Kezdőlap Film- és színházművészet Két férfi egy szerelem

Két férfi egy szerelem

91
0

Két férfi egy szerelem

psyche_szigeti_laszlo_2

A táncművészet nagy kihívásokat jelentő feladata, amikor irodalmi műveket ültet át a tánc nyelvére. Bár a szerelem örök témát ad mind az írók, mind a koreográfusok számára, különösen magasra kerül a léc akkor, ha a kiindulópontot jelentő alapműben a férfi író egy nő szerelmi életéről fantáziál. A magyar irodalom egyik legkülönösebb vállalkozásaként is aposztrofált Weöres Sándor művet, a Psychét mutatja be a Feledi Project.

A táncművészi fantáziának rendkívül szabad teret adó műben az író megélhette mindazt, ami a valóságban meg nem élhető. Ízes nyelvezettel, egy elavult írásformával dolgozott, ez is alkalmas terepet adott számára a reálistól való elrugaszkodáshoz. Két különböző műfajról van szó, de az irodalmi kreáció nagyban segíti a tánc kifejezőeszközeire való átültetést, a téma pedig remekül szolgálja a test, a mozdulatok általi kommunikációt.

psyche_szigeti_laszlo

A Feledi Project profizmusa, magas szintű technikai tudása tovább árnyalhatja a műről az olvasás során kialakult képet. Az előadást a 2015-ös veszprémi A Tánc Fesztiváljának zsűrije díjjal jutalmazta. Horváth Zita a költőnő szerepében látható, míg Halász Gábor és Feledi János táncolják a két szerelmét, akik között választani képtelen. A két férfi közötti különbözőség színpadi megjelenítéséhez, és ezáltal a darab feszültségének fokozásához a modern és klasszikus balett elemeinek vegyítése is hozzájárul.

Feledi János táncművész, koreográfus a Feledi Project létrehozója

“A Feledi Project létrehozója Feledi János táncművész, koreográfus. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003­-ban. Pályáját a Győri Balett tagjaként kezdte, majd négy évig a Budapest Balett szólótáncosaként,
koreográfusaként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a Pr-­Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával 2010-­ben jelentkezett. Ezek után alakult a Feledi Project. Eddig számos egész estés darabot készített, amelyeket folyamatosan játszanak teltházzal Budapest színházaiban és nemzetközi, hazai fesztiválokon. A társulatot, projectet magas szintű technikai tudás, kiváló művészi előadói jelenlét, profizmus, energikusság jellemzi. Koreográfiáka jellemző az érett, egyéni stílus és kifejezésmód, alkotói formavilág, egyedi módon ötvöződnek a klasszikus balett mozdulatok a modern, kortárs tánc elemeivel. A minőségi munka és a számos produkció kivívta a hazai táncszakma szeretetét és elismerését, ennek bizonyítéka, hogy a Feledi Projectet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága tagjai köré választotta.”

forrás: https://felediproject.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét