Kezdőlap Ipar-, és népművészet Pünkösdi néphagyományokat elevenítenek fel táncegyüttesek Budapesten

Pünkösdi néphagyományokat elevenítenek fel táncegyüttesek Budapesten

165
0

Pünkösdi néphagyományokat elevenítenek fel jeles magyar táncegyüttesek a Pünkösdi Karnevál című műsor keretében hétfőn este a Szent István-bazilika előtti téren.

   

Duna Művészegyüttes

A virtuóz elemekben bővelkedő táncszínházi darabot a Duna Művészegyüttes mellett a Bem, a Bihari és a Cserregő táncegyüttesek mutatják be – olvasható a szervezők közleményében.

https://www.youtube.com/watch?v=V0TQ4OqK3j8

 

    Az előadásban megjelennek az ünnephez kötődő Kárpát-medencei néphagyomány legszebb táncos és zenés darabjai. A közönség a nyár beköszöntének ünneplése és tisztelete, a termékenység-varázslás ősi tradíciója mellett a legények versenyével, ügyességpróbájával kapcsolatos népszokásokat is megismerheti, az est csúcspontja pedig a díszes viseleteket felvonultató pünkösdi király és királynőválasztás tánckép lesz.

    A 16-17. századra visszavezethető néphagyományt bemutató koreográfia az archaikus, eredeti elemekből táplálkozik, és egyes jelenetekben a mintegy kétszáz táncos különleges energiájú előadása ad drámai hangsúlyt a darabnak.

    A produkcióban többek között zempléni, mátyusföldi, ipolysági szlovák és magyar táncok szerepelnek, például rábaközi karéj és dus, dél-dunántúli és sárközi ugrós, csárdás, valamint szatmári csárdás.

    A darab szerkesztő koreográfusai Ágfalvi György és Lévay Andrea, zenei vezetői Dulai Zoltán és Pál István Szalonna, rendezője Mucsi János.

 

MTI/https://dunatancegyuttes.hu/

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét