Kezdőlap Film- és színházművészet Beethoven minden szimfóniáját előadják a MÁV Szimfonikusok az új évadban

Beethoven minden szimfóniáját előadják a MÁV Szimfonikusok az új évadban

12
0

Koncertek slider

A jövőre 75 éves MÁV Szimfonikus Zenekar Beethoven valamennyi szimfóniáját, versenyművét és legnagyobb oratorikus alkotásait is műsorra tűzi a 2019/2020-as évadban a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából.

Képtalálat a következőre: „Beethoven minden szimfóniáját előadják a MÁV Szimfonikusok az új évadban”Papageno

  A páratlan, tehát az I., a III., az V., a VII. és a IX. szimfónia a Müpában hangzik el a Szőke Tibor-mesterbérletben, a páros szimfóniákat a Zeneakadémián hallhatja a közönség a Lukács Miklós-bérletben – mondta el Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója az évadot bemutató pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: az oratóriumok közül a Missa Solemnis Kovács János vezényletével szólal meg, a Krisztus az Olajfák hegyén című művet Csaba Péter dirigálja majd. Beethoven művei között a Müpában elhangzik még egyebek mellett a Hármasverseny, az Egmont nyitány és a C-dúr zongoraverseny, az esteken közreműködik mások mellett Kobajasi Kenicsiró dirigens, Makszim Vengerov hegedűművész, Frankl Péter zongoraművész, a fiatalabb generáció tagjai közül Ránki Fülöp és Balogh Ádám zongoraművész, valamint Devich Gergely gordonkaművész.

Képtalálat a következőre: „Beethoven minden szimfóniáját előadják a MÁV Szimfonikusok az új évadban”ZETApress

A zenekakadémiai és az Olasz Kultúrintézetben meghirdetett bérletek a következő évadban is szerepelnek a kínálatban, a koncerteken fellép mások mellett Kirill Troussov, Josef Spacek és Roberto González-Monjas hegedűművész, Andrei Ionita és Várdai István csellóművész, Várjon Dénes és Dubravka Tomsic zongoraművész.

A Festetics, az Unokák és Nagyszülők hangversenyei mellett a Zene-Tér-Kép Plusz, a Szeretethang és a Búgócsiga elnevezésű sorozatokat is meghirdetik, a bérleten kívüli előadások egyikén pedig Charles Dutoit vezényli majd a zenekart a Zeneakadémián.

Képtalálat a következőre: „Beethoven minden szimfóniáját előadják a MÁV Szimfonikusok az új évadban”Kobajasi Kenicsiró

Az igazgató elmondta, hogy a következő évadtól Daniel Boico lesz a zenekar vezető dirigense és művészeti vezetője. Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterként, Kobajasi Kenicsiró pedig tiszteletbeli vendégkarmesterként vesz részt a zenekar életében.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az együttes pénteken ért vissza kéthetes japán turnéjáról, ahol legfontosabb koncertjét a tokiói Suntory Hallban adta. A turné egyik állomása Iwaki volt, amely Kobajasi Kenicsiró szülővárosa, ott a mester erre az alkalomra írt művét is bemutatták.

Vasárnap újra megrendezik az Open Day című belvárosi minifesztivált, amelyen a zenekar tagjai kamarazenével szórakoztatják a közönséget a belváros és a Palotanegyed hat kertjében és terén. Este pedig a Nemzeti Múzeum kertjében ingyenes koncerttel nyitják meg a hétfőn kezdődő bérletváltási időszakot.

MTI/MÁV Szimfonikusok/Docplayer.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét