Kezdőlap Egyebek FILM – Brit bázist épít a Disney: hosszú időre lefoglalta a Pinewood...

FILM – Brit bázist épít a Disney: hosszú időre lefoglalta a Pinewood Stúdiók nagy részét

290
0

James Bond „otthonát”, a London melletti Pinewood stúdiókomplexum nagy részét veszi át a Disney legalább egy évtizedre a frissen kötött szerződés értelmében.

A Disney jelenleg a filmipar legerősebb szereplője, nemzetközi szinten majdnem négyszer annyi bevétele volt 2019 első felében, mint legközelebbi vetélytársainak.

A Pinewoodnál korábban is készültek Disney-produkciók, többek között a Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker) és a Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns).
Miután a Disney exkluzív használati jogot kapott szinte egész Pinewoodra, vetélytársai kiszorulnak innen, igaz, az eddig bejelentkezett produkciókat nem utasítják el. Kérdéses az is, hogy mi lesz a hagyományosan itt forgatott James Bond filmek sorsa.

A Disney egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy mik a tervei Pinewoodban, a BBC szerint azonban a Star Wars filmek közül három itt készül majd, és az is elképzelhető, hogy az eddigi 12 Marvel film után továbbiaknak is otthont ad majd a brit stúdió.

A Pinewood-Disney szerződés új munkahelyeket teremt, jelentősen megnöveli a külföldi filmes produkciók által Nagy-Britanniában elköltött pénz mennyiségét, és infrastrukturális beruházást is hoz, a kisebb produkciók azonban még jobban kiszorulhatnak a brit filmiparból, amely 2018-ban már így is 42 százalékkal kevesebb független filmet termelt, mint öt évvel azelőtt.

(BBC)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét