Kezdőlap Egyebek Jánoska-eresztéssel tisztelegnek védőszentjük előtt a bajaiak

Jánoska-eresztéssel tisztelegnek védőszentjük előtt a bajaiak

461
0

 

Jánoska eresztés

Virágokkal díszített, mécsesekkel kivilágított kishajók, csónakok és ladikok kísérik május 18-án, sötétedés után Nepomuki Szent János szobrát az úszó lampionokkal díszített Sugovicán, Baján.

  Képtalálat a következőre: „Jánoska-eresztés”

   Bócsa Barnabás, a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója a programsorozatot szervezők nevében az MTI-nek elmondta: Nepomuki Szent János kultusza több száz éves múltra tekint vissza. Első említése 1768-ból származik, amikor is a szentről elnevezett városrészben található kápolnánál körmenetet tartottak. A vízi mesterségekkel foglalkozók tisztelegtek így védőszentjük előtt.     A Jánoska-eresztést 1941-ig rendszeresen megszervezték, majd a szokást – egy hosszú szünet után – az 1980-as években élesztették újjá. A kezdetben pár száz résztvevővel zajló esemény 2009-ben megújult, és a kibővített programsorozatot ma már több ezer ember követi végig.

    Kapcsolódó kép

Bócsa Barnabás elmondta: a programok sora május 17-én, pénteken este A csodálatos Baja fesztiválsorozat nyitórendezvényével veszi kezdetét. Ennek keretében Összetartozunk, testvérek vagyunk címmel Vincze Zsuzsanna festő kiállítását a Bácskai Kultúrpalotában a székelyföldi Erdőszentgyörgy, Baja testvértelepülésének polgármestere, Csibi Attila nyitja meg.     A legkisebbeket szombaton kora délutántól különféle népi fajátékokkal várják a Petőfi-szigeten. A nagyobbak kézműves foglalkozás keretében lámpásokat készíthetnek, majd Gulyás László vándormuzsikus szórakoztatja az érdeklődőket. A nap folyamán lehetőség lesz városnéző kisvonatozásra is.     Az ügyvezető igazgató elmondta, az idei Bajai Halászléfőző Bajnokságra több mint 40 csapat nevezett, köztük többen a határon túlról érkeznek, de a nap folyamán győztest hirdetnek a bácskai borok versenyében is.     

Kapcsolódó kép

A szervező kiemelte: a Duna partján fekvő Szentjános városrész kápolnájában álló, mintegy két méter magas Nepomuki Szent János-szobrot a szombat esti szentmisét követően a bajai gimnazisták a vállukon viszik a Türr István emlékműig. A feldíszített szobrot a Duna és a Sugovica találkozásánál hajóra emelik. A helybéliek a parton fáklyákkal kísérik a virágokkal díszített, mécsesekkel kivilágított kishajók, csónakok és ladikok vízi felvonulását.

Képtalálat a következőre: „Jánoska-eresztés”

A Petőfi-szigetre érkező védőszent szobrát, valamint a szentjánosi küldöttséget a város polgármestere fogadja, és régi szokás szerint egy hordó bor csapra verésével kezdik meg az ünneplést. Az estét a Balkán Fanatik koncertje zárja.     Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke a bajai Türr-kilátónál lévő Halászati Miniskanzennél zajló kísérőrendezvényekről kiemelte: május 18-án délelőtt a Császártöltési Német Nemzetiségi Tánccsoport fellépését a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékeinek fuvolás műsora követi.   

Képtalálat a következőre: „Jánoska-eresztés” 

Fotókiállítás is nyílik Molnár Zoltán molnármester malmokról készített felvételeiből, a legkisebbeknek kézműves foglalkozásokkal készülnek, a fiatal asszonyok és lányok pedig a sárközi faluk különleges kelt tésztáját ismerhetik meg, hiszen a programok idejére mindkét kemencébe begyújtanak, hogy mindenkit megvendégelhessenek a kacsazsíros borsos kaláccsal.     A Jánoska-eresztésre érkezők körbejárhatják a jelenleg még a Sugovicán veszteglő hajómalmot is. A magyarországi vízimolnárok örökségét bemutató “vízi múzeumban” egyelőre – mozgó víz híján – egy villanymotor segítségével őrlik a búzát.          

Kapcsolódó kép

Palik Vera emlékeztetett: a kikötő terve és megépítésének engedélye már a rendelkezésükre áll, a kivitelezési munkálatokhoz szükséges pénzt pályázat útján teremtették elő, így már csak a vízállástól függ, hogy mikor tudják megkezdeni a dunai kikötő megépítését.    

Képtalálat a következőre: „Jánoska-eresztés”

Nepomuki Szent János IV. Vencel cseh király és német-római császár feleségének gyóntatója volt. Csehország egyik védőszentjét a gyónási titok mártírjaként tartják számon, továbbá minden, ami vízzel kapcsolatos, folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, vízenjárók, tengerészek védőszentje is egyben. Egy ízben a király rá akarta venni felesége gyónásának elárulására. Mivel azonban semmi módon nem ért célt, kegyetlen kínzását követően a Moldvába ölette.

Kapcsolódó kép

A legenda szerint a pap halála után holtteste körül csillagok jelentek meg a vízen. Ennek emlékére nevezik a vízre tett úszógyertyákat “jánoskáknak”.

MTI/https://csodalatosbaja.hu/Magyar Zarándokút/bacsmegye.hu/sugopanzio.hu/Jászsági Hagyományőrző Egylet/PolgárPortál/Programturizmus/Bajai TV/Bag Nagyközség hivatalos weboldala

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét