Kezdőlap Egyebek Kultúra-hagyomány-nyelv – Magyar nyelv napja – Egész napos programok Debrecenben

Kultúra-hagyomány-nyelv – Magyar nyelv napja – Egész napos programok Debrecenben

18
0

Debrecen különböző városrészeiben egész napos programokat szervez szerdán, a magyar nyelv napján a Debreceni Művelődési Központ – jelezte Gyarmati Szandra intézményi kommunikátor az MTI-nek.

A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete

    Tájékoztatása szerint a programsorozat megnyitóján, a Vojtina Bábszínházban Asbóth Anikó igazgató ünnepi köszöntője után Balatonfüred felhívásához csatlakozva több száz diák együtt szavalja el Weöres Sándor Tíz lépcső című versét.

A csapókerti közösségi házban Játékos anyanyelvünk címmel nyelvi játékokkal, totókkal, keresztrejtvénnyel és grafikai foglalkozással várják az érdeklődőket, míg a homokkerti közösségi házban Beszéljünk magyarul! címmel, a helyi nyugdíjas klub közreműködésével versekkel, rímekkel és kreatív szójátékokkal köszöntik az ünnepet.

Debrecen józsai városrészében felnőtteknek rendeznek interaktív anyanyelvi vetélkedőt, a kismacsi közösségi házban mesematiné keretében óvodásoknak lesz játékos könyvtári foglalkozás, a nagymacsi intézményben pedig az Alföld színpad közreműködésével vásári tréfák hangzanak el Ha meghal a férj; Gazduram kotlik címmel.

A debreceni Újkert közösségi házában a “legszebb magyar szót” és a “legnyelvtörőbb nyelvtörőt” keresik a résztvevők, miközben mesék és történetek elevenednek meg Mátyás királyról, az ondódi közösségi házba pedig Tréfás anyanyelvünk címmel nyelvi játékokkal, kvízekkel várják az érdeklődőket.

A magyar nyelv napja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendeznek Csokonai Vitéz Mihály síremlékénél a költőről elnevezett debreceni gimnázium tanulói. Koszorút helyeznek el a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem, a Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza, valamint a Csokonai Színház képviselői is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét