Kezdőlap Programajánló Népzenei koncertek a Benczúr Kerti Esték programjában

Népzenei koncertek a Benczúr Kerti Esték programjában

750
0

Szerdától szabadtéri népzenei koncertekkel is várják a látogatókat a kertmozi filmjei mellett a Benczúr Kerti Esték nyári programsorozaton.

    Az NKA Halmos Béla Programmal együttműködésben szerda esténként öt alkalommal lesz élő népzene a fővárosi helyszínen. A házigazda minden alkalommal a program kuratóriumának egyik tagja lesz, az első, június 12-i est házigazdája Virágvölgyi Márta, az általa választott zenekar pedig a Rézhúros Banda – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, , mosolygó emberek, ülő emberek és emberek hangszerrel
Mint írták, az Üllésről származó Rézhúros Banda legtöbb tagja a néptáncon keresztül találkozott a népzenével és a népművészettel, és szeretnének minél jobban elmélyülni a gazdag örökségben. Elsősorban táncházzenészeknek vallják magukat.

    Június 26-án Berán István választása alapján a hagyományos magyar népzenét játszó budapesti Magos lép színpadra, amely a népi kultúra zenei hagyományait műveli és adja tovább. Két héttel később, július 10-én Sipos Mihály, a Muzsikás prímása programjában az Erdőfű játszik. A baráti társaságból alakult csapat a jelenlegi magyar népzenei színtér meghatározó alakjainak és zenekarainak olvasztótégelye.

Július 24-én Árendás Péter lesz a házigazda, a színpad pedig a Halmos Béla vándor-díjas prímás, Horsa István által alapított Horsa Bandáé. A zenekar népzenegyűjtők korábbi gyűjtései alapján, illetve a tagok által készített saját felvételekből próbálja a lehető leghitelesebben megtanulni az erdélyi vonószenét.

A programsorozatot augusztus 7-én az Eredics Gábor által kiválasztott Babra zárja. A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg.

A koncertek után szabadtéri táncház lesz.

MTI/Benczúr Kerti EstékRézhúros Banda népzenei koncert és táncház

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét