Kezdőlap Egyebek Kultúra-színház-magyarság-Vajdaság-Szerbia – Kisorsolták a vajdasági magyar drámaíróverseny témáját

Kultúra-színház-magyarság-Vajdaság-Szerbia – Kisorsolták a vajdasági magyar drámaíróverseny témáját

296
0

Érccel mért életek címmel kell színdarabot írnia hétfőn három szerzőnek az Újvidéki Színházban megrendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen.

A képhez tartozó alt jellemző üres; vajdasagi.kult_.jpg a fájlnév

Fotó: Újvidéki Színház

   A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki hétfő reggel. Ennek alapján kell három szerzőnek, Pressburger Csaba újságírónak, Szögi Csaba író-újságírónak és Patócs László tanár-újságírónak estig drámát írnia.

A darabok megszületése után három rendező – Lénárd Róbert, Pongó Gábor és Puskás Zoltán – a szöveget 24 óra alatt színpadra viszi és bemutatja a vajdasági magyar színházak művészeinek, valamint az újvidéki művészeti akadémia hallgatóinak segítségével.

A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezi és díjazza. A testületet Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Kálló Béla színész és Tolnai Szabolcs rendező alkotja.

A drámaíróverseny célja a vajdasági magyar drámairodalom fellendítése és pallérozása. “Mindennek az eszmei értéke magában a megszületésben és a megmaradásban van. Az, hogy minden évben legalább három drámai érték születik, és az, hogy éveken keresztül a drámaíró verseny megmarad, már önmagában megfelel az említett két eszmei értéknek. Megítélésem szerint a drámaíróverseny már túllépte az irodalmi vetélkedő kereteit, és inkább azt mondhatjuk, hogy ez egy kreatív együttlét, azaz a vajdasági magyar színházművészek, színészek, rendezők és írók találkozója” – hangsúlyozta korábban Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója.

A három ősbemutatót kedd este láthatja a közönség az Újvidéki Színházban.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét