Kezdőlap Zene Ezért dobták ki annak idején Nagy Ferót az Ifiparkból

Ezért dobták ki annak idején Nagy Ferót az Ifiparkból

309
0

Léccilécci, találgassatok… Na? Az első háromban biztos benne van a pia, valami csaj, esetleg egy kis bunyó, nagyobb léptékben: rendszerellenesnek minősített dal eléneklése, politikai megbízhatatlanság…

A Nagy Csapat
A Nagy Csapat
 

Szabad a gazda? Nos, Nagy Ferót azért vágták ki a parkból, mert 1. a kapu helyett a falon átmászva közelítette meg egy alkalommal a helyet, de még ennél is nagyobb bűn volt az, hogy 2. szandál volt rajta zárt cipő helyett. Érted, SZANDÁL!!! Mindez két dolgot illusztrál, azt, hogy annak idején mindenki be akart jutni valahogy az Ifiparkba, viszont, ha már bejutottál, ott nagyon kemény szabályoknak kellett megfelelni. Innen csak egy ugrás elképzelni, milyen lehetett annak idején – a közönség soraiból kinőve – felállni a világot jelentő deszkákra zenélni.

A Budai Ifjúsági Park 1961-ben esztrádműsorral nyílt meg, az első fellépőBodrogi Gyula volt, aki Bicska Maxi dalát énekelte Brecht és Weil Koldusoperájából. A hely 1984-ig működött, s a magyar rockzene születésének egyik bölcsője volt. 

Az ifipark legendás koncertjeinek emléket állító rendezvénysorozat már tavaly elkezdődött, s a Várkert Bazár idén is folytatja a Volt egyszer egy Ifipark-koncerteket.

A koncertsorozat sajtótájékoztatóján nagyon komoly “csatársor” állt (ült) a színpadra: képviseltette magát az ős-Beatrice, a Piramis, az Edda, ott volt Kovács Kati és Deák Bill Gyula, valamint Zséda és az Ivan & the Parazolkét tagja is. Kicsit szürreális volt, hogy Zséda énekelt (kétszer is) az eseményen – az egyik dal az előbb emlegetett Bicska Maxi volt –, miközben a háta mögött ott ül Kovács Kati, ezt csak fokozta, amikor egy lelkes és izgulós fiatalember Bill kapitány Ne szeress engem című nótáját dalolta el, kínosan hosszúra nyúlt befejező résszel. Ült az ember, és nem annyira értette, hogy most mi van…

Lényeg a lényeg: lesznek koncertek, nem is akármilyenek.

Az idei koncertsorozat első fellépője június 23-án az Ivan and the Parazollesz, az est vendége Tátrai TiborBalla Máté, az együttes gitárosa azt mondta, bár a rockzenét már egy ideje temetni szokták, a mai fiatalok tovább viszik a műfaj lángját. Beke István billentyűs hozzátette: nagy megtiszteltetés számukra, hogy ilyen rangos társaságban adhatnak koncertet a Várkert Bazárban.

július 5-én fellépő Kovács Kati kiemelte: hatalmas dolog volt a hatvanas-hetvenes években az Ifiparkban fellépni, és számára, aki vidékről, Egerből került a fővárosba, a helyszín maga volt Budapest. “Jó most is idejönni, és elmondhatom, hogy minket, régi előadókat a slágerek tartanak életben. Először az Omegával, majd a Metróval és az Illéssel, tehát mindhárom korszakos zenekarral koncerteztünk itt”. Ő fogalmazta meg egyébként, hogy bár sokan a “retrót” emlegetik vele és az ő előadói generációjával kapcsolatban, neki azonban ez egyáltalán nem retró, hanem maga az élete, a dalai… És mennyire igaza van! Kikívánkozik belőlünk, hogy Kovács Kati egy végtelenül kedves, közvetlen, érdeklődő és minden sztárallűrtől mentes személyiség, szinte tanítani kellene azt, ahogy viselkedik, legyen az a kávéjét megfőző pultos vagy a szavaira éhező újságíró… 

Az Edda Művek frontembere, Pataky Attila azt a bőrdzsekit viselte a sajtótájékoztatón, amit 1976-ban vásárolt óriási pénzért, és valószínűleg a zenekar július 12-i koncertjén is rajta lesz. “1979-ben léptünk itt fel először, aznap Piramis-koncert volt a Kisstadionban, így csak 176 néző volt. De a második ifiparkos bulink már teltházas volt, aztán mi játszottunk akkor is, amikor 1980-ban koncert közben leomlott a fal, és utána egy időre be kellett zárni a helyet” – idézte fel az énekes. Az Eddában 1985 óta billentyűző Gömöry Zsolt arról beszélt, hogy ott volt a közönség soraiban az első, 1979-es Edda-koncerten, három évvel később pedig már a Piramissal léphetett itt fel.

A rendezvénysorozat záróeseményén, szeptember 21-én a színpadra lépő Piramis A nagy buli 2.0 címmel ad műsort, miután a csapat szinte napra pontosan negyven évvel ezelőtt az Ifiparkban rögzítette legendás koncertlemezét, A nagy bulit. Köves Miklós dobos elmondta, hogy játszottak itt korábban is, például 1978 karácsonya előtt egy nappal a hidegben, még hógolyózás is volt. “Most eljátsszuk a negyven évvel ezelőtti koncert dalait, valamint az 1981-es lemez, az Erotika néhány dalát is. Néző voltam én is az 1978-1979-es Piramis-koncerteken és minden vágyam volt, hogy egyszer köztük lehessek a színpadon” – tette hozzá Nyemcsók János “Csoki”, aki tíz éve a Piramis énekese.

július 26-án az Öntőház udvar színpadára lépő Zséda azt ígérte, hogy keményen szólnak majd a dalai Budapest egyik legszebb koncerthelyszínén. Estjén vendégként ott lesz Horváth Charlie is, aki a hatvanas-hetvenes években szintén sokat játszott az Ifiparkban.

A mostai koncertsorozat egyik legérdekesebb eseményének ígérkezik, hogy szeptember 12-én újra koncertet ad az Ős-Bikini: az 1982-től 1985-ig működött alternatív punkrock formáció öt eredeti tagja (Nagy Feró – ének; Vedres József – gitár; Szűcs Antal Gábor – gitár; Németh Alajos – basszusgitár; Németh Gábor – dob) 1983 óta nem adott így együtt koncertet. “Korábban nem volt igazán igény arra, hogy így öten újra összeálljunk, miközben Feró azért játssza az Ős-Bikini-dalokat a Beatricével. Volt néhány nagyobb buli is, de az eredeti formációban nem, és azért is örülök a mostani alkalomnak, mert mindkét lemezt, amit csináltunk, a Hova lett… és a XX. századi híradó címűt be szokták választani minden idők legjobb hazai lemezei közé” – hangsúlyozta Németh Alajos az MTI-nek. Egyébként a Beatrice zárta a annak idején az Ifiparkot.

Szintén fellép a Várkert Bazárban Deák Bill GyulaSzeptember 13-án legjobb számaiból válogat, elhangzik például a Rossz vér, a Hosszú lábú asszony, a Kőbánya blues meg az István, a király két dala is. “Anno az Ifiparkban Orszáczky Jackie-vel, Radics Bélával, a P. Mobillal, a Minivel is énekeltem meg persze a Hobo Blues Banddel”.

koncert.hu /MTI

A cikk eredetileg itt jelent meg: 

https://www.koncert.hu/hirek/ajanlo/ezert-dobtak-ki-annak-idejen-nagy-ferot-az-ifiparkbol-7447

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét