Kezdőlap Egyebek FILM – A Valan a rendőrséggel közösen indít kampányt az eltűnt gyerekekért

FILM – A Valan a rendőrséggel közösen indít kampányt az eltűnt gyerekekért

119
0

Az eltűnt gyerekek mielőbbi hazatalálásáért indít tájékoztató kampányt a Valan – Az angyalok völgye című emberkereskedőkről is szóló lélektani krimi alkotócsapata, magyarországi forgalmazója, a Mozinet és az Országos Rendőr-főkapitányság. Bagota Béla első mozifilmjét Magyarországon november 21-től, Erdélyben pedig a Filmtett Egyesület forgalmazásában november 27-től vetítik.

A kezdeményezők közleménye szerint 2018-ban Magyarországon 2900 kiskorú, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőttkorú eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20 százaléka családból, míg 80 százalékuk gyermekotthonból, lakásotthonból tűnik el vagy távozik engedély nélkül. A gyerekek eltűnésének legfőbb okai a munkanélküliség, az aluliskoláztatottság, a nem megfelelő családi háttér.

Bár Magyarországon a kerítés, kitartottság és prostitúció elősegítése címen regisztrált bűncselekmények kis mértékben fordulnak elő az egyéb bűncselekményekhez képest, az ORFK nap mint nap azért dolgozik, hogy tovább csökkentse ezeknek az eseteknek az előfordulását.

A Ne várj 72 órát! címen induló kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentésig. Fontos tudnunk, hogy a nyomozás a bejelentéskor azonnal megkezdődik és minden eset elévülési ideje 90 év. A videók megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszolnak, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak? Mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében?

Valan – Az angyalok völgye című filmben Péter (Krisztik Csaba) arra teszi fel az életét, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban a huszonkét évvel ezelőtt elveszett húgát, Julit látja. Péter egy telefonhívás miatt hazatér az erdélyi bányavárosba, Valanba, amikor felmerül, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A nyomozás során Péternek nemcsak a bűnözéssel kell megküzdenie, hanem saját emlékeivel, szorongásaival is. Bagota Béla első nagyjátékfilmje feszült és szívszorító.

Valan

„A Valan – Az angyalok völgye című film azokról a gyerekekről szól, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Látjuk a fényképüket a hírekben, olvassuk a róluk írt statisztikákat, sóhajtunk egy nagyot, és abban bízunk, hogy ez a szörnyűség a mi gyerekünkkel úgysem történhet meg. De ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol. Valahol a sötétben. A Valan – Az angyalok völgye című filmünkben Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elvész benne” – mondta a rendező.

A film képviselői és az ORFK számára kiemelten fontos, hogy társadalmi diskurzust indítsanak a témában, és felhívják a figyelmet arra, hogy közös összefogással segíthetünk az eltűnési esetek rövidre zárásában.

A Balánbányán forgatott filmnek több erdélyi városban lesz díszbemutatója Bagota Béla rendező és Kántor László producer, illetve a filmben játszó színészek jelenlétében. Kolozsváron november 27-én, 20 órától, Marosvásárhelyen november 28-án 20 órától, Csíkszeredában november 29-én, 18 órától, Kézdivásárhelyen november 30-án 18 órától, Sepsiszentgyörgyön november 30-án 20 órától mutatják be a Valant.

(közlemény/Filmtett)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét