Kezdőlap Egyebek Aki megmutatta nekünk az Álomarcú lányt – emlékezés Somló Tamásra, az énekesre,...

Aki megmutatta nekünk az Álomarcú lányt – emlékezés Somló Tamásra, az énekesre, a szaxofonosra, a dalszerzőre, az artistára, a jogászra, az apára, a férjre, a barátra

85
0

Tegnap volt három éve, hogy az utolsó erejét összeszedve még megpuszilta Gyöngyvér kezét, aztán a gyötrelmes évek után örökre elaludt. Énekes volt. Szaxofonos. Dalszerző. Artista. Jogász. Nem utolsó sorban apa. Egy reneszánsz ember, aki megmutatta nekünk az Álomarcú lányt, meg azt, milyen a boogie a zongorán…

A képen a következők lehetnek: 1 személy, közeli

A II. világháború után, 1947-ben született a Józsefváros mélyén, Somló Iván Tamás néven. A szülei ugyanis úgy érezték, nem árt, ha a szovjet megszállás miatt Iván lesz a gyerek neve, talán később kevesebb bántódása esik. Más családnál ilyen fel sem merült, ám az övé örült, hogy a zsidó származása miatt egyáltalán túlélte a világégést, ezért volt ez a szokatlan óvatosság.

A szülei aztán ötéves korában elváltak, Somló Tamás pedig a bátyjával együtt az édesapjánál maradt. Az apja új feleségét tekintette édesanyjának, aki megjárta a koncentrációs tábor poklát. A kis Somló Tamás aztán a józsefvárosi utcákon mindent megtanult. Focizni, verekedni, udvarolni.

Kilenc éves volt, amikor kitört az 1956-os forradalom. Gyerekként képtelen volt felfogni, hogy mi történik. Amikor egy orosz tank belőtt a lakásukba és az egyik szoba a harmadikról a második emeletre költözött, mindenki reszketett a félelemtől. Ő viszont az eltűnt gombfocicsapatát kereste a romok között.

Nem véletlen, hogy a család az emigráció mellett döntött. Már összecsomagoltak, amikor Tamás tüdőgyulladást kapott és negyven fokos láz kínozta. Az édesapja ekkor azt mondta, rendben, megvárjuk, míg meggyógyul, aztán indulunk. Meggyógyult, de addigra az oroszok lezárták a nyugati határt. A család maradt. (lásd még szombat.org).

Ha akkor elmennek, talán sosem hallunk Somló Tamásról, így viszont évtizedekkel később már az egész ország ismerte.

Maradtak, őt pedig a forradalom leverése után ismét iskolába ment, a Práter utcai zenei általánosba. Hegedülni tanult hosszú éveken át, utólag azt mondta, bárcsak zongorázni tanult volna.

Aztán egy családi barát azt javasolta, írassák be a fiút az Állami Artistaképzőbe. Szerette, itt lett a szenvedélye például a szaxofonozás. Az artistaképzősök a balettintézet növendékeivel együtt hallgattak bizonyos órákat, ahol életre szóló barátságot kötött egy már akkor izgalmas hangú fiúval, Horváth Károllyal. Igen, Charlie-val.

Tizennégy évesen aztán sutba vágta a hegedűt, már a gombfoci sem érdekelte, hiszen bár zárt világ volt, itthon is kitört a rock and roll láz. Néhány barátjával megalakította az Atlasz együttest. Imádta az életet, a lányokat, a kalandot. Aztán évekig élt artistaként, de visszatalált a zenéhez. A kultikus Kex-ben folytatta, innen pedig némi kitérővel a Lokomotív GT-ben találta magát.

Már ő is ott volt a Lokomotívban, amely 1973-ban kijött a Bumm! című lemezzel. A lemezzel, mivel ennél erősebb korongja talán nem volt a csapatnak. Jimmy Miller, a Rolling Stones lemezeinek producere is bekopogott a csapathoz és lemezszerződést kötött velük, ám végül elmaradt a kiugrás.

Külföldön, itthon ugyanis imádtuk a Loksit és imádtuk Somlót dalszerzőként is. Primadonna, Ülök a járdán, Nagyon kell, hogy szeress engem…

És szerettük őket. A Tabánban, vidéken, mindenütt. Én is ott voltam, a Nyugati pályaudvar termináljában, azon a bizonyos több felvonásos búcsúkoncerten (később mégis összeálltak alkalmanként). Somló szólóban is sikert aratott, s talán az sem véletlen, hogy rengetegen kérték fel duettre.

Ahogy fogalmazott egyszer „volt sok feleségem” És a kapcsolatokból lett négy gyermeke. Három fiú és az utolsó szerelemből pedig a kis Lili, aki Gyöngyvértől született.

Aztán megtámadta az alattomos betegség. Az orvosok néhány hónapot jósoltak neki, de ő még évekig élt. Mert élni akart.

Az utolsó időkben már a világtól visszavonultan, de a halála előtt nem sokkal még elment egy pécsi jótékonysági koncertre fellépni, mert gyerekek javára gyűjtöttek.

Az énekes, a szaxofonos, a dalszerző, az artista, a jogász, nem utolsó sorban az apa, vagyis Somló Tamás 2016. július 19-án aludt el örökre 68 éves korában. Gyöngyvér kezét fogva.

Még hosszú évekkel korábban azt mondta szerelmének, bármi is lesz a kapcsolatukkal, 16 éves koráig neveljék együtt a kislányt. Lili tizenhat éves volt, mikor örökre itt hagyott bennünket a reneszánsz ember.

Ha a csend beszélni tudna…

Forrás: ujsagmuzeum

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét