Kezdőlap Programajánló Valaki önarcképe

Valaki önarcképe

305
0
Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképesorozatra utal.
Kondor-Bela-fej-1960_r
Kondor Béla: Fej (1960)
Forrás: miskolcigaleria.eu
Kondor Béla a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mestere. A Képzőművészeti Főiskolát 1950-ben festő szakon kezdte, majd grafikusként fejezte be. Már diplomamunkája, a Dózsa-sorozat is feltűnést keltett: nemcsak művésztársai figyeltek fel rá, hanem a kritikusok is.

Rajzai folyóiratokban jelentek meg, több mint húsz szépirodalmi művel illusztrált, monumentális freskó-, pannó- és üvegablak-pályázatokon vett részt, emellett fotósorozatokat készített, orgonált és verseket is írt. Rövid, de intenzív pályafutása során több mint 200 monotípiát készített.

kondor_kiallitas_190301_ja_1
Fotó: Juhász Ákos

„A monotípia, amely a kötött munkamódszert igénylő sokszorosító grafikai eljárásokhoz képest nagyobb teret enged a véletlennek az alkotási folyamatban, kevéssé számított hivatalosan elismert és elterjedt technikának a korszakban. Ezzel szemben az újító szellemű vagy egyenesen stílusteremtő művészek számára a kísérletező törekvések egyik előszeretettel használt eszköze volt.

kondor_kiallitas_190301_ja_8_0
Kondor Béla-kiállítás
Fotó: Juhász Ákos

Kondor Béla életművének java részét festmények és rézkarcok alkotják. A monotípiák inkább a tisztán szimbolikus jelhagyás – néhol archaikusan egyszerű – képei. Összetettebb esetekben ambivalens arc- és önarcképi ábrázolásokat hordozó kompozíciók, a kép és a képet alkotó ember viszonyát problémaként tételező kép-kísérletek” – írja Barkóczi Ákos, a kiállítás kurátora.

kultura.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét