Kezdőlap Irodalom A Vásárhelyi Széppróza Napján

A Vásárhelyi Széppróza Napján

211
0

Kárász József üzenete a ma emberénekA tizenkét éve töretlen lendülettel működő vásárhelyi Kárász József Irodalmi Kör idei évindító taggyűlésén többek között arról is határoztak, hogy névadójuk, Kárász József Pro Urbe díjas író, Hódmezővásárhely Dísz-polgára születésnapját, május 12-ét – a Kárász család egyetértésével és hozzájárulásával – a Vásárhelyi Széppróza Napjának tekintik. Hagyományt kívánnak teremteni ezzel, hogy a Vásárhelyen élt és alkotott, illetve a ma is itt élő és alkotó prózaíróknak e napon ünnepség keretében bemutassák egy-egy írását, alkotását. Rangjára emelve a város lakossága előtt a vásárhelyi írók munkásságát és műveit.

Erről beszélt Fehér József, az irodalmi kör alapító elnöke a Németh László Városi Könyvtárban megtartott ünnepi irodalmi esten Kárász József írónak és bibliográfusnak a Kohán György utcai emléktáblája megkoszorúzása után. Az irodalmi kör tagjai ez alkalommal Bibó Lajos, Németh László, Kárász József és Szenti Tibor életútját mutatták be és olvasták fel egy-egy prózai alkotásukat, illetve annak egy részletét.

Képtalálat a következőre: „Bibó Lajos”A hányatott sorsú Bibó Lajos munkásságát Bajnócziné Rácz Éva ismertette és olvasta fel a „Kenyér” című, szívbemarkoló novelláját, melyből kiderül, mire vezetheti rá a csavargót az éhség. Arany-Tóth Katalin már Németh László Kossuth- díjas író életútjáról tájékoztatta az est közönségét, hangsúlyozva, hogy az itt eltöltött három év alatt született meg az „Égető Eszter” című regénye is. Ezután a regényből olvasott fel egy szép részletet, mely hűen tükrözi Eszter haladó szellemiségét. Hegyiné Csernus Judit könyvtáros munkatársa volt Kárász József írónak; ő a nagy vásárhelyi íróhoz fűződő emlékeit osztotta meg velünk, és felolvasta „A csók” című  derűs novelláját. Ezután Sulyok Csaba Szenti Tibor íróval ismertetett meg bennünket, és elmondta az író „Táltosok” című szép lírai novelláját.

Képtalálat a következőre: „Szenti Tibor”

Befejezésül Fehér József arra kérte az est hallgatóságát, hogy olvassanak minél többet Bibó Lajostól, Németh Lászlótól, Kárász Józseftől és Szenti Tibortól, mert műveikkel üzennek nekünk. Üzennek emberségről, táj-és hazaszeretetről, és nem utolsósorban arról, hogyan éltek és gondolkodtak elődeink, őseink.

Képek forrása: .Köztérkép/Wikipédia/YouTube

F.J.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét