Kezdőlap Irodalom Megnyílt a 25. Prágai Nemzetközi Könyvvásár

Megnyílt a 25. Prágai Nemzetközi Könyvvásár

260
0
Dél-Amerika a díszvendége a csütörtökön megnyílt 25. prágai nemzetközi könyvvásárnak és irodalmi fesztiválnak. A könyv világa nevű négynapos rendezvényen Magyarországot idén is több tucatnyi kötet képviseli önálló nemzeti standon.
Pragai_Nemzetk._Konyvvasar
Fotó forrása: advojka.cz

A vásár négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi, valamint könyvkiadással és könyvterjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi előadást és filmvetítést kínál.

A cseh főváros legpatinásabb és legnagyobb kiállítóhelyén megtartott seregszemlén 2012-től Magyarország is rendszeresen képviselteti magát, 2014-ben a fesztivál díszvendége volt.

Idén a magyar stand klasszikus- és kortárs szépirodalmi műveket és gyermekkönyveket, valamint cseh fordításban megjelent magyar könyveket, magyar tematikájú, cseh nyelvű szakmai publikációkat mutat be.

A magyar kiállítóhely látványterve Vidák Zsolt Aranyrajzszög-díjas művész Budapestről készült illusztrációinak felhasználásával készült, mely a könyves seregszemle központi pavilonjában várja a magyar irodalom és kultúra iránt érdeklődőket, valamint a szakmai közönséget, a fordítókat és kiadókat.

Pragai_Konyvvasar_magyar_stand_foto2
A magyar stand
Fotó forrása: Prágai Magyar Intézet

Mindazok, akik felkeresik a prágai könyvvásárt, négy magyar könyvbemutatón vehetnek részt. A Hungarikumok a Cseh Irodalmi Múzeum levéltárában című tudományos kötet sok évtizedes hiányt pótló kézikönyv, melyet 2019 februárjában jelentetett meg az ELTE Eötvös Kiadó és a Cseh Irodalmi Múzeum.

Márai Sándor Hallgatni akartam című kötetének 2013-as megjelenése irodalmi szenzációnak számított Magyarországon. A cseh nyelven most először megjelent könyv az Academia Kiadó gondozásában, Adéla Gálová fordításában lesz olvasható. Márai az egyik legismertebb és leggyakrabban fordított magyar szerző Csehországban.

Pragai_Konyvvasar_magyar_stand_foto1
Fotó forrása: Prágai Magyar Intézet

A Prágai Könyvvásárra jelenik meg Jónás Tamás önéletrajzi ihletésű kisregénye és Gyukics Gábor válogatott verseit tartalmazó cseh fordításkötete, melyeket a szerzők személyesen mutatnak be, majd dedikálnak is a fesztiválra látogatóknak.

A fesztivál és vásár középpontjában idén a latin-amerikai irodalom áll. Ebből az alkalomból Prágába látogat Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, valamint Bernardo Carvalho, Rodrigo Fresán, Álvaro Enrique, David Unger, Mariana Enríquez és más latin-amerikai írók, akik különböző fórumokon mutatják be műveiket és a latin-amerikai irodalmat. Nagy érdeklődés előzi meg Herta Müller romániai származású Nobel-díjas német író prágai bemutatkozását is.

A nemzetközi könyvvásár több mint 200 standján és sátrában 31 ország könyvkiadói képviseltetik magukat. A kiállított könyvek egy része a rendezvény utolsó napján megvásárolható.

Prágai Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi Fesztivál 2019-es magyar rendezvényeiről további információ itt olvasható.

Forrás: MTI, Prágai Magyar Intézet

kultúra.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét