Kezdőlap Ipar-, és népművészet Miskakancsó és graffiti

Miskakancsó és graffiti

308
0
Mi történik, ha a street art, graffiti, popkultúra találkozik a miskakancsóval, a ballada tragikumával, a geometrikus szőttes szigorú, zárt kompozíciós rendjével és minimalista színhasználatával? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Deák17 Galéria kiállítása, a Világló hagyomány.
Kiallitas_Vilaglo_hagyomany_Deak17_Galeria_01_-_Nemes_Dominik_alkotasa
A Kárpát-medence népeinek hagyománya elevenedik meg a kiállításon

Ötödik alkalommal rendezik meg a Vizuális kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) legjobb pályaműveit bemutató tárlatot a Deák17-ben. A 2019-es verseny témája a Kárpát-medence tájegységeinek, népcsoportjainak hagyománya, tárgyalkotó- és szellemi kultúrája volt.

A kiállító diákok számára izgalmas és méltó feladat volt, hogy műveikben feldolgozzanak, ábrázoljanak, megformáljanak valamit a magyar népművészet képi, tárgyi, szellemi emlékeiből, és ezzel megőrizzék és jövőnkbe építsék értékeit. A kiállításon képző- és fotóművészeti munkák, képregények, valamint prospektus- és társasjáték tervek mellett iparművészeti alkotások is láthatók.

foto_MTI_Koszticsak_Szilard_-_Herczegh_Anita_az_OKTV_palyamuveibol_valogatott_Vilaglo_Hagyomany_cimu_kiallitas_megnyitojan
Herczeg Anita, Áder János felesége a kiállításon
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sándor Ildikó néprajzkutató megnyitóbeszédében elmondta: „A kultúrának a pályázati kiírásban meghatározott szelete – a néphagyomány, népi kultúra, népi műveltség – legfőbb jellemvonásai: szájhagyományozó mivolta, kollektivizmusa, szigorú műfaji szabályok között érvényre jutó variabilitása. Mindezek az egykori alkotók – kézművesek, mesemondók, táncosok, énekesek – számára egyaránt jelentettek támpontot és korlátozást. Vajon kontrasztos lesz vagy összesimul a 19-20. század fordulón élt emberek kultúrája és művészeti gyakorlata a 3. évezred fordulóján született nemzedék önkifejezési vágyával, alkotói törekvéseivel?”

A május 11-ig látható Világló hagyomány kiállításon ötvenhét diák munkája tekinthető meg.

kultúra.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét