Kezdőlap Programajánló VHK // Ørdøg – Szeged, JATE Klub

VHK // Ørdøg – Szeged, JATE Klub

409
0

Képtalálat a következőre: „VHK”Hir45.hu/VHK // Ørdøg turné

2019.04.20. szombat 19:00
Szeged, JATE Klub

Jegyár:
elővételben 2.500 Ft, a helyszínen 3.000 Ft
Limitált számban (az online felületen) a VHK új lemezét is előrendelhetitek. A lemezt a koncerten tudjátok majd átvenni.

Vágtázó Halottkémek 1975-től 2001-ig létezett, majd 2009-ben újjáalakult magyar együttes. A zenei kategóriákat áttörő stílusuk leginkább a pszichedelikus punk, etnopunk, pszichedelikus hardcore vagy az együttes által használt „sámán punk” vagy „mágikus népzene” kifejezésekkel írható le. A Grandpierre Attila által vezetett VHK a punk mozgalomnál előbb indult, attól függetlenül, indulása időben egybeesett a progresszív rock német hullámával, a népzenei, világzenei és mitikus hatásokat szívesen magába fogadó krautrockkal, amelynek meghatározó formációi (Amon Düül IIPopol VuhAsh Ra Tempel) a VHK-ra is bevallottan hatást gyakoroltak.[1]

Zenéjük a Világegyetem örök alkotóerejéből, az ősi népzene elemi erejű ősforrásából született. Rendkívüli energiájuk és a népzenei indíttatás miatt gyakran etno-punk zenekarnak tekintik őket. Nevük angolul Galloping Coroners, németül Rasende Leichenbeschauer, a rövidített VHK alak is használatban van.

A VHK 1975-ben alakult meg Grandpierre Attila baráti társaságából Budapesten. Az alapító tagok: Grandpierre Attila (ének), Czakó Sándor (gitár), Ipacs László (dob), Pócs Tamás (basszusgitár) és Molnár György (szólógitár). Kezdettől fogva ösztönös zenét játszottak, teljesen szokatlan, ősi zeneértelmezésben. A zenekar tagjai elektromos gitárokkal is át tudták adni rendkívüli élményeiket egy bennük égő világról.

1986-ig be voltak tiltva, mégis gyakran léptek fel, mert olyan rendkívüliek voltak, hogy sok szervező vállalta a fellépésükkel járó kockázatot. A legtöbben minden előzetes várakozástól eltérő, hihetetlen eseményként élik át az együttes fellépéseit. Ezt leginkább azok érzik így, akik életükben először vettek részt a Halottkémek koncertjén

 
Koncertfelvétel 1987-ből: Soós Lajos (Szónusz), Grandpierre Atilla, Balatoni Endre (Boli)

A zenekar „a jövő mágikus népzenéjét” játszotta, amit gyakran írtak le a szokásos skatulyákkal, mint például etno-punksámán-punkpszichedelikus hardcore. Az együttes tagjai a különböző változásokkal együtt: A MANCS „az év legjobb koncertzenekara” szavazásán a VHK rendre az első három hely egyikén szerepel. Németországban a VHK egyike volt a legismertebb kultikus zenekaroknak. Olyan klasszikusokat alkottak, mint a „Hunok csatája”, „Aláírhatatlan történelem”, vagy a „Pótolhatatlan halhatatlanság”. Lemezeik San Francisco-tól Tallinnig szerepeltek a rádiók játszólistáin, itthon a MAHASZ listák élvonalaiban tűntek fel. Sokak szerint a VHK „minden idők legjobb sámán-punk bandája”. Népszerűségük töretlen, Magyarország kultikus zenekara.

Az együttes 2001 januárjában megszűnt. Grandpierre Attila 2005-től a Vágtázó Csodaszarvas nevű zenekarban énekel. 2009. április 25-én a Vágtázó Életerő nevű zenekar ad „VHK idéző” címmel koncertet a VHK tiszteletére. A Vágtázó Életerő zenekar tagjai: Grandpierre Atilla (VHK, VCSSZ), Németh László Fritz (VHK, Yava), Mestyán Ádám (VHK, Yava), Molnár Lujó (VHK, Világfa), Király Zoltán (Akela), Köles Vazul.

Az együttes új lemezt adott ki Veled haraptat csillagot címmel.[ Barcsik Géza szerint a lemez nagyon friss és erős, a VHK korai, sokak számára legfontosabb időszakát idézi.

Wikipédia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét