Kezdőlap Zene Három díjat nyert a pécsi egyetem fúvószenekara Prágában

Három díjat nyert a pécsi egyetem fúvószenekara Prágában

17
0

Három díjat nyert a pécsi egyetem fúvószenekara Prágában

Major András karmester, Zsolnay Vilmos Fúvószenekar

Három díjat nyert Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Vilmos Fúvószenekar Képtalálat a következőre: „Major András karmester”

(Zsolnay Wind Orchestra) a hétvégén rendezett 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI.

    Az 2014-ben alapított, mintegy ötvenfős együttes kategóriája legjobb zenekara lett, a kötelezően előadandó mű legjobb interpretációjáért járó elismerést és a verseny legjobb zenekarának díját, azaz a nagydíjat is megkapta a fesztiválon – áll a közleményben.
Az elismeréseket a Major András karmester vette át Antonín Stanek cseh kulturális minisztertől.
A zsűri az értékelésében kiemelte, hogy a Zsolnay Wind Orchestra pontos kottahűség mellett az eredeti zeneszerzői szándékot is közvetítette a hangulatok, a színek és az atmoszféra tekintetében.
A grémium hangsúlyozta a szólisztikus teljesítményeket, ugyanakkor méltatta az apró részletek kidolgozottságát a kamarazenei pillanatokban – olvasható az összegzésben, amely a többi között arra is kitért, hogy a zsűri megfogalmazása szerint Major András karmester “kivételes érzékkel” irányította együttesét.
A PTE felidézte: a zenekar a zeneművészeti intézet jelenlegi és volt hallgatói, illetve a PTE egyéb karainak összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben.
Repertoárjukban magyar és európai eredeti fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek találhatóak. Céljuk egyúttal a magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálása, előadása, és azok a közönséggel való megismertetése.
Megalakulásuk óta lépnek fel a Zenélő Zsolnay elnevezésű koncertsorozat hangversenyein a pécsi Kodály központban, ahol 20. századi és kortárs szerzők darabjait tűzik műsorra – hívta fel a figyelmet a közlemény.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét