Kezdőlap Zene Kultúra-zene – Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió

Kultúra-zene – Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió

194
0

A képhez tartozó alt jellemző üres; Claude_Debussykult-760x1024.jpg a fájlnév

Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió január 3-án a budapesti Várkert Bazárban Bogányi Gergely zongoraművész és a Free Style Chamber Orchestra közreműködésével.

https://www.youtube.com/watch?v=d8s5nMR-bv8

    A száz éve elhunyt francia zeneszerző folyamatos inspirációt jelent a dzsesszzenészek számára, így néhány művének újragondolása szerepel a Trió Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen, amelynek elkészültekor fogalmazódott meg a közös koncert gondolata Bogányi Gergely zongoraművésszel – közölték a szervezők az MTI-vel.

A képhez tartozó alt jellemző üres; boganyikult.jpg a fájlnévBogányi Gergely zongoraművész/Fotó: zeneakademia.hu

Nagy János “Yancha” Erkel Ferenc-díjas dzsesszzongorista-zeneszerző és Frankie Látó hegedűművész hat éve duólemezen dolgozott fel néhány Liszt- és Debussy-szerzeményt, most pedig kizárólag Debussy munkáinak újragondolásával töltött meg egy albumot a Nagy János Trió. A Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen a művészek arra vállalkoznak, hogy a Debussy-művek témáit és rövidebb tételeit a dzsessz formanyelvéhez igazítva, sok improvizációval megtűzdelve alakítsák saját zenei egyéniségükhöz. Kreatív, improvizatív megközelítéssel értelmezik a klasszikus témákat, stílusuk egyetlen műfajba sem sorolható. Játékuk az improvizációra épül, nehéz nem észrevenni a komoly, megfontolt, de mégis játékos megközelítést.

    Bogányi Gergely és a Nagy János Trió a Debussy-album kamarazenekari változatát mutatja be a Várkert Bazárban.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét