Kezdőlap Egyebek Kultúra-irodalom-díjak-Spanyolország – Clara Janés Nadal kapta a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat

Kultúra-irodalom-díjak-Spanyolország – Clara Janés Nadal kapta a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat

89
0

Clara Janés Nadal spanyol költő kapta a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, amelyet szombaton adták át Pécsen.

Kapcsolódó kép

    A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal kitüntetett alkotót a nemzetközi zsűri úgy méltatta: költészetét az abszolút és állandó koherencia jellemzi.

A laudációban felhívták a figyelmet, hogy bár Clara Janés Nadal a hetvenes évek generációjához tartozik, eredetisége, művészete mindig egy kicsit különálló helyet biztosított neki az irodalomtörténetben.

A lenyűgöző kulturális ismeret, a tudás széles tárháza, széles látókör, parttalan műveltség, multidiszciplináris tevékenység jellemzi műveit – sorolták méltatása során.     Clara Janés Nadal költő, prózaíró, életrajzíró és irodalomkritikus munkássága során valamennyi műfajban fordított is.

Első kötete 1964-ben jelent meg, Las estrellas vencidas (Legyőzött csillagok) címen. 1972-ben Barcelona költészeti díjával jutalmazták, 1997-ben pedig megkapta a Spanyolország fordítói nagydíját műfordítói életművéért. 2002-ben a XII. Jime Gil de Biedma-díjban, az egyik legrangosabb spanyol irodalmi kitüntetésben részesült.

Páva Zsolt, (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely polgármestere a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában rendezett eseményen azt mondta, hogy a díj névadója géniusz volt.

Janus Pannonius amellett, hogy kiváló költő, püspök, egyben művészeti polihisztor volt, nagysága előtt az elismeréssel is tisztelegni kíván Pécs és a PEN Club – tette hozzá.     Clara Janés Nadal helyett lánya Adriana Janés Nadal vette át a díjat a költő betegsége miatt.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét