Kezdőlap Praktikák PRAKTIKÁK – Lné Verók Tünde rovata – A sokszínű vöröshagyma!

PRAKTIKÁK – Lné Verók Tünde rovata – A sokszínű vöröshagyma!

183
0

A sokszínű vöröshagyma!

A képhez tartozó alt jellemző üres; vöröshagyma.jpg a fájlnév

   Ki gondolná, hogy a vöröshagymát nem csak megenni érdemes, hanem a háztartásban is jótékony hatással fel lehet használni!

  Antibakteriális hatásáról már számtalanszor olvashattunk, hiszen ha megfázunk, vagy influenzásak leszünk, nagyban segíti a felépülésünket.

 

   Egyszer olvastam valahol, hogy a múlt század elején, Amerika egyik kisebb településén, ahol elszórva voltak az otthonok, influenzajárvány tört ki. A helyi orvos nem sokat tudott tenni a betegekért, tehetetlenül nézte, hogy családok halnak meg, és segíteni nem tudott rajtuk, hiszen akkor még nem volt antibiotikum.

   Sorra látogatta a házakat, és egy távolabbi helyen lévő tanyára, is kiment, meglepve tapasztalta, hogy a sok gyerekes család minden tagja egészséges. Próbált rájönni, vajon mi lehet annak az oka, hogy ők nem betegedtek meg? Furcsa szagra lett figyelmes. Egy nagy tálban vöröshagymák voltak az asztalon. Kiderítette, hogy ezeknek, vagyis a hagymák illóolajainak a levegőben volt köszönhető, hogy betegedtek meg. Ezután, a vöröshagymáknak hála, több halálos betegség nem következett be az adott településen.

 

   De térjünk a „hagyma praktikákra:”

   Mivel a vöröshagyma nem csak antibakteriális, hanem gyulladáscsökkentő hatása is van, ezért segít megszabadulni az izom- és ízületi fájdalmaktól. Ennek egyszerű eljárása van, félbe kell vágni a vöröshagymát, és be kell dörzsölni a fájós testrészt.

Kicsit büdös, de ha este csináljuk, akkor szerintem a családon kívül, senkit nem fog zavarni.

   Bár sokan tudják, de nem biztos, hogy mindenki, ezért ha megfáztunk és begyullad a torkunk, vagy köhögünk, a hagymahéj tea jótékony hatását is megtapasztalhatjuk. Van ennek egy másik variációja is, este pucoljunk meg egy hagymát, vájjuk ki a közepét, és tegyünk bele, középre néhány kiskanál cukrot. Ez reggelre sziruppá válik, amit ki lehet kanalazni. Bármily hihetetlen, de még finom is! Nem beszélve arról, hogy segít a torokfájás elmulasztásában is, csökkenti a köhögést.

  A hagyma bedörzsölésével megszüntethetjük az izomfájdalmakat, illetve görcsöket. Ha éjszakára egy-egy karika hagymát teszünk a talpunkra, és zoknit húzunk rá, akkor szintén fájdalomcsillapítóként hat, nem beszélve a méregtelenítő hatásáról.

  Bár én még nem próbáltam ki, de állítólag az odaégett grillrácsot könnyebb megtisztítani, ha egy félbevágott hagymával átdörzsöljük. A hagyma leve nem csak semlegesíti az égett szagot, hanem könnyen letakarítja a makacsul odaragadt maradékokat is.

  Ha csak egyik felét használjuk a hagymának, a másik fele megmarad, akkor a vágott felével lefelé, sóba kell állítani, így nem szárad ki.

  Az izzadtság foltok is könnyen eltüntethetők a hagyma segítségével, ha fél hagymával bedörzsöljük a ruhán lévő izzadt részt. Egy kis ideig állni hagyjuk, majd kimossuk, ahogyan szoktuk.

  De ez nem minden! Szúnyogok és legyek ellen is hatásos védőszer, ha egy tányér vízbe hagymát darabolunk. Az erős illat elűzi a rovarokat.

   Lné Verók Tünde

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét