Kezdőlap Képzőművészet Pécs Zsolnay Negyed – Munkácsy mintegy hatvan műve látható

Pécs Zsolnay Negyed – Munkácsy mintegy hatvan műve látható

532
0

Képtalálat a következőre: „Munkácsy Mihály”Munkácsy Mihály mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában május 17-én – tudatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-vel.

    A tárlatot szervező pécsi kulturális holding közleménye szerint a november 10-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó.
Mint írták, a Zsolnay Örökségkezelő a kiállítással tiszteleg a 175 éve született magyar festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának része, amely a ZSÖK szerint a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket.Képtalálat a következőre: „Munkácsy Mihály”
Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is – részletezték.
A ZSÖK a tárlat külön színfoltjának nevezte a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek – köztük Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített művek csoportját.

Képtalálat a következőre: „Munkácsy Mihály”A párizsi korszakából

A tárlat további különlegessége, hogy három kép most először lesz látható – hangsúlyozta a ZSÖK arra is kitérve, hogy ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő “Műterem”-sorozatába illeszkedik.
A kiállításon először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című képhez és Halmi Artúr Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is.
Ugyancsak az m21-ben debütál hat, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.
A ZSÖK felidézte: Munkácsy Mihály (1844-1900) a legnagyobb társadalmi elismerést aratta a magyar festők között Magyarországon és külföldön; a francia Becsületrend parancsnoka volt, műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei fordultak meg. A legismertebb magyar festő itthon, és az öt legismertebb magyar festők egyike a világban.

MTI/Wikipédia/kinva art akadémia/Kinva Art Akadémia Online Festő és Rajztanfolyamok

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét