Kezdőlap Egyebek Platform és hálózat nemzetiségi színházaknak – Duna-menti országok részvétele, így Magyarország...

Platform és hálózat nemzetiségi színházaknak – Duna-menti országok részvétele, így Magyarország is benne van

196
0

A Duna-menti országok nemzetiségi színházait tömörítő platform és hálózat megvalósítása a célja a román Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának.

Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója szerint a platform  internetes felületre fekteti a hangsúlyt, amelynek megtervezését pályázat útján kívánják tető alá hozni.

Fotó: Facebook/Tapasztó Ernő

A román kormány a színház világnapja alkalmából hirdette meg a Neon nevű platformot. A projektet a román állam az Aradi Kamaraszínházzal együtt kívánja megvalósítani. Tapasztó Ernő társulata a partnerintézménye és ötletgazdája is egyben e nemes kezdeményezésnek. 

A nemzetközi platform azokat a nemzetiségi színházakat foglalja magában, amelyek nem az őket befogadó állam nyelvén, hanem az általuk képviselt nemzeti kisebbség nyelvén játszanak. A nemzetközi hálózathoz megkeresés alapján, önkéntesen csatlakozhatnak a színházak. A platform célja, hogy megkönnyítse a színházak közötti információcserét, mobilitást, elősegítse új kortárs drámák felfedezését és népszerűsítését. A kezdeményezők tervei között szerepel színházi fesztivál szervezése is. Az igazgató szerint a platformhoz első körben megkeresések alapján, önkéntesen a Duna-menti országok színházai csatlakozhatnak, de a későbbiekben egész Európára kiterjesztik a projektet.  A projektben Ausztria, Románia, Bulgária, Csehország, Horvátország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország nemzetiségi színházai vehetnek részt, de az EU-n kívüli országok teátrumai is bekapcsolódhatnak Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Szerbiából, Moldovából és Ukrajnából.

 

MTI/Tapasztó Ernő/Krónika online

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét