Kezdőlap Képzőművészet A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

99
0

2019. április 5., 11.00

Szépművészeti Múzeum
Kurátor:
Kárpáti Zoltán
A Szépművészeti Múzeummal közös program.

Michelangelo Buonarroti: Ülő férfiakt © Teylers Museum, Haarlem, The Netherlands

A 2018 őszén befejezett nagyszabású rekonstrukciós munkát követően a Szépművészeti Múzeum a Leonardo da Vincinek tulajdonított lovas kisbronz köré szervezett kiállítással nyitotta meg újra kapuit. 2019 tavaszán az itáliai reneszánsz másik géniusza, Michelangelo rajzművészetének szentel tárlatot.
Az elsősorban szobrászként, de festőként és építészként is egyedülálló Michelangelo életművében központi szerepet játszottak a rajzok, érdeklődésének középpontjában szinte kizárólag az emberi test ábrázolása állt. A budapesti tárlaton Michelangelónak, a világ húsz rangos gyűjteményéből – köztük a haarlemi Teylers Museumból, londoni British Museumból, a firenzei Casa Buonarrotiból és Uffiziból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és az oxfordi Ashmolean Museumból – kölcsönzött harminc akttanulmányát, köztük a Sixtus-kápolna mennyezetképeihez és az Utolsó ítélethez készített rajzait állítják ki.
Michelangelo remekművei a 15–16. század állandóan változó művészi közegében alkotó legtehetségesebb kortársai, többek között Leonardo, Raffaello, Signorelli, Pontormo, Bronzino, Salviati és Rosso Fiorentino további ötven rajzával együtt láthatók.

A kiállítás megtekinthető április 5. és június 30. között.

btf.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét