Kezdőlap Egyebek Kultúra-zene-koncert-fesztivál – CAFe Budapest – Különleges könnyűzenei kínálat

Kultúra-zene-koncert-fesztivál – CAFe Budapest – Különleges könnyűzenei kínálat

137
0

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Fitzsimmons, Jozef van Wissem, Lisa Morgenstern, Ed Prosek és Apparat a külföldi sztárvendége az idei CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál könnyűzenei kínálatának. Október 4. és 20. között több helyszínen a hazai színtérről is izgalmas produkciók lesznek láthatók és hallhatók.

    A bolgár származású, Berlinben élő Lisa Morgenstern komoly- és könnyűzenéből egyaránt inspirációt merítő zongorista-énekes-dalszerző. A művészt, aki Chameleon című albumával október 6-án lép fel az A38-on, a sötét romanticizmus és az érzelmes előadásmód jellemzi. Koncertjét Jónás Vera programja előzi meg – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Október 11-én lesz a nemrég hosszú idő után újra szólóalbumot készített Apparat (Sascha Ring) estje a Müpa hangversenytermében. A berlini elektronikus zenei élet meghatározó alakja az elmúlt években elsősorban a Modeselektorral közös projektre, a Moderatra fókuszált, friss szólóanyaga viszont inkább a neoklasszikus ambient műfaja felé kacsingat.

Az amerikai énekes-dalszerző William Fitzsimmons az Akvárium Klub KisHalljában mutatja be új dalait október 13-án. Az évekig pszichoterapeutaként is dolgozott előadó második albuma, a 2006-ban született Goodnight szülei válását dolgozta fel, a két évvel későbbi The Sparrow and the Crow-n már saját házassága végét énekelte meg. Utóbbi dalai népszerű tv-sorozatokban (Grace Klinika, Tuti Gimi) is felcsendültek.

A 2018-ban megjelent Mission Bell újabb válása történetét meséli el, immár sokkal érettebb, komplexebb módon. William Fitzsimmons koncertjét a Halott Pénz énekese, Járai Márk vezeti fel.

Jozef van Wissem holland lantos rendkívüli intenzitású zenéje döntően meghatározta Jim Jarmusch 2013-as filmje, a Halhatatlan szeretők misztikus atmoszféráját. Az A38-on október 17-én is számos dalt előad a filmből.

A kaliforniai születésű, jelenleg Berlinben élő, indie folk-popot játszó Ed Prosek egy különleges koncert főszereplője lesz október 19-én. A Garden Wonder: The Big Secret című, havonta egyszer megszervezett városi koncertek mostani állomásának helyszíne egyelőre titkos, korábban volt már estjük helyszíne festőműterem, privát nappali, kert, kávézó és gyárépület is.

A főszereplő mindig olyan művész, aki korábban még nem járt Budapesten. Ed Prosek tizenhat fős vonós kísérettel fog zenélni, előtte iamyank és Lavalu melegít be.

A hazai underground színtér szereplői közül a több mint négy évtizede létező Vágtázó Halottkémek az Átrium színpadát veszik be pszichedelikus hardcore etno-sámánpunkjukkal, őket a chilei Föllakozoid vezeti fel október 10-én. Vendégzenészekkel, különleges installációkkal ünnepli tizedik születésnapját október 18-án az Artus Stúdió falai között a Volkova Sisters, Kamondy Ágnes (ex-Orkesztra Luna és -Európa Kiadó) pedig az A38 színpadán tér vissza új dalokkal: a Pest fölött az ég szövegeinek megalkotásában Karafiáth Orsolya, Müller Péter Sziámi és Simon Márton is közreműködött.

Ed Is On 
Fotó: Pákó Petra
Ed Is On

A 3. Magyar Klipszemle CAFe-különdíjasa, az Ed Is On  Tasnádi Bence színművész vezetésével játszik a Trip hajón, míg a legjobb hazai zenei videók a 4. Magyar Klipszemlén, az Akváriumban versengenek.

Szintén az Akváriumban, a VOLT Lokál kistermében lesznek a Downtown CAFe ingyenes koncertjei, a fellép a 12z, a Dzsindzsa, a JazzaJ, a Decolonize Your Mind Society, valamint a hazai avantgárd legnagyobb hatású személyisége, Kassák Lajos előtt tisztelgő supergroup, amelyben Harcsa Veronika, Márkos Albert, Benkő Róbert, Pándi Balázs és Keszég László szerepel.

A Margó Irodalmi Fesztiválnak otthont adó Várkert Bazárban könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket: színészvendégeivel érkezik az Ivan & The Parazol, játszik a VAN Filmzenekar és Lovasi András.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét