokat megtudhatunk a termonukleáris önmegsemmisülés útjairól – tette hozzá.

MTI/Wikipédia

Szerkesztő: Visó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét