Kezdőlap Egyebek Friss filmek premier előtt a Vertigo Filmhéten

Friss filmek premier előtt a Vertigo Filmhéten

160
0

Huszonnégy friss alkotást láthat a közönség, többet még mozibemutató előtt az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a budapesti Puskin moziban, valamint három vidéki helyszínen.

A szervezők MTI-hez elküldött tájékoztatója szerint angol és lengyel kosztümös történelmi filmek, dán thriller, francia romantikus vígjáték és családi film, magyar animációs mesefilm, német háborús dráma, amerikai Oscar-díjas film és számos fesztiválkedvenc is szerepel az idei programban.

Az idei vetítéssorozathoz három vidéki helyszín is csatlakozik: a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínház, a szegedi Belvárosi mozi és a szolnoki TISZApART Mozi.

A fesztivál nyitófilmje a Kettős életek (Doubles vies) című francia párkapcsolati vígjáték lesz, amelyet az országos premier előtt láthat a magyar közönség. A Kettős életek az Oscar-díjas Juliette Binoche főszereplésével és a magyar felmenőkkel rendelkező Olivier Assayas főszereplésével készült.
Ugyancsak premier előtt lesz látható a többszörös díjnyertes skandináv bűnügyi film, a Góliát (Goliat); az Ugye boldog vagy? (Das melancholische Mädchen) című német párkapcsolati komédia; a Raoul Taburin című francia családi film; valamint a Téglás István és Mátray László főszereplésével készült román dráma, az Egy herceg és egy fél(Un prinț și jumătate).

Un prinț și jumătate

Július 25-én tűzik műsorra a Keira Knightley és Dominic West főszereplésével Magyarországon forgatott Colette című történelmi drámát, amely Sidonie-Gabrielle Colette író, újságíró, színésznő, pantomimművész életéről szól. Aznap láthatja a közönség Aki Kaurismäki finn rendező Bérgyilkost fogadtam (I Hired a Contract Killer) című kultfilmjének azonos című „szabad adaptációját” Tom Wilkinsonnal a főszerepben, valamint a megtörtént eseményeken alapuló Az eltűnteket(Keepers) Gerard Butlerrel és Peter Mullannal.

Július 26-án a skandináv bűnügyi filmek kerülnek a középpontba. Műsorra tűzik a dán Oscar-nevezett, többszörös díjnyertes, CineFest fődíjas A bűnös (Den skyldige) című filmet, a Jussi Adler-Olsen nemzetközi bestselleréből készült A 64-es betegnaplót (Journal 64), majd a kortárs svéd társadalmi peremlétről szóló Góliátot láthatják a nézők.

Július 27-én magyar napot tartanak. Látható lesz a Lengemesék 2 – Tél a Nádtengeren című animációs film, a cannes-i díjazott, több Magyar Filmdíjjal elismert Egy nap, és Pálfi György legújabb filmje, Az Úr hangjais. A napot a Szász Attila-Köbli Norbert alkotópáros új filmje, az Apró mesék zárja Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével.

Apró mesék

Július 28-án francia filmek szerepelnek a programban. A Raoul Taburincímű családi film nyitja a francia filmek sorát, amelyet a Bazi nagy francia lagzik 2. (Qu’est-ce qu’on a encore fait au bon Dieu?) és Gaspar Noé Eksztázis (Climax) című alkotása követ, majd a napot a megtörtént eseményeken alapuló történelmi darab, a Pajzán kíváncsiság (Curiosa)zárja.

Curiosa

Július 29-én amerikai filmeké a mozivászon. Levetítik a Végállomás: esküvő (Destination Wedding) című 2018-as alkotást Keanu Reeves és Winona Ryader főszereplésével. Újra látható lesz a Holdfény (Moonlight)című, három Oscar-díjas dráma, valamint a Wind River – Gyilkos nyomon (Wind River) című thriller is.

Kelet-európai nap lesz július 30-án. A lengyeleket a Még egy nap élet(Another Day of Life) című, többszörös díjnyertes animációs film, valamint Krzysztof Zanussi magyar koprodukcióban, László Zsolt főszereplésével készült, Éter (Eter) című történelmi drámája képviseli; Romániából pedig az Egy herceg és egy fél (Un prinț și jumătate) című alkotás lesz látható.

A zárónapon német filmeket vetítenek: a Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón (Ich bin dann mal weg) című vígjáték mellett a Tranzit (Transit) című dráma és az Ugye boldog vagy? (Das melancholische Mädchen) című párkapcsolati komédia lesz műsoron.

(MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét