Kezdőlap Programajánló A zene kaland!

A zene kaland!

44
0
Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.
NFZ_0424
Káel Csaba, Fekete Péter, Herboly Domonkos, Novák Péter

A Müpa által az Évad együttesei címmel kitüntetett zenekar és kórus két önálló sorozattal, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlettel jelentkezik a Müpában. A Zeneakadémián a Ferencsik-bérlet, a Pesti Vigadóban a Lukács-bérlet várja a közönséget. Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti-bérletsorozata, valamint a Próbatermi vendégség kamarazenekari bérlet és a fiatalokat megszólító Zenemánia-sorozat a Müpában.

NFZ_2
Novák Péter, Hamar Zsolt, Rost Andrea

A vendégművészek között lesz Sebastian Weigle, Bertrand de Billy és Carlo Montanaro karmesterek, valamint első alkalommal dirigálja a zenekart Michael Sanderling. A Majszkij-trió Beethoven C-dúr hármasversenyét, Maxim Vengerov hegedűművész Bruch és Ravel műveit adja elő, Sharon Kam klarintéművész Weber II. klarinétversenyének szólistájaként lép színpadra. A fellépők között szerepel még mások mellett Arabella Steinbacher hegedűművész, Martin Grubinger ütőhangszeres és Juliana Koch oboaművész.

Rost_Andrea
Rost Andrea

Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének szólistája lesz a szeptember 25-i évadnyitó hangversenyen, amelyen Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg vára előadásában lesz hallható.

Az Amadinda Ütőegyüttes és a zenekar Karen Kamensek vezényletével ad koncertet februárban a Zeneakadémián, az énekkar pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja majd a közönséget két alkalommal, novemberben és decemberben.

Kocsis Zoltánra emlékeznek Ravel–Kocsis és Chopin műveivel, valamint Kovács Zoltán oratóriumának ősbemutatójával a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án, néhai főzeneigazgatójuk halálának évfordulóján.

NFZ_3

Az Úton a zene programról Herboly Domonkos főigazgató elmondta, hogy kamaraformációikkal már 2015 óta járják az országot, eddig csaknem 23 ezer diákhoz eljuttatva a zenét. A program partnere az évadban a Symphonia Alapítvány lesz, amely mintegy 1500, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket tanít 19 telephelyükön.

Somos Csaba, aki 2016 óta a Nemzeti Énekkar karigazgatója, a sajtótájékoztatón elmondta: sikeres évadot zárnak, idén először önálló bérlete volt a kórusnak, telt házas előadásokkal. A jövő évadra megújul az együttes, a hangzás korszerűsítésére törekszenek.

NFZ__3
Somos Csaba karnagy

A karnagy a Kultúra.hu-nak elmondta: új korszakhoz érkeztek, jelentős megújulás, fiatalítás lesz az együttes berkein belül, ami új perspektívát nyit, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. Ezáltal olyan lehetőséghez jutnak, hogy minden stílusban, a legkisebbtől a legnagyobb formációig meg tudnak nyilvánulni a jövő évadban is.

„Vegyük az első bérleti hangversenyünket. Nagyon kevesen mernék azt bevállalni, hogy a kis apparátusú, kettős kórusos, gyönyörű a cappella mise, a Rheinberger Esz-dúr mise után megbolondítja a műsort Gyöngyösi Missa Quinque – Gloriájával, s a szünet után Schubert Esz-dúr miséjét adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. A karnagyok ritkán merik megkockáztatni, hogy ennyire különböző darabokat – a cappellát és oratóriumot – előadjanak egy hangversenyen belül. Én ezt mindig is szerettem, vonzódtam ezekhez a szélsőségekhez, és ahhoz, hogy az együttesen belüli tehetséget és sokszínűséget kiaknázzam. Nagy örömömre ezt most meg fogjuk tudni mutatni. Az együttes tagjai a legfinomabb barokk zene, régizene csoportokban éppúgy megtalálhatóak, mint egy Wagner-operában. Ennyire nagy a választék nálunk, büszke vagyok, hogy ilyen kiváló énekesekkel alkothatok” – nyilatkozta.

NFZ__berletek

Arra a kérdésre, hogy zenekarral vagy anélkül lép-e fel szívesebben a kórus, Somosi Csaba elmondta: szerinte sokaknak zenekarral biztonságosabb érzés színpadra állni, de van, aki az a cappellát szereti jobban, mert olyankor a reflektorfény csak a kórusra szegeződik, úgy lehet igazán társas muzsikálást folytatni. „Az elmúlt évadban, az Olasz Intézetben mindig különböző módon álltunk fel. Lent, fönt, karéjban, hogy a kórustagok minél jobban hallják egymást, amit egy oratórium előadása esetében nem tudunk megvalósítani, mert ott két dimenzióban, síkban lépünk fel, ezért a művészek nem tudnak kapcsolatot tartani egymással” – tette hozzá.

Somos_Csaba_karnagy
Somos Csaba vezényel

A négy évvel ezelőtti terveit lépésről-lépésre sikerül megvalósítania – mondta, további célja pedig a saját lábra állás mellett az, hogy minél több felkérést kapjon az együttes külföldön is. „Ez azért nagyon nehéz, mert a mi jelenlétünk erőteljesen a Kárpát-medence magyar lakta településeinek zenei ellátását jelenti. Ebbe beletartoznak a vidéki szimfonikus zenekarok, a határon túli fellépések és a budapesti jelenlét is. Ez önmagában nem kevés koncert, feladat. Ezt szeretném sokszínűsíteni, hogy a repertoáréneklésen túl minél szélesebb és változatosabb legyen a program” ­ – mondta el Somos Csaba.

Végezetül arra a kérdésünkre, hogy melyik koncertet várja a legjobban a jövő évadban, a karvezető így válaszolt: „Kiemelném azokat a nemzetközi karmesterek által dirigált koncerteket, mint a Sebastian Weigle vagy a Bertrand de Billy, akik az elmúlt években dirigáltak nálunk, és maguk is azt mondták, hogy úgy jönnek legközelebb hozzánk, ha az énekkar is jelen van. Nagy örömömre a kórushoz éppúgy fűződnek ezek a nevek, mint a zenekarhoz. Mondhatjuk, hogy igazán kóruscentrikusak lesznek ezek a koncertek. Megemlíteném még Carlo Montanarót is, akinek nagyon jó a kapcsolata az énekkarral, a jövő évadban két koncertünkön is dirigál majd. És persze nagyon várom az a cappellákat és mindig jönnek váratlan újabb felkérések is, amelyeknek kell, hogy az ember egyfajta teret hagyjon.”

MTI/Kultúra.hu

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét