Megújult a Nagy László Emlékház Szmoljanban

Új állandó kiállítással nyílik meg a felújított Nagy László Emlékház kedden a bulgáriai Szmoljanban.

Képtalálat a következőre: „Nagy László Emlékház Szmoljanban”Nagy László Emlékház Szmoljan/Wikipédia

    Nagy László (1925-1978) 1949-ben érkezett Bulgáriába kétéves ösztöndíjjal. A magyar költőt a bolgár kultúra terjesztése és népszerűsítése terén végzett munkája elismeréséül 1976-ban nemzetközi Botev-díjjal, valamint Cirill és Metód Érdemrenddel tüntették ki. Ugyanebben az évben Szmoljan város díszpolgárává avatta, majd 1981-ben emlékházat nyitott a “rodopei magyar” tiszteletére – tartalmazza a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Képtalálat a következőre: „Nagy László Emlékház Szmoljanban”
Nagy László mellszobrát a város közterén 2015-ben a Szófiai Magyar Intézet kezdeményezésére és a szmoljani önkormányzat együttműködésével állították fel a dél-bulgáriai városban. Akkor tett látogatásán Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az emlékház felújítását kezdeményezte Boni Petrunova miniszterhelyettesnél, ennek köszönhetően 2016 és 2019 között bolgár és magyar állami finanszírozással megtörtént a leromlott állagú szmoljani Nagy László Emlékház restaurálása – idézte fel a közlemény.

A beruházás részeként az emlékház a költő életét és munkásságát bemutató korszerű, multimédiás állandó kiállítást kapott a Nemzeti Kulturális Alap, az MMA és a bolgár Balkankarpodem Rt. anyagi támogatásának köszönhetően, a Szófiai Magyar Intézet projektjeként.

A Benkő Andrea által, Boil Banov kulturális miniszter védnökségével rendezett tárlatot Boni Petrunova miniszterhelyettes nyitja meg kedden többek között Nagy László családtagjai jelenlétében.

MTI/

Vélemény, hozzászólás?