Kezdőlap Egyebek Lengyelország-Magyarország-kitüntetés – Varsóban kitüntették Szalai Attila magyar publicistát

Lengyelország-Magyarország-kitüntetés – Varsóban kitüntették Szalai Attila magyar publicistát

25
0

Szalai Attila magyar írónak, publicistának, polonistának és diplomatának adományozta kedden a lengyel Nemzeti Emlékezet Bizottsága (IPN) a Történelem Szemtanúja nevű díjat, elsősorban a lengyelországi naplóját feldolgozó, Lengyel Földön című terjedelmes kötetéért.

Szalai Attila

Szalai Attila – KDNP/Váli Miklós

    A díjat az IPN 2009 óta azoknak a személyiségeknek és intézményeknek ítéli oda, akik, illetve amelyek különös érdemeket szereztek a lengyel történetírás ápolásában és a lengyel történelem népszerűsítésében. 2014 óta a díjnak külföldi tagozata is van, Szalai Attila ezt az elismerést vette át a varsói Lazienki Királyi Park Vízi Palotájában megrendezett ünnepségen Jaroslaw Szarektől, az IPN elnökétől. Az IPN idén hat személyiséget és egy intézményt tüntetett ki így.

Az IPN művelődési osztályának elnöke, Adam Chlebowski üdvözlőbeszédében méltatta Szalai idén januárban kiadott könyvét, amelynek címe: Lengyel Földön – Emlékek, naplók 1976-1990. Mint mondta, a kötet egy “nagyon értékes tanúvallomás a hajdani Lengyel Népköztársaság utolsó éveiről, az antikommunista ellenzék születéséről és a lengyel-magyar együttműködésről”. Hangot adott abbéli reményének, hogy az IPN lengyelül is kiadja a szerző kötetét. Megemlítette, hogy Szalai Attila évek óta a magyarországi Országos Lengyel Önkormányzat magazinjának, a Glos Poloniinak a szerkesztője.

Szalai Attila házassága révén élt Varsóban, ott tolmácsként, fordítóként dolgozott, publikált a hivatalos, és álnéven a földalatti sajtóban is. A fontos politikai eseményekről, ezek közvéleménybeli visszhangjáról és személyes reflexióiról naplót vezetett.

A magyarul a Magyar Napló kiadónál megjelent, mintegy 800 oldalas kötet e napló több mint 3 ezer lapjának feljegyzéseit dolgozta fel.

MTI/Lucie Szymanowska

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét