Kezdőlap Egyebek A Nagy Háború százéves nyomában címmel látható fotókiállítás Szarajevóban

A Nagy Háború százéves nyomában címmel látható fotókiállítás Szarajevóban

722
0

h5.jpgA Lettow-Vorbeck emlékmű a zambiai Kasamában.

Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász, fotográfus, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnökének 80 képét mutatja be A Nagy Háború százéves nyomában – Szarajevótól Versailles-ig című kiállítás, amely péntektől látható a szarajevói városházán.

Az első világháborúban az volt a legtragikusabb, hogy nagyon könnyen el lehetett volna kerülni, de mindenki szenvedélyesen háborút akart/FORRÁS: SZALAY-BERZEVICZY ATTILA

    Szalay-Berzeviczy Attila az MTI-nek csütörtökön elmondta: 2014-ben indította el centenáriumi projektjét, amelynek részeként fotókat készített az első világháború helyszíneiről. Az elmúlt öt évben 59 országban örökítette meg a legfontosabb állami és helyi megemlékezéseket, katonai temetőket, háborús emlékműveket, valamint a hadijátékokat. A szarajevói kiállításon ezekből a fotókból látható válogatás. A képek időrendi sorrendben dolgozzák fel az eseményeket a 1914. június 28-ai merénylettől a versailles-i békeszerződés aláírásáig – mondta.

h8.jpg1918. március 21-én kezdődött az utolsó nagy német offenzíva a nyugati hadszíntéren.

Hangsúlyozta: a kiállítás megnyitóját az első világháborút hivatalosan is lezáró versailles-i békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából rendezik meg abban a városban, ahol Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolásával 1914. június 28-án kezdetét vette az első nagy világégés.

h9.jpgAz első világháborús dreadnought-típusú csatahajók egyetlen fennmaradt képviselője a houston-i Texas Navy Parkban látható.

Mint elmondta, világszerte több rendezvényen emlékeztek meg az elmúlt öt évben az első világháború száz évvel korábbi eseményeiről, a szarajevói kiállítás a nemzetközi sorozat lezárásának is tekinthető – emlékeztetett.

Kifejtette, hogy az első világháborúról manapság sokkal kevesebb szó esik, mint a második világháborúról, pusztán azért mert az utóbbi még jobban él a kollektív emlékezetben. Ugyanakkor a Nagy Háború hatása a világra sokkal jelentősebb volt. Hagyatéka még ma is jelen van mindennapi életünkben, “hiszen azóta is az általa létrehozott világrendben és határok között élünk” – mondta.

h6.jpgAz első világháború során számos haditechnikai újdonságot vetettek be a harcoló felek, például a kép hátterében látható német A7V típusú tankot.

Szalay-Berzeviczy Attila hangsúlyozta, hogy a projektjének és a kiállításának célja az emberek emlékeztetése arra, hogy a béke nem adottság, hanem törékeny érték, amire nagyon kell vigyáznunk. Az első világháború eseményeinek megértése és emlékezetünkben tartása segíthet elkerülni a harmadik világháborút – fejtette ki.

Beszélt arról is, hogy a tervek szerint a kiállítás anyaga az év végén Budapesten a Millenárison lesz látható, az elmúlt öt évben készített képekből pedig magyar és angol nyelven könyv fog megjelenni decemberben.

A könyv “nem a történész elitnek készül, hanem magunknak, a világpolitika és a történelem iránt érdeklődő embereknek” – tette hozzá.

MTI/Fotó: Szalay-Berzeviczy Attila és Polyák Attila (Origo)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét