Kezdőlap Film- és színházművészet Kiosztották a 2019-es Cinemira díjait

Kiosztották a 2019-es Cinemira díjait

65
0
Az április 12. és 14. között átadták a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál díjait az Akvárium Klubban. A közönség péntektől vasárnapig a világ minden tájáról érkező, összesen 50 gyereknek szóló animációs-, dokumentum- és élőszereplős kisfilmmel találkozhatott.
atjaro_masvarosba_x_szkriptum
Átjáró Másvárosba – Szkriptum

A legjobb filmeknek járó Arany Mókus díjakról a szakmai zsűri döntött, továbbá díjat osztottak az Európai Gyerekfilm Szövetség képviselői, a fesztivál fődíjasát, az NMHH által támogatott Legjobb Magyar Gyerekfilm díjazottját pedig a gyerekzsűri választotta ki. A díjakat vasárnap délután adták át.

Az animációs kategóriában Horváth Mária Cigánymesék sorozatának Hogyan lett az ember című epizódját választotta győztesnek a szakmai zsűri. A Kecskemétfilm gyártásában készült sorozat a Magyar Népmesék mintájára cigány népmeséket dolgoz fel.

hogyanlettazember
Cigánymesék – Hogyan lett az ember

A legjobb élőszereplős kisfilm díját Jurdi Leila, a Színház-és Filmművészeti Egyetem filmrendező mesterszakos hallgatója vehette át Kicsi csípős című alkotásáért, amely egy kínai kislány és egy magyar kisfiú titkos barátságról mesél.

A legjobb dokumentumfilm díját a Rainbow Children – Portrait of Elika című film nyerte, ami egy belga-iráni kislányt mutat be. A film Iránban élő rendezője, Maryam Bayani videóüzenetben köszönte meg a díjat. Az Európai Gyerekfilm Szövetség zsűrije egy belga stop-motion animációs kisfilmet, a My Labelt díjazta. Az ECFA-díj által Janne Janssens alkotása előtt megnyílt az út az Európai Filmdíj-jelölés felé is.

kislany
Rainbow Children – Portrait of Elika

A Legjobb Magyar Gyerekfilmnek a gyerekzsűri az Átjáró Másvárosba című animációs sorozat második epizódját, a Szkriptum című alkotást választotta. Gelley Bálint animációs rendező a díj mellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 500 ezer forintos díjazásban is részesült.

kultúra.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét