Kezdőlap Film- és színházművészet Krimibe csomagolt művészettörténet

Krimibe csomagolt művészettörténet

55
0
Hogyan menthető ki a múzeumok hétköznapiságából és emelhető le a magaskultúra világából a művészet úgy, hogy élvezetet nyújtson a legfiatalabb korosztályok számára is? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a meghívott vendégek április 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Ruben Brandt, a gyűjtő című film iskolai vetítéseinek alkalmából megtartott sajtótájékoztatón.
Fekete_Peter_Urania
Fekete Péter államtitkár és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmod

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette, hogy a 2018/2019-es tanév második félévében 20 ingyenesen látogatható, zártkörű filmvetítést szervez az Uránia, amelyen a középiskolások a film előtt a rajzfilm alkotói által készített, kifejezetten erre a vetítéssorozatra összeállított, tudásközpontú, izgalmas prezentációt is megtekinthetnek.

rubenbrandt5
Jelenet a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmből

Véleménye szerint a film tökéletesen alkalmas arra, hogy megismertesse és megszerettesse a művészettel a fiatalokat. Kitért rá, hogy tizenhárom művészeti ág van jelen a filmben, így például képző- és cirkuszművészet, színház, zene, építészet és dizájn is. A filmvetítések így az ismeretbővítésre, az élményalapú tanulásra, valamint a mozilátogatás kultúrájával való ismerkedésre is lehetőséget adnak – mondta.

Ruben_Brandt_a_gyujto__staj
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmod

A rendhagyó oktatási programhoz kapcsolódik egy online tudás-applikáció is, amelyet az okosmozi.hu címen érhetnek el a diákok. Az államtitkár bízik abban, hogy a jövőben a vidéki vetítőhelyekre, iskolákba is el tudják juttatni a projektet.

Krudy Fehér János producer a kísérőfilm kapcsán elmondta, hogy a Kamarás Iván főszereplésével készült kedvcsináló segítséget nyújt a diákoknak a filmben megjelenő utalások felismeréséhez és megértéséhez. A László Marcell rendezésében készült, rövid, vlog stílusú kísérőfilmet a sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Ruben_Brandt_a_gyujto__staj_MK
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmod

Milorad Krstic, az animációs akció-thriller rendezője felidézte, hogy festőművészként régi vágya volt egészestés animációs filmet készíteni a művészetről, bevezetni a mozinézőket a művészet rejtett titkaiba. Mint mondta, nagy kihívás volt számára úgy elkészíteni a több mint 100 híres festményt, épületet, tárgyat szerepeltető, másfél órás filmet, hogy piacképes is legyen, és élvezhető módon, izgalmasan mutassa be a művészetet még azok számára is, akik nem ismerik a filmben feltűnő műalkotásokat.

rubenbrandt
Jelenet a Ruben Brandt, a gyűjtőből

Ezért is döntött úgy a forgatókönyv írásakor, hogy a történetet krimibe csomagolja, remélve, hogy ettől az egész izgalmasabbá válik. „Szerettem volna elérni, hogy semmiképp ne legyen a film unalmas, ennek teljesítése a legnagyobb díj számomra” – mondta. Céljai közt szerepelt, hogy azok is, akik kevéssé jártasak a különböző művészeti irányzatokban, élvezetesen ismerkedhessenek meg velük.

iskolasok_a_moziban

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója felidézte, hogy nem ez az első olyan projekt a moziban, amely a középiskolás diákokat célozza meg. Példaként említette, hogy 2016-ban több ezer diák láthatta a Saul fiát rendhagyó történelemóra keretében ingyenesen a filmszínházban.

MTI/Kultúra.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét