Kezdőlap Egyebek Duna-túrák Pest megyében

Duna-túrák Pest megyében

99
0

Dunai vízitúrákkal fedezhető fel a Dunakanyar és a Csepel-sziget déli része. A Pest megyei önkormányzat Dunai mesék blogja a megye értékeit mutatja be a folyón kalandozva.

A szobi kálvária

20190503_104447_masolata.jpgA kálváriához vezető egyik stáció táblaképe. Érdekessége, hogy a felfelé (jobbra) vezető útiránnyal szemben a jelenet lefelé (balra) néz

Így néz ki a kápolna. Itt van eltemetve Luczenbacher Pál és felesége 20190503_104704_masolata.jpgAmilyen szép helyen van, olyan rossz állapotú a Luczenbacher Pál által az 1880-as évek első felében emeltetett építmény. Az omladozó falú kápolna két oldalán rozoga lépcsősor visz fel Jézus és a két lator szobrához.

20190503_105327_masolata.jpgJézus szobra kissé kiemelkedik a két másik kereszt között

20190503_104828_masolata.jpgPanoráma Zebegény felé. A Duna mindkét oldalán húzódó hegyek beláthatók

20190503_102122_masolata.jpgA volt folyamőr laktanya. Nagyjából egy évtizede még arról lehetett olvasni, a város szállodaként próbálja értékesíteni. Szob egyik legjobb adottságú helyén van

A Dunakanyarban Dunabogdány, Ipolydamásd, a kisoroszi szigetcsúcs, Nagymaros, Szob, Verőce, Visegrád, Zebegény fedezhető fel, míg a Szigetzugban a Ráckevei-Duna szigetei, Lórév, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetszentmárton, Szigetújfalu kereshető fel és ismerhető meg – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Dunai mesékben hétről hétre mutatják be az egyes települések épített és természeti értékeit, kulturális és szellemi örökségét, ma is élő szokásait, hagyományait, az ott lakók mindennapjait és történeteit. Az útinapló gyakorlati tanácsokkal is segíti az útnak indulókat, szubjektív véleményekkel egészítve ki a tájékoztatást.

20190503_164515.jpgA hófehér templom Zebegény legjellegzetesebb épülete, a falu központjában áll

A blog azokra helyekre és értékekre is fel kívánja hívni a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, az infrastruktúra sem kiépített, ugyanakkor rejtett kincseket jelentenek és turisztikai lehetőségeket rejtenek magukban.

A Duna menti települések értékeinek felmérésére több ország részvételével 2017-ben indult el egy projekt Danube Urban Brand (DANUrB) névvel. A magyarországi programot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztikai Tanszéke dolgozta ki és vezeti, de részt vesz benne Pest megye önkormányzata is. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

20190518_125319.jpgSzínes házak a Napraforgó utcában. Zebegénynek ezen az utcácskáján halad az EuroVelo 6 kerékpárút, ezért a házak és Apponyi Franciska emléktáblája nem is téveszthető el a kerékpáros turisták számára. Érdemes rövid időre megállni a faragott oromzatú, színpompás épületek előtt

Az első fejezet Ipolydamásdtól Szobig járja be a vidéket, de már olvasható a második rész, amelyben Szobtól Zebegényig kalandozhatnak a csónakkal vagy gyalog túrázók. Az új bejegyzésben egyebek mellett a Dunakanyar egyik legszebb kilátópontjáról, a Sárkányfesztiválról, Napraforgó grófnőről esik szó, de kiderül az is, hogyan készül a gőzgombóc.

20190503_170329_masolata.jpg
Emléktábla a Dunakanyar festője házából kialakított múzeum falán

A vízi utat választók a szabályok betartása mellett biztonságosan közlekedhetnek, sőt kezdők is bátran nekivághatnak, a part menti csónakkölcsönzők pedig szívesen segítenek abban, hogy merre érdemes evezni, hol érdemes kikötni.

A bejegyzések a www.dunaimesek.blog.hu oldalon olvashatók.

MTI/www.dunaimesek.blog.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét