Kezdőlap Film- és színházművészet Szeged – Ádám Anna: sorry not sorry

Szeged – Ádám Anna: sorry not sorry

325
0

Mi ma a „bűn” jelentése? Mi számít bűnnek és mi nem? Mitől lesz ma valaki bűnös? Milyen lelki következménnyel jár ma, ha valaki bűnözik? Vagyis mi maradt ránk a bűn két évezredes fogalmából?

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és ülő emberek

Az előadás a Biblia bűnnel kapcsolatos erkölcsi tanításainak örökségét, jelenkori társadalmi vetületét vizsgálja három egymással párhuzamosan építkező szólón keresztül, amely a bűnbeesés folyamatának egy-egy fázisára fókuszál (vágy, cselekedet és számvetés).

Az egyik szóló a szabad és tilos, az elfogadható és elfogadhatatlan, a jó és rossz közti fogalmi és erkölcsi különbségekre reflektál. Őrlődés, vívódás, ez a vágy és kontroll, akarat és önmegtartóztatás párbajának terepe, melynek erőterét az ellentétek közti feszültségek táplálják.

A második szóló a bűnbeesés pillanatát vizsgálja lélektani szempontból. A kapzsiság, kevélység, hiúság és önteltség élményéhez tartozó kezdeti öröm a kimért és inkább lassú szóló folyamán sematikus és gépies gesztusokból építkező kiégett mentális állapottá alakul át.

Mi a bűn elkövetésének következménye? Hogyan viszonyul egymáshoz a bűnhődés, a lelkiismeret meg a bűntudat? Mekkora befolyása van a társadalmi normáknak és elvárásoknak tulajdon bűntudatunkra? Miből fakad a szégyenérzet? A harmadik szóló a szembenézésre, elszámolásra, vezekelésre és megtisztulásra helyezi a hangsúlyt.

A három szóló mindegyike – a három lélektani stáció – hol kiegészíti egymást, hol ellentmond egymásnak, hol párbeszédet folytat, hol kapcsolódik egymáshoz, hol pedig saját útjára tér.

——————————

Koncepció, rendezés, dramaturgia, látvány: Ádám Anna
Koreográfia: Ádám Anna, Horváth Attila, Kiss Rebeka Petra, Rácz Réka
Előadók: Horváth Attila, Kiss Rebeka Petra, Rácz Réka
Zene, hang: Komjáthy Boldizsár
Fény: Major Mátyás
Rendezőasszisztens: Cserna Endre
Mentor: Hód Adrienn
Produkciós vezető: Soltész Krisztina
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program, L1 Egyesület, MU Színház, SÍN Kulturális Központ

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét