Kezdőlap Egyebek Újra rózsaünnepet rendeznek Szőregen

Újra rózsaünnepet rendeznek Szőregen

148
0

Újra rózsaünnepet rendeznek Szőregen, péntektől vasárnapig a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településre várják a vendégeket – mondta Avramov András szervező a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

A képen a következők lehetnek: kerékpár és túra/szabadtéri

    Felidézte, hogy a rózsaünnepet első ízben 1999-ben, az Európában egyedülálló szőregi rózsatermesztés hagyományait továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg.

Szőregi Rózsaünnep
Az ünnep leglátványosabb eseményének a szombat esti felvonulás ígérkezik, amelyen hatvan, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó, mezőgazdasági gép és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a hat kilométeres út során sok ezernyi szál rózsát osztanak szét a nézők között, a település és a járművek díszítéséhez is több ezer szál virágot használnak föl.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, égbolt és túra/szabadtéri
Az ünnep hagyományos programja a virágzó rózsaföldekre szervezett látogatás. A rendkívül csapadékos időjárás miatt idén Bata András faiskolája várja az érdeklődőket, ahol több százezer virágzó rózsatő látható.

Szőregi Rózsaünnep
Vasárnapig vágottrózsa-kiállítás, különféle tárlatok, virágkötészeti bemutató, első ízben levendulaszüret, virágvásár, koncertek, gyermekprogramok, táncbemutatók várják az érdeklődőket, a zárónapon családi futónapot rendeznek, melyen az indulók virágzó rózsák között tehetik meg a verseny távjait.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember
A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye.

A képen a következők lehetnek: 9 ember, , mosolygó emberek

A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, virág és túra/szabadtéri

Szőregen és környékén ötven üzemben, mintegy 170 hektáron termesztenek rózsát, és ez a munka sokaknak jelent megélhetést.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, virág, túra/szabadtéri, szöveg és természet
Fráter György, a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke elmondta, az elmúlt 60-70 évben a fajtaválaszték kevéssé változott.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri

Szombaton a Szegedi Városnéző Kisvonat ingyenes körjáratban szállítja vendégeinket a Szőregi Rózsaünnep helyszínei között 10.00-16.30 között.👈🌹

Megállóhelyek: Hősök tere, Kocsis Flora Virágsziget, Monti Park (Parkoló), Pálya tér

Az utóbbi években azonban új irányt vett a nemesítés, a sok betegséggel küzdő régi fajták helyett a gombafertőzéseknek ellenálló változatok kezdenek terjedni.

A képen a következők lehetnek: virág

Ezek a permetezést nem igénylő fajták különösen parkokban, közterületen lehetnek népszerűek.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, esküvő

Menyasszonyi ruhabemutató és rózsacsokor árverés az Aphrodite Esküvői Szalon szervezésében és támogatásával. 🌹🌹🌹

Alexandriai Szent Katalin-templom, 2019. június 22. 16.00 óra

MTI/rozsaunnep.hu/MAI – Monostori András IdegenvezetésekSzőregi Barangolások két keréken I.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét