Kezdőlap Programajánló Nemzetközi kortárstánc fesztivált tartanak Miskolcon

Nemzetközi kortárstánc fesztivált tartanak Miskolcon

270
0

A hazai alkotók mellett öt ország táncosainak részvételével tartják meg a Miskolci Nemzeti Színházban a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált április 24. és 27. között – mondta Kozma Attila, a Miskolci Balett és a fesztivál művészeti vezetője sajtótájékoztatón, szerdán.

Képtalálat a következőre: „Kozma Attila”Kozma Attila

Az idei rendezvényen görög, finn, cseh, litván és horvát táncosok előadásait láthatja a közönség a magyarok fellépése mellett – fogalmazott a művészeti vezető, hozzátéve: a fesztivál négy napja alatt tíz produkció vendégszerepel Miskolcon, a repertoár kialakításánál idén is a művészeti ág sokszínűségének bemutatása a cél.
Kiemelte: a táncfesztivál “nulladik” nappal indít. Egy héttel a négynapos rendezvény előtt, április 16-án az Egyesült Államokból érkezik Miskolcra a houstoni Fly Dance Company, amelynek tagjai az előadás után kétnapos kurzust tartanak a hip-hop iránt érdeklődőknek.
A litván Airos Dance Theatre A kiméria gyöngyei című produkcióval lép fel, a görög Tzeni Argyriou egy önéletrajzi szövegen alapuló multimédiás szólóelőadást hoz Miskolcra. Az Állatok farsangja a francia zeneszerző, Camille Saint-Saëns azonos nevű musicalmotívuma alapján készült interaktív táncelőadás 5-12 éves gyermekeknek; a cseh Bara Latalova és társulatának multimédiás előadása a mozgást és a táncot kombinálja videóvetítéssel, az eredeti zenével és hanggal. Finnországból érkezik az Alpo Aaltokoski Company előadásában Ali Alawad iraki úd lantvirtuóz és Alpo Aaltokoski koreográfus és táncművész közös produkciója, míg a Közép-Európa Táncszínház Anton Lachky Special Society című koreográfiájával készül a Horizont fesztiválra. Horvátországból a Zagrab Dance Company hozza el Moliére klasszikusának, a Tartuffe-nek táncos változatát.
A Miskolci Balett a táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását, melyet ezúttal Barta Dóra,

Barta DóraKéptalálat a következőre: „Barta Dóra”

a Kecskemét City Balett vezetője rendez. A Szentivánéji álom – William Shakespeare színműve alapján – Barta Dóra első koreográfiája a Miskolci Nemzeti Színházban.
Fellép Miskolcon a Győri Balett is, Sebestyén Bálint Antigoné című koreográfiája Szophoklész drámáján alapul.

Képtalálat a következőre: „Sebestyén Bálint”Sebestyén Bálint

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: a miskolci fesztiválon öt-hat ország legjobb táncművészei és produkciói gyűlnek össze. Mint fogalmazott: a városban “szinergikusan” működik együtt a kulturális szféra, ennek a táncfesztivál az egyik alappillére, amelyre bármelyik európai nagyváros büszke lehetne.

MTI/Jegy.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét