Kezdőlap Interjúk Zene – Interjú – Az alternatív zene bűvöletében – Nyers erő, ütős...

Zene – Interjú – Az alternatív zene bűvöletében – Nyers erő, ütős és mennyei hangzás – Bemutatjuk a szegedi Chimpull együttest – Beszélgetés Ábrahám Levivel, a basszeros-énekessel

443
0

A képhez tartozó alt jellemző üres; KapcabanCHIMPkult-1024x683.jpg a fájlnévA szegedi Kapcában – DJ Fotó

Adott négy szegedi, érettségi előtt álló jó barát, akik gondoltak egyet: összehoznak egy bandát, mint megannyi hasonlókorú fiatal. Ez egy tipikus indulás, azonban azt még nem tettem hozzá, hogy azért a Chimpull együttes két tagjának az édesapja a Nyers és a Heaven Street Seven együttesekben országos hírűvé nőtték ki magukat, de az is érdekes, hogy Barni (dobos) dobtanára az a Volent Zsolt, aki a Nyers ritmusszekcióját erősítette, tehát van némi családi-baráti indíttatás is. A szegedi Kőrösy Gimnáziumba járó Ábrahám Leventét kerestem meg nemrégen (e-mailen keresztül), hogy mutassa be együttesét.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Chimpszineskult.jpg a fájlnév

A csapat tagjaival, így Levivel sem találkoztam ugyan személyesen, de azt gondolom, hogy elképesztő pörgős figura lehet, hihetetlen energiákat tudhat magáénak, amelyek azt sugalmazzák számomra: nem menekülhet előle senki sem! Nem véletlenül választottam tehát őt interjúalanyomnak. hogy mutassa be együttesét. Sajnos nem tudtam elmenni a november 29-i szegedi Grand Cafés koncertjükre, de kollégáim: Bánszki Krisztián és Virág Péter/Grafit beszámoltak róla, hogy tudnak valamit a fiúk, azon kívül, hogy feltűnő ruházatban megjelennek, valami extrát is nyújtanak zenéjükkel. Az is tetszik még ebben a feltörekvő csapatban, hogy hihetetlenül összetartanak: kiveszik részüket együttesen mindenből: mókáznak, egymás gondolataiból olvasnak és hajtanak… egyre csak közelebb céljaik felé, hogy ismert és elismert zenekarrá fejlődjenek. Ugyan még nincs kiforrt hangzásuk, így számos zenei stílusba kapaszkodnak, több feldolgozást is játszanak koncertjeiken, de így is már eljutottak az egyik rangos nemzetközi  fesztiválra, a SZÍN-re.  Abban biztosak lehetünk, hogy nagy sikerük lesz, nemcsak azért, mert jóképűek és őrjöngenek majd a lányok utánuk, hanem mert  tényleg van bennük zenei spiritusz, és óriási tömegéhséget tudnak majd csillapítani országszerte.

Visó: Mikor és kiben merült fel négyőtök közül, hogy bandát alapítotok?

A képhez tartozó alt jellemző üres; LeviCHIMPULLkult-768x1024.jpg a fájlnévÁbrahám Levente énekes és basszeros “mamuszkában” – Marshallok közt – a  Gribedli stúdióban készült fotó, amikor a “Csákányt” vették fel

Levi: Barnabás és én már zenéltünk együtt, így kitaláltuk, hogy egy komolyabb bandát összehozhatnánk. Szilárdot, egy másik szegedi formációból ismertük mint gitáros és Mikin keresztül összebarátkoztunk egymással. Hárman kezdtünk el zenélni, majd egy kicsit később került Miki a képbe, mint tag. Vele is régi már a kapcsolat, hiszen általános iskolai osztálytársam Barnabásnak és nekem is, illetve most Sziszié.

Visó: Kíváncsi lennék, hogy vajon milyen zenét hallgattatok a felállásotok előtt, most, hiszen azért néhány Chimpullosnak vannak azért szülői indíttatásai?

Ábrahám Levi: A zenei ízlés kisebb eltérésekkel megegyezik. De ennek a kialakulása szerintem már fiatal korban elkezdődik, szerencsére elég jó kapcsolatunk van egymás szüleivel, mivel nagyon sokat segítenek a háttérmunkában. Így tudom, hogy ők mit hallgatnak és gondolom a többieket is megfogta a Magyar alternatív zene világa, illetve a koncertre járás.

Visó: Valamiért azt gondolom, hogy te vagy az az ember, aki össze tudja tartani a csapatot, mivel jól tudsz kommunikálni. Hallgatnak is rád a fiúk?

Levi: Szerencsére nincs szükség nagy külső összetartó erőre, mert ez megvan alapból bennünk, hiszen világi haverok vagyunk és közös a cél. Mindenki igyekszik megcsinálni a zenekarral kapcsolatos feladatait a legjobban. Ha valakire esetleg rá kell szólni, azt is egy közös megbeszélés alkalmával tesszük.

Visó: Milyen zenei képzettségekkel bírtok? Te miért az ének/basszgitár mellett kötöttél ki?

Levi: Barnabás már 7 éve dobol és Volent Zsolthoz jár dobórákra, aki egy hihetetlenül profi dobos, a legendás szegedi NYERS zenekar tagja. Miki zeneiskolában zongorázott. Szilárd és én pedig legfőképpen autodidakta módon tanulunk. Énektanárhoz viszont járok, mivel azt nem rég kezdtem és fontos, hogy minél hamarabb a megfelelő szintet tudjam hozni, ezen a fronton is. A basszusgitár pedig úgy jött, hogy az első zenekaromban, már csak az a hely volt szabad, úgyhogy nem igazán lehetett válogatni. Nyilván apukám után inkább a gitár fele húzott a szívem, de aztán nagyon megszerettem a basszusgitárt és már nem váltanék.

Visó: Levi, kérlek, hogy mutasd be a tagokat egyenként! Hogyan indultak? Ki, hova jár, mi akar lenni, ha felnő? 🙂

Levi: Régebben beszéltük, hogy mindenki annak örülne a legjobban, ha a zene szerves részét tenné ki az életének. Illetve ezt olyan szinten tudnánk űzni, hogy ebből, megtudjunk élni. Remélem ez meg is fog valósulni. Hiszen az iskola mellett jelenleg erre fordítjuk a legtöbb időt, pénzt, és energiát.

A képhez tartozó alt jellemző üres; CHIPMikikult-683x1024.jpg a fájlnévKozma Miklós, aki az USA-ban még cserediák is volt, Bécsbe megy továbbtanulni – Fotó: Kiss Mátyás

MIKI: Kozma Miklós vagyok, a Szegedi Deák Kéttanos Gimibe járok. A zenével már 7-8 éves korom óta foglalkozom komolyabban. Hat évig a Juhász Gyulába jártam, klasszikus zongorát tanultam, viszont a zeneiskola után is az életem része maradt a zongorázás. Játszottam jazz bandben, ahol beleláttam az improzás világába és a könnyűzenei zongorázásba is, ami hamar magával ragadott. Bécsben tervezek továbbtanulni és onnan mindenképp folytatni szeretném az eddigieket az együttessel a tanulmányaim mellett.

A képhez tartozó alt jellemző üres; CHIMPSzilard-Sziszikult-683x1024.jpg a fájlnévKovács Szilárd, Sziszi nem véletlenül választotta hangszerét…

Fotó: Kiss Mátyás

SZISZI: Kovács Szilárd vagyok, Miki osztálytársa a Deákban. Édesapám, Kovács Ferenc, a szegedi NYERS együttesben játszott, így már kiskorom óta hangszerek közelében élek. Apukám után egyértelmű volt a választás, a gitár mellett és mióta az eszemet tudom, nyüstölöm is azt. Szegeden tervezek továbbtanulni és foglalkozni a zenével, illetve a zenekarral, ameddig csak lehet.

A képhez tartozó alt jellemző üres; CHIMPBarnabaskult-1024x683.jpg a fájlnévKocsis Barnabás dob – Fotó: Kiss Mátyás

BARNI: Kocsis Barnabás vagyok, a Ságváriba gimibe járok. A dobolást 7 éve kezdtem el, először Farsang Zsoltnál, majd Volent Zsoltnál aprítottam az ütőket. Először 6 éve alapítottunk egy zenekart osztálytársakkal, majd Levi barátommal, a basszusgitárossal egy új formációban láttuk a potenciált, ezért az így alakult Chimpullban folytattuk tovább a zenélést. Szegeden tervezek egy darabig tanulni és folytatni tovább a dobolást, ameddig csak lehetséges.

Visó: Ahogy látom, szerettek mókázni, de szerintem te is adod a lovat a többiek alá, hogy megkavarjad egy kicsit az állóvizet. A nevetek is eléggé vicces. Honnan jött ez a fura név? Mit is fejeztek ki ezzel?

A képhez tartozó alt jellemző üres; CHIMPULLsajto-4-899x1024.jpg a fájlnévFotó: Lovasi Zoltán

Levi: Hallottunk egy sztorit, miszerint Szent István szakácsának a sánta tacskóját így hívták. Ebből nem tudjuk mi igaz, de a név tetszik.

Visó: Igaz lehet, hogy szereted megmutatni magad a közönségnek? Valójában itt érzed jól magad, itt fejezheted ki magad: zenében, de szerintem bármelyik kommunikációs csatornán keresztül. Valami azt is súgja nekem, mintha egyik lételemed, hogy másokat felvidíts, kizökkents a hétköznapok mélabújából? Biztos vagyok abban, hogy sokan kedvelnek, népszerű lehetsz barátaid, ismerőseid, sőt, leginkább a lányok körében. Szinte egyértelműnek tűnik számomra, hogy képes lennél egy jó ügyért kiállni nagy nyilvánosság elé is.

Levi: Persze, de elsősorban a zenénket akarom megmutatni, érzelmeket kiváltani emberekből és jól érezni magam ebben a társaságban, amit a zene, illetve a zenekar nyújt.

Visó: Hogyan született meg a klipetek, a Csákány című? Honnan jött az ötlet? Mennyi munka előzte meg? Mennyi idő alatt mondtátok rá, hogy: na, ennyi… kész…? Nagyon érdekes, feltűnően az „anyagba-merülős” szám kerekedett ki ebből a dalból.

Levi: Az ötlet Ábrahám Zsolt (édesapám – a Heaven Street Seven gitárosa) fejéből pattant ki. Ő mondta, hogy csináljuk meg ezt a számot a megírástól a klipig. Mivel ő már sokat csinált ilyet, nem győztük tartani a tempót, de így nagyon sokat tudtunk tanulni. Az egész folyamat, az ötlettől a klipmegjelenésig, majdnem egy évet vett igénybe, mert sajnos nem úgy jött össze egy-két dolog, ahogyan elterveztük. De a végeredmény kárpótolt..

A képhez tartozó alt jellemző üres; CHIMPnegyenkult.jpg a fájlnév

Visó: Ki viszi a prímet? Szöveg, zene? Összerakás folyamata?

Levi: Mindenki hozza az ötleteit, Sziszi és én általában a melódiákat, Miki a szöveget, (van, hogy felcserélődnek) ezeket belerakjuk a közösbe és együtt formázunk belőle valamit. Édesapámmal gyakran “cenzúrázatjuk” a kialakult ötleteket, szokott adni tippeket, hogy például ha itt és itt belenyúlunk, változtatunk, akkor még jobb lesz az adott dal, ez jó kis iskola nekünk.

 

Visó: Nagyon nyitottnak, érdeklődőnek, kíváncsinak tartod magad, vevő vagy mindenre: zenére, egyéb dolgokra? Társaid?

Levi: Persze, igyekszek minél több mindent kipróbálni, megismerni új zenei stílusokat, de ezzel a többiek is így vannak. Ez látszik is a saját számainkon, elég sokféle stílus keveredik bennük.

Visó: Ha nem lenne zene, akkor mit csinálnál szívesen? Többiek?

Levi: Szerencsére, ezen nem kell gondolkozni mert van.

A képhez tartozó alt jellemző üres; CHIMPKULT.jpg a fájlnév

Kedvenc előadótok, együttesetek?

Levi: The Kooks, Arctic Monkeys, Twenty One Pilots, Red Hot Chili Peppers, Quimbi, Kispál és a borz, Heaven Street Seven, Blahalousiana, Supernem.

 

Visó: Milyen stílust szeretnétek kialakítani? Jelenleg hova soroljátok magatokat?

Levi: Olyat akarunk összehozni, amit szeretünk mi is és a közönség is. Az, hogy ez milyen stílus, azt majd megmondják a tőlünk okosabbak.

Visó: Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig? Szakma, közönség?

Levi: Eddig elég biztatóak voltak a visszajelzések mind a két fronton. De a legfőbb, hogy mi élvezzük csinálni.

Visó: Hallottam, láttam, hogy a dobosotok, Barni ujjával történt valami. Mégis nagyszerűen lenyomta a november 29-i bulit a Grand Caféban.

Levi: Igen, elég rendhagyó koncert lett. Próbáltuk dobgéppel helyettesíteni a hiányt és szerintem kihoztuk amit lehetett.

Visó: Mit gondoltok? Könnyebb, vagy nehezebb lehet a mai feltörekvő előadóknak, együtteseknek a zeneiparban előrenyomulni? Nektek könnyebb, mert van családi hátteretek?

Levi: Van amiben könnyebb és van amiben nehezebb. Pl.: ebben a modern világban nagyon könnyű sok emberhez eljutni,  a facebook és egyéb közösségi médiummal, ha jó a poszt, akkor még el is jönnek a koncertre. Régen pedig alapból többen jártak el a koncertekre, több klub volt, így nekik azért volt könnyebb. Nagyon támogató mindenki családja, igen, ezért mondhatjuk, hogy nekünk valamivel jobb a helyzetünk.

Visó: Mire készültök legközelebb? Van közeli, távlati tervetek?

Levi: Most az első dolgunk befejezni a már készülő saját számainkat, illetve megpróbálni a stílusban passzoló ismertebb zenekarok előtt játszani, és Budapestre járni koncertezni.

Visnyei Ferenc/Vis(j)ó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét