Kezdőlap Film- és színházművészet Ismeretterjesztő filmek az MTA filmklubjában

Ismeretterjesztő filmek az MTA filmklubjában

202
0
Április 10-től május 30-ig az akadémiai filmklub vetítéssorozat keretében nyolc alkalommal mutatnak be egy-egy ismeretterjesztő filmet a Magyar Tudományos Akadémia székházában.
A sorozat nyitódarabja április 10-én Thernesz Vilmos és Tóth L. Viktor a rádiócsillagászat nemzetközi és hazai nagyjait bemutató, Radio Universe című ismeretterjesztő filmjének kifejezetten erre az alkalomra elkészült magyar változata lesz. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a rendező mellett Frey Sándor rádiócsillagász, Pacsorasz Viktor vágó, Perger Krisztina rádiócsillagász és Tóth L. Viktor csillagász lesznek.

kadar
Kádár János

A filmklub április 15-én Babos Tamás 4 nap – Kádár János árulása című munkájának vetítésével folytatódik. Az alkotás az 1956. november 1. és 5. közötti történéseket és bennük Kádár János szerepét dolgozta fel. A film utáni beszélgetés vendégei ezúttal a film rendezője mellett Mitrovits Miklós történész és Nóti-Nagy Attila, a film producere lesznek.

Ezt követően április 24-én Vojtkó Ferenc Jót s jól – Kazinczy Ferenc emlékezete című munkáját láthatják a nézők. A vetítés után Nyiri Péterrel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával, valamint a film rendezőjével beszélgethet a közönség.

Szendofi_Balazs_Hegyek-volgyek_halai_2
Szendőfi Balázs: Hegyek-völgyek halai

Április 30-án vetítik Szendőfi Balázs Hegyek-völgyek halai című alkotását, amely a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális és helyi jelenségeket mutatja be. A vetítés utáni beszélgetés vendége a rendező és és Csányi Béla hidrobiológus lesznek.

Május 8-án Mosonyi Szabolcs Vad Balaton című munkáját vetítik a Balaton és környezete élővilágáról. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a film rendezője mellett Harangi Szabolcs vulkanológus, valamint Takács Péter halbiológus lesznek.

Zsalako_Istvan_Tizenket_pokol
Zsalakó István: Tizenkét pokol

Május 15-én láthatja a közönség Zsalakó István Tizenkét pokol című munkáját, amelyben az első világháború isonzói csatáinak kevésbé ismert részleteit eleveníti fel történészek és hagyományőrző csoportok segítségével. A vetítés utáni beszélgetés vendégei Balla Tibor alezredes, Pollmann Ferenc, a HM HIM Hadtörténeti Intézet kutatója, Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője és a film forgatókönyvíró-rendezője lesznek.

Május 22-én Mwajas Kriszta és Tóth Zsolt Marcell Akcióban a természet őrzői című filmjét vetítik. A sorozat a Magyarországon dolgozó természetvédelmi őrök munkáját mutatja be. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a rendező mellett Bilek Ferenc gyártásvezető és Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője lesznek.

large_Weiss_csalad_Chorin_eskuvo
Katona Zsuzsa: Az élet ára – A Weiss Manfréd család története

Május 30-án vetítik Katona Zsuzsa közelmúltban készült történelmi dokumentumfilmjét, amely a 20. század elején Csepelen Európa egyik legjelentősebb gyárüzemét megalapító Weiss Manfréd családtörténetének nyomába ered. Az élet ára – A Weiss Manfréd család története című film vetítése után a film rendezője és Bolla Dezső helytörténész lesz a beszélgetés vendége az MTA Dísztermében.

A programokon ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit itt tehetnek meg az érdeklődők.

Forrás: MTA/kultúra.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét