Kezdőlap Egyebek Kultúra-kiállítás – Sikerrel zárult a FUGA első jótékonysági árverése

Kultúra-kiállítás – Sikerrel zárult a FUGA első jótékonysági árverése

106
0

Sikerrel zárult a FUGA Budapesti Építészeti Központ első jótékonysági árverése; a kétnapos aukción 366 tétel talált gazdára, a bevétel meghaladta a 14 millió forintot, amelyet a központ működésére, modernizálására fordítanak.

    Mint a FUGA MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében kiemelik, meglepetést okozott az építészeti szekció, Magyarország első építészetirajz- és makettárverésének sikere a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ vásárlásának köszönhetően. A licitre bocsátott építészeti rajzok és makettek 71 százaléka talált gazdára.

A képzőművészeti árverés legmagasabb leütési árat elérő tétele Keserü Ilona 1967-es Szimmetria című monotípiája lett, amely 46 ezer forintos kikiáltási árról indulva 500 ezer forintért kelt el. A fotóaukción a legnagyobb érdeklődés Seidner Zoltán 1930-40-es években készült vintage enteriőr- és épületfotóit kísérte, a 13 tétel mind gazdára talált.


A designszekció legmagasabb áron elkelt tétele Gyárfás Gábor moziplakátjainak gyűjteménye lett, 140 ezer forintért. A kézirat- és kottaszekció különleges darabja volt egy könyv (Kisfaludy Sándor A boldog szerelem) Radnóti Miklós saját kezű ajánlásával Diósszilágyi Évának, amely 20 ezer forintos kikiáltási árról indult, majd 180 ezer forintért ütötték le.


A megmaradt tárgyak október 21-ig a kikiáltási áron megvásárolhatók, az eredménylista csütörtöktől elérhető a FUGA weboldalán. Az érdeklődők tehát kedvező áron juthatnak hozzá az árverésen szereplő ritkaságokhoz – emelik ki a közleményben.

Mint írják, a FUGA10 fesztivál és születésnapi hét végeztével, október 7-én, az építészet világnapján új kiállításokkal és előadással indították a következő tíz évet a FUGA-ban.


A központ öt új kiállítása között van Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotótárlata, és egy Breuer Marcell-kiállítás. Látható a Zalotay-ház, Ziegelried. Szerkezetrekonstrukció – Zalotay Elemér ziegelriedi otthonának részleges rekonstrukciója, valamint a Szalai Tibor: Brettschneider Architektúrák című kiállítás, továbbá a 10 éves a FUGA – Ambrotípia portrék Zalka Imre műterméből című tárlat.

MTI/https://artnews.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét