Kezdőlap Egyebek Interjú a szegedi ifjú titánnal, Dobó Zsomborral

Interjú a szegedi ifjú titánnal, Dobó Zsomborral

1679
0

„A csúszáson sok múlik, de a gyorsaságon és a jó állóképességen is.”  – vallja Zsombi

A képhez tartozó alt jellemző üres; Zsombi-díjátadás-1024x682.jpg a fájlnévAz országos bajnoki cím átadásának örömpillanatai

Sportolt anya, nagyapa, nagybácsi

A képhez tartozó alt jellemző üres; zsombi.jpg a fájlnév

Az év első atlétikai országos bajnokságán, amit nemrégen, a BOK (volt Syma) csarnokban rendeztek meg Budapesten, ahol óriási sikert aratott egy szegedi titán. Az országos fedett pályás fiú súlylökés kategóriában bajnoki címet szerzett Dobó Zsombor, a szegedi Dózsa György Általános Iskola hetedik osztályos, olasz-testnevelés szakos diákja. Nem lehet csodálkozni ezen, hiszen a családban többen sportoltak, a 10 éves testvére, Csanád jelenleg is, de valamikor a gyógypedagógus édesanyjuk is atletizált kamaszkoráig. Az édesapjuk a mérlegtechnika szakembere. A bajnok nagyapja és a nagybátyja is atletizált. Sőt, jelenleg mindketten foglalkoznak edzőként Zsombival, szerintem azért is, hogy megmutassák a világnak, bármennyre kevésbé divat ma a súlylökés, még is, ha szeretet van mögötte és komoly munka, akkor meglesz a maga gyümölcse. Számomra már egyértelmű, hogy hatalmas tehetséget, egy igazi, erős hittel és kellő alázattal felvértezett embert „faragtak” belőle. Nagyon megleptek Zsombi érett, szívből jövő, őszinte szavai, hiszen még csak 13 éves lesz áprilisban. Nemcsak a termete, a súlylökésben elért eredménye, céltudatossága figyelemreméltó, hanem így a lelke is igencsak óriásivá teszi Őt mindenki számára, akik nyomon követik személyiségének változásait, sporteredményeit. Senki sem mehet el a sportos alkata, illetve a finom lelki rezdülései mellett.

A kultkocsma.hu megkereste a bajnokot, hogy megtudakolja, mi a titka sikerének.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Zsombi-edzés-közben-682x1024.jpg a fájlnév

Az aranyat érő mozdulatok 1.

 

Öröklés

Visó: Abban biztos vagyok, hogy valamit hoztál, örököltél szüleidtől, netalán valamelyik ősödtől. Eltaláltam, sportoltak?

Dobó Zsombi: Igen, eltaláltad, ugyanis nagyapám, Eperjesi László. fiatal korától kezdve sportolt, majd edző lett. Így anyukámat és nagybátyámat ifj. Eperjesi Lászlót is az atlétika bűvölte el. Nagypapám és Nagybátyám egyébként az edzőim.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Zsombi-edzés-közben2-1024x682.jpg a fájlnév

Az aranyat érő mozdulatok 2.

 

183 cm 13 évesen

Visó: Nézem az alkatodat, termetedet – atyaég, ennyi idős és 183 cm és 60 kg! -, s bizony, ha nem tudnám, hogy ki vagy, arra gondolnék, hogy ez a srác biztosan focista lehet, netalán kézilabdázik vagy kosarazik. Szerintem többen vannak, a korosztályodból, akik inkább a fenti, divatosabb, s kimondom: fizetősebb sportágak közül választanak, hiszen, ha a tehetség mellett a megfelelő klub is rásegít, akkor jövedelmezőbb, mintha súlylökéssel foglalkoznának. Hogyan jutottál el az atlétikáig? Mikor döntötted el, hogy ez a sokak számára kevésbé vonzó sport a szívedbe lopja magát?

Zsombi: Nem is emlékszem arra pontosan, mikor kezdtem, még járni sem tudtam, amikor a szüleim levittek játszani az atlétikai pályára. Óvodás korom óta járok rendszeresen edzésre. A családi kötődés sokat segített ebben. Az iskolában a kosáredzések is kitöltötték az időmet, az edző szerint tehetségem van a kosárlabdához, de a két sportot nem tudtam egyszerre összeegyeztetni, így inkább az atlétikát választottam.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Zsombi-edzés-közben1-1024x682.jpg a fájlnév

Az aranyat érő mozdulatok 3.

 

Edzés

Visó: Mennyi időt töltesz hetente egy kis körben, hogy eldobjad, ellökjed magadtól a 3 kg-os súlyt?

Zsombi: Hetente háromszor, négyszer járok edzésre, ahogy az iskolai elfoglaltságok, tanulás engedi. Ez általában alkalmanként másfél, két óra.

 

Lökő mozdulatok

Visó: Gondolom, a lökő mozdulattól függ minden, mármint arra értem, hogy jobb teljesítményt tudsz nyújtani, messzebb, nagyobb távolságra kerül a golyó, ha ezek a mozdulatok szabályosak. Milyenek is a szabályos mozdulatok? Most eléggé fura kérdést tettem fel.

Zsombi. Nem, csak nehéz a kérdéseidre szóban válaszolni. Ami tény: nagyon sokat kell gyakorolni a mozgást. A csúszáson sok múlik, de a gyorsaságon és a jó állóképességen is.

 

Fontos a motiváció

Visó: Nincs valami kötődésed a zenéhez, a tánchoz?  Úgy tudom, hogy a jó súlylökőnek nem árt, ha van egy kis ritmusérzéke is. Mi kell még ahhoz, hogy profi legyél?

Zsombi: Nincs különösebb kötödésem, de szeretem a zenét, mint minden korombéli. Fontos számomra hogy, motivált legyek, szeretnék minden versenyt megnyerni, amin indulok. Úgy érzem az is fontos, hogy jó edzőm legyen.

 

A dobogó legfelső fokán állni

Visó: Honnan van benned annyi erő, kitartás, hogy elérted ezt a szép eredményt? Mit éreztél, amikor felálltál a dobogó legfelső fokára?

Zsombi: Már alig vártam, hogy újonc legyek és országos bajnokságon is indulhassak. Nagyon komoly, kemény edzések vannak mögöttem, amelyek mellett a családom és a hitem is erősített engem. Szerettem volna országos bajnok lenni. Nagyon boldog voltam, amikor a dobogón álltam, de már verseny közben is örültem a jó lökésnek. A verseny során sajnos már jelentősen nem tudtam javítani az első jól sikerült lökésemen.

 

Visó: Mit jelent ez Zsombi: 11.97 PB?                                                              

Zsombi: Szerintem ez az idei legjobb eredményem. 02.09-n, Algyőn a terem atlétika versenyen 13,20 -t löktem 3 kg -os medicinlabdával, ami súlygolyóval egy picit nagyobb is lehetett volna.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Zsombi-Algyő2-1024x682.jpg a fájlnév

Algyőn, a 13,20-at érő lökését megelőző pillanatok

 

Szabadidő

Visó: Jut egyáltalán időd valami másra, amit még szeretsz?

Zsombi: Most hetedikes vagyok, így a tanulás elég sok energiát elvesz. Délutánként tanulok vagy edzésen vagyok. Szeretnék még többet a pályán vagy az edzőteremben lenni ahhoz, hogy egyre jobbá váljak!

A képhez tartozó alt jellemző üres; zsombialgyő-301x1024.jpg a fájlnév

Zsombi a Csongrád megyei serdülő és gyermek terematlétika versenyen is tarolt a hétvégén, ismét győzött.

 

A jövő

Visó: Kitartasz a súlylökés mellett? Milyen közeli, távoli cél vezérel? Továbbtanulás?

Zsombi: Igen, kitartok. A súlylökés mellett a diszkoszvetést is nagyon szeretem. Nemsokára, március elején OB lesz Szombathelyen. Bízom benne, hogy itt is jól teljesítek. A továbbtanulás már nagyon közel van, sokat beszélgetünk erről itthon és az iskolában is. A szegedi Piarista Gimnázium sport és tehetséggondozó osztályba szeretnék járni.

 

A képeket Dobó Norbert, Zsombi édesapja készítette

Visnyei Ferenc/Visó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét