Kezdőlap Film- és színházművészet Múzeumba került Páger Antal hagyatéka

Múzeumba került Páger Antal hagyatéka

305
0
A művész változatos életútjának dokumentumait unokái ajándékozták az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. A hagyatékban őrzött amatőr filmek – köztük családi alkalmakkor és filmforgatásokon készült felvételek – a Magyar Nemzeti Filmalap filmarchívumába kerülnek, szintén a család ajándékaként.
Kozgyujtemenybe_kerult_Pager_Antal_hagyateka_1
Török Petra
Fotó forrása: MTI/Soós Lajos

Török Petra, a PIM koordinációs és tagintézményi főigazgató-helyettese a hagyatékot átvéve elmondta: a most ajándékul kapott kollekcióban levelek, iratok, Páger Antal rajzaival díszített filmforgatókönyvek, szövegkönyvek, fényképek, rajzok és személyes tárgyak találhatók. A hagyatékban második és harmadik feleségének, Komár Júliának és Szilágyi Beának – akik mindketten színésznők voltak – a fényképei és dokumentumai is fellelhetők. A gazdag fényképgyűjtemény csaknem 2000 felvétele a gyermekkortól szinte a teljes életpályát dokumentálja, és több száz kép tanúskodik a színházi és filmes szerepekről.

20190405pager-antal10
Fotó: MTI/Soós Lajos

Páger Antal szívesen festett és rajzolt, az 1950-es évek első felében, argentínai emigrációja idején festményei értékesítése biztosította családja megélhetését. A kollekcióban több mint kétszáz rajz – életképek, portrék és karikatúrák – reprezentálják e készségét. A színművész fotókat is készített: a családi események, kirándulások megörökítésén túl a művészi fényképezés is foglalkoztatta. Aláírt művészi fotóiból is bekerült egy válogatás a múzeumba.

Pager_festes_kozben
Páger festés közben 1974-ben

A Páger Antalnak írt levelek gyűjteményében talált dokumentumok hiteles információkat közölnek a dél-amerikai magyar diaszpóra életéről, a magyar nyelvű színjátszás körülményeiről.

A művész 1956. augusztusi repatriálásának hírére sokféle reakció érkezett ismerősöktől és ismeretlenektől, Páger ezeket az üzeneteket is gondosan megőrizte, és eltette a Tamási utcai villájával kapcsolatos iratokat, a színházi és a filmes szerződéseket, az 1956-ban Buenos Aires-ben megváltott, Budapestre szóló repülőjegyét is.
A család a művész egy festményét is az intézménynek ajándékozta.

002_Pager-Vihar
Páger a Vihar című festménye előtt

Páger Antal 1956-tól 1986-ig volt a Vígszínház tagja, alakját, emlékezetes alakításait Gyarmathy Antal mellett pályatársai, Halász Judit és Hegyi Barbara Páger Antal-díjas színművész, valamint Hegedűs D. Géza színművész, a Páger Antal-díj egyik kurátora, a Vígszínház művészei idézték fel az átadási ünnepségen. A visszaemlékezések szerint Páger azzal tanította fiatalabb kollégáit, ahogy viselkedett, ahogy játszott. Amikor próbált, figyelték, hogyan dolgozik, milyen nehézségekkel küzd meg addig, amíg megtalálja a szerepéhez vezető utat.

1781657_hegyi-barbara-facebook
Hegyi Barbara és Páger Antal az Elveszett paradicsom forgatásának szünetében
Forrás: Facebook

Hegyi Barbara, aki a Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című művéből készült, Mihályfi Imre rendezte tévéfilmben játszhatott együtt Páger Antallal, felidézte: a színész a forgatás közben halt meg váratlanul. A művet úgy fejezték be, hogy a kamera állása vált Páger szemszögévé, és partnerével, Cserhalmi Györggyel együtt a kamerának beszéltek. Az Elveszett paradicsom ugyan töredék lett, de így meg lehetett őrizni Páger Antal utolsó munkáját.

Forrás: MTI/kultúra.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét