Kezdőlap Egyebek FILM – Elismert filmesek tartanak mesterkurzust Szolnokon

FILM – Elismert filmesek tartanak mesterkurzust Szolnokon

388
0

Borbás István Svédországban élő és alkotó operatőr, Gárdonyi László díszlettervező és Olivier Gerárd francia író-rendező tart mesterkurzust az október 15-20. között megszervezett Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon, ahol az európai nagyjátékfilmes zsűrinek is tagjai, közölték a szervezők.

Borbás István előadásában arról a 30 évről fog mesélni, amit Roy Anderssonnal és a Studio 24-el töltött 1984 és 2014 között. A Studio 24 Stockholm egyik legkreatívabb alkotóműhelye volt ezekben az években. 1985-ben fogalmazták meg, hogy a bennünket körülvevő térnek milyen szerepe van a cselekedeteinkben, viselkedésünkben, és ezt hogyan lehet érzékeltetni a film nyelvén. Ennek a folyamatnak a különböző fázisokon keresztüli bemutatása lesz előadásának fő témája, filmes illusztrációkkal színesítve. Borbás István elsősorban operatőrként alkotott, de dolgozott producerként, szerkesztőként és kurátorként is a Studio 24-ben eltöltött évei alatt.

A mesterkurzust megelőzően Roy Andersson és Borbás István egyik közös filmjét, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron) című művét láthatja a közönség (Október 16., szerda 10:00, Tisza Mozi, A terem).

Egy játékfilm egy klipben? Mit adhatunk hozzá a dalszöveghez a látvánnyal? Használjuk-e a hagyományos megoldásokat egy mai klipben? Mi a jobb: egy izgalmas helyszín vagy a CGI? Ezeket a kérdéseket boncolgatja, konzervatív ötleteket és gyakorlati megoldásokat ad Gárdonyi László díszlettervező mesterkurzusán, amely előtt a látogatók megtekinthetik az 1987-es Moziklipet, melyet Tímár Péter rendezett, és a díszlettervezője Gárdonyi László volt (Október 17., csütörtök 10:00, Tisza Mozi, A terem).

Oliver Gerárd francia író, rendező olyan művészekkel dolgozott együtt hosszú pályafutása alatt, mint Louis Malle, Philippe De Broca, Jacques Deray és Orson Welles. Szolnoki mesterkurzusán e négy világhírű rendező karakteréről és munkamódszereikről mesél. A mesterkurzus előtt a nézők Jean-Paul Belmondo főszereplésével Philippe De Broca L’homme de Rio című filmjét nézhetik meg (Október 18., péntek 10:00, Tisza Mozi, A terem).

A mesterkurzusokra itt lehet jelentkezni, a részvétel alkalmankként 5000 forintba kerül. Az előadások és a hozzájuk tartozó filmek angol és magyar nyelven is elérhetőek.

(közlemény)


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét