Kezdőlap Egyebek Nem csak a szemnek

Nem csak a szemnek

193
0
A legismertebbektől a kevéssé ismertekig képviseltették magukat a múzeumok az idei Múzeumok Majálisán, ahol a látogatók láttán bátran kijelenthetjük: lelkes érdeklődőkből korosztálytól függetlenül nem volt hiány.
muzeumok_majalisa_2019

A Múzeumkertet és a Nemzeti Múzeum legfelső emeletét a különböző térségekből érkező, más-más értékek és népi eredetű hagyományok megmutatásában erős múzeumok pultjai, valamint a kézműves foglalkozásokat kínáló standok foglalták el.

Farkas László Róbert, az eseményen kitüntetésben részesült Szentesi Koszta József Múzeum igazgatója a Kultúra.hu érdeklődésére elmondta, mindenképp szeretnének ott lenni az ország kulturális térképén, ezért kinevezése óta szemléletváltást tartott szükségesnek.

majalis_3

„A múzeum igazgatójaként szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis tavaly végtelenül korrektül gyűjteményezett múzeumot vehettem át elődömtől, dr. Béres Máriától. Azonban a tudományos munka és a gyűjteményi feldolgozás ellenére sem jegyezték úgy a városban a múzeumot, ahogy azt én szerettem volna. A célom az, hogy a múzeum nyitott, valóban társadalmi intézményként működő agora lehessen. Nem titok, hogy egyelőre a nyugdíjasok jelentik a múzeumok és a muzeológia fő célcsoportját. Hasonlót tapasztaltunk Szentesen, ahol nagyjából 15-20 fős lokálpatrióta csoport látogatta a kiállításainkat” – mondta el.

IMG_4101

„Jó értelemben véve én ennek üzentem hadat, és célul tűztem ki, hogy minden korosztályt bevonzzak a kiállításainkra” – magyarázta. „Olyan tárlatokat szerveztünk, mint a nagysikerű és interaktív Omega kiállítás, amin még szelfiszínpad is helyet kapott, a látogató pedig felpróbálhatta Kóbor János napszemüvegét és parókáját. Meggyőződésem, hogy ez a kiállítás már olyan mérföldkő volt, ami a nyugat-európai trendeket próbálja követni” – nyilatkozta. A következő tárlatok Farkas Bertalan űrutazásával és a Ceausescu-diktatúrában élt magyar lakosság helyzetével foglalkoznak behatóan. A múzeum hamarosan Bonus Nontium néven ismeretterjesztő folyóiratot is indít.

muzeumok_majalisa_2

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum a ZÁR(OL)VA – A gödöllői kastély titkos élete, 1950-1990című, általános és középiskolás diákok felkészítésével, majd aktív részvételével megvalósult, közösségépítő kiállításáért érdemelte ki a bírálóbizottság különdíját.

„A projekt során végigvettük a múzeumi gyűjtést és a kiállításépítés fázisait, például a diákok elsajátították a tudnivalókat a kastély ötvenes évekbeli korszakáról, emellett különböző képzéseket hallgathattak. A kiállítás a közös munka és tanulási folyamat sikeres eredménye” – jelentette ki Kovács Éva muzeológus, a kiállításrendezők mentora. Nem volt könnyű feladat a gyerekek kíváncsiságát felkelteni, mondta el, ellenben dicséretes, hogy huszonegy gyerekből tizenhét közreműködik az egész projekt alatt. „A gyerekektől és a helyi közösségtől is nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, rengeteg biztatást kaptunk, a kiállításlátogatók is elégedettek, a jövőben is érdemes hasonló terveken gondolkodnunk” – állapította meg.

IMG_4022

A vidéki intézmények közt kiemelt figyelmet érdemel az európai uniós pályázatnak köszönhetően minimúzeumból kifejlődött Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum. Az intézmény munkatársa elmondta, rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a múzeumpedagógiára, a meghirdetett kiállítások interaktív programokat kínálnak a hozzájuk érkező gyerekeknek.

A múzeum területén található gépekre bárki felülhet, alkalmanként kipróbálhatja. „Igyekszünk interaktív elemekkel, a mai elvárásokhoz alkalmazkodva bemutatni az útépítést. Érdekesség, hogy a miénk Közép-Európa legnagyobb úthengergyűjteménye. Az 1976-ban rendezett Robog az úthenger című filmből ismert Józsi úthengere szintén nálunk lelhető fel, évente kétszer be is üzemeljük, nagyon szeretik a látogatók” – emelte ki.

Pom_18079
A Postamúzeum standja

A látogatókat is megkérdeztük, mi vonzotta őket a Múzeumok Majálisára. Az egyik kisgyermekes anyuka elmondta, nagyon sok kézműves foglalkozás várta a kicsiket, és annak is örült, hogy a Nemzeti Múzeum összes kiállítása ingyen látohatható a rendezvény ideje alatt. Egy másik hölgy a Postamúzeumot emelte ki: jó ötletnek találta, hogy a mai gyerekek is megismerhetik a régi korok eszközeit. Egy tizenkét év körüli kislányt arról kérdeztünk, hogy számára mitől izgalmas a múzeum. Elárulta: nem kedveli a tárlatvezetéseket, inkább a közelről is megnézhető kiállítások, a kézbe vehető tárgyak érdeklik.

Ayhan Gökhan

Fotók forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

kultúra.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét