Kezdőlap Interjúk Beszélgetés Domján Gáborral, a vásárhelyi WTTD együttes basszusgitáros-vokalistájával

Beszélgetés Domján Gáborral, a vásárhelyi WTTD együttes basszusgitáros-vokalistájával

64
0

Aki a komolyzenén keresztül, a klasszikus rocktól haladt a punk, a poppunk, skatepunk, numetal, majd a hardcore felé

Nem kell sokáig alukálni az első EP-jük megjelenéséig

„Vadabbat, lázítóbbat, szókimondóbbat akartam…”

 

Azt látom, hogy a hódmezővásárhelyi WTTD együttes mintha beindult volna az utóbbi időben, hiszen sorra járják az ország neves klubjait, hogy bemutathassák a punk, rock, metál mixéből milyen zenei koktéllal sikerül megízleltetni  lelkes közönségüket.  A vásárhelyi Domján Gábor, a banda basszusgitáros-énekese, mondhatni: ikonikus arca. Az az arc, aki szeret kísérletezni, bejárt már egy pár bandát, ő maga is alapított néhányat, tehát a pörgés az alapeleme, nyilván azért, hogy kihozzon mindent magából, hogy odaadja magát a zene által azoknak, akik a fülüket tartják, befogadják mindenestől: szőröstől-bőröstől. Nem esik messze az alma a … ja. fájától, azonban egy kicsit édesebb, vagy savanyúbb a Gábor, mint Édesapja, Imre Barátom? Édesapjával még volt alkalmam együtt zenélni, ha rövid ideig is tartott… hát, Ő a klasszikus rockba csavarodott bele, de azért volt mit tanulni tőle… 

Édesapád is zenész. Mennyire hatott rád az Ő zenei irányultsága? Mit hoztál otthonról? Kérlek, mesélj az indulásodról, gyökereidről! Miért pont a basszusgitár vonzott?

Édesapám mindig is hallgatott rockzenét, sőt, egy rockzenekarban is gitározott. Olykor a próbáikra is elvitt engem, így már kiskoromban nagyon megtetszett a zene és a “zenekarozás” is. Ő adta az indító lökést a zenélésre, és a zeneiskolában kezdtem el tanulgatni a klasszikus gitár alapjait, majd később átálltam a könnyűzenei „pályára”, ekkor a basszusgitár ejtett rabul, ezért megbarátkoztam vele, ráfeküdtem tehát erre a hangszerre. Legkedvesebb tanárommal, Vince Gyuri bácsival órákat jamelgettem, szinte minden alkalommal, de hamar full másfelé terelt a zenei látóköröm. Vadabbat, lázadóbbat, szókimondóbbat akartam, nem pedig vendéglátóst, de az alapok megszerzésére nem igen volt más módszer akkoriban (internet, youtube, guitar pro). De vágyaim megvalósultak és létrejött az első zenekarom, ami “garázspunk” fílingű volt. Nagyon amatőr, csörömpölős, olykor foghíjas, de onnantól kezdve nem volt megállás.

„…sokszor hangulatfüggő is, épp mire kattanok…’

 Mely előadók, zenekarok hatnak rád elemi erővel?

Nehéz lenne egyet is kiemelni a rengeteg tehetséges előadó, illetve zenekar közül, meg persze sokszor hangulatfüggő is, épp mire kattanok, ezért, inkább stílusokat említenék meg. Először Édesapám miatt a klasszikus rockzenét kedveltem meg, majd mikor a saját utamat jártam, valójában a punk stílus volt a meghatározó, később a poppunk, skatepunk, numetal, majd a hardcore. De mindenféle stílusban megtalálom a kedvencemet. A mai felgyorsult világban annyi érdekes és különleges zenei irányzat van, hogy vétek lenne csak egynél megragadni!

Azt hiszem, ezzel egyet is kell értenem! A folyamatos változás, újrakezdés jellemzi zenei életedet. Gondolom, mindegyik felállásban hozzátetted egyéni stílusodat! Több együttesben is játszottál. Melyekben?

Pontosan! Elég sok bandát „elfogyasztottam” már, és úgy érzem (remélem mások is), hogy minden formációmnak, kulcsfontosságú személye lehettem. Soha nem akartam annyira-nagyon középpontban lenni és a megmondó emberke posztot kiérdemelni, de valahogy még is így alakult. De így, utólag belegondolva, nem is bánom! ÁrápádaPunk volt az első, ami garázsbanda volt. Majd jött a Grate. Utána a SWAMP volt egy rövid ideig. Ezután az Ensis 44. A Bubble Jet zenekaromban már a húgom is vállalt énekes szerepet. Főbb zenekarom a Scream Of The Temple (SOTT), ez tartott a legtovább, bár később át lett nevezve egy kis ideig The Final Straw (TFS). Közben persze beszaladt pár ilyen-olyan felkérés is, de azok általában „sajnos” „tiszavirág” életűek voltak, így nem is kerülnek be a skalpjaim közé! Így jutottunk el a jelenlegi formációmig, a WTTD-ig.

Említenél emlékezetes koncertet, amelyiken extázisban voltál a közönséggel együtt? Mely együttes koncertjén őrjöngtél legutóbb?

Mindegyik nagyon emlékezetes számomra, hisz mindig kiteszem a szívem-lelkem zenélés közben. Úgy gondolom, hogy ezt nagyon másképp nincs is értelme csinálni… na, jó biztosan lehet, de én képtelen vagyok egy helyben megmeredni, pedig esküszöm, próbáltam már. 🙂 Legutóbbi nagyobb koncert, amelyiken részt vehettem, az a Trivium zenekar koncertje volt Budapesten. Meg persze volt egy csomó kisebb, kevésbé ismertebb, de természetesen nemzetközi színvonalú buli is, amire elmentem. Gyakorlatilag minden kedvencemet megtisztelem azzal, hogy ledobom a láncot! Nyilván olyan is megesik, amit csak tátott szájjal csodálok némán, de az ritkább.

Szinte dübörögtök  a WTTD-vel, elég sűrűn játszotok. Merrefelé jártatok az utóbbi egy évben?

A dübörgés lehet kicsit túlzó kifejezés, de tény, hogy nem panaszkodunk. Ahhoz képest, hogy hazai pályán szinte alig van lehetőség! Próbáljuk a havi 1-2 koncertet stabilan hozni, de mivel mindhárman szorgos-dolgos emberkék vagyunk, sokszor igen keserves előre lezsírozni a történetet.

Voltatok tehetségkutatón? Tapasztalat?

Voltunk bizony, de nem jártunk túl nagy sikerrel. Maga a rendezvény tanulságként szolgált, jó érzéssel töltött el más közegben bemutatni a munkásságunkat, de ennyi! Mi az underground szülöttei vagyunk és maradunk inkább a koncert varázsnál.

Hogy álltok klipetekkel?

Igazából a DIY (do it yourself=csináld magad) szellemében hiszünk, és mivel a közelgő kislemezünk is így készült, a klipet is magunknak szeretnénk megcsinálni. Sajnos minden olyan lassan halad, amit az ember magának akar megteremteni pici pénzből, így a videó vágás/szerkesztés se egy Nemzeti vágta.

Milyen közeli, távoli jövőt vizionálsz együtteseddel, a WTTD-vel?

Nem bocsátkozok nagy ígérgetésekbe, nagyobb tervek már vannak bőven, reményeink szerint meg is fognak valósulni, de mindenkit időben fogunk tájékoztatni az eseményekről. Annyit megsúghatok, hogy az EP megjelenéséig már nem kell sokat alukálni.

 

Fotók: Hegedűs Éva

A képen a következők lehetnek: Visnyei Ferenc, szakáll és közeliVisnyei Ferenc/Visó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét