Kezdőlap Film- és színházművészet Joshua – Magyarországi bemutató

Joshua – Magyarországi bemutató

339
0

Joshua – Magyarországi bemutató

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

Savaria_Barokk_Z.2
A Savaria Barokk Zenekar
Fotó: palnemeth.com

Az oratórium ősbemutatója a Covent Gardenben volt 1748. március 9-én. A Joshua harci témájú mű, amelyben egy szerelmi szál is kibontakozik. De sokkal erőteljesebbek a drámai részei: Jerikó falainak leomlása, a város felgyújtása és lerombolása, Joshua, az izraeliták vezére megállítja a Napot és a Holdat égi útján, valamint ahogy a megvert csapatokból hadsereget hoz létre, nem szólván a harcos diadalmas visszatéréséről a csatából. Jerikó lerombolása a második felvonásban Händel egyik legnagyobb mennydörgő kórustételét ihlette, méghozzá olyat, ami nagy hatással volt Haydnra egy 1791-es Westminster-apátságbeli előadás során.

Képtalálat a következőre: „Németh Pál.karnagy”

A hangversenyen közreműködik a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Barokk Zenekar korhű hangszereken, vezényel: Németh Pál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét