Kultúra-színház-díjak – Görög Lászlónak ítélték a Gábor Miklós-díjat

Görög Lászlónak ítélte az idén a szakmai kuratórium a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat Shylock megformálásáért a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című, Mohácsi János rendezte előadásában.

A képhez tartozó alt jellemző üres; gorog.kult_-1024x576.jpg a fájlnév

    A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón “adta át”, kisebb konferenciabeszélgetés keretében kedden, Gábor Miklós születésnapján – olvasható a bizottság MTI-hez eljuttatott közleményében.

Görög László 1964-ben született Debrecenben, 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1989-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, aztán bő tíz évig a Radnóti Színházban, majd csaknem ugyanennyi ideig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház művésze, ahol csak a legutóbbi időben olyan kiváló alakításait láthatta a közönség, mint a Nem félünk a farkastól George-a vagy a Hegedűs a háztetőn Tevjéje – írják a közleményben, felidézve, hogy a Jászai Mari-díjas színész. A velencei kalmárban nyújtott teljesítményéért elnyerte tavaly a Színikritikusok díját is.

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium.

A Gábor Miklós-díjasok között László Zsolt az első, őt követte Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, tavaly pedig Nagypál Gábor.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható.

A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal járó bruttó 300 ezer forintos pénzjutalmat korábban minisztériumi forrásból biztosították, tavaly és idén főként magánszemélyek adták össze, valamint támogatást nyújtott a Stalker Stúdió – áll a közleményben.

Mint írják, a Kossuth-díjas Gábor Miklós a 20. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Legendás filmjei között van a Valahol Európában, a Mágnás Miska, a Budapesti tavasz és az Apa. Színházi karrierje a Madách Színházban ívelt fel, majd a Nemzeti Színház következett, azután visszatért a Madáchba.

Gábor Miklós képzőművészként és íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

MTI


FILM – Enyedi Ildikó karanténfilmet készít

A Thesszaloniki Filmfesztivál felkérését többek közt Radu Jude is elfogadta. A Spaces nevű projekt híres rendezők otthon forgatott, legtöbb 3 perces rövidfilmjeinek füzére lesz.

A képhez tartozó alt jellemző üres; enyediildiko.kult_.jpg a fájlnév

Nagyjából egyidőben azzal, hogy Timur Bekmambetov amatőrfilmeket kezdett gyűjteni egy fajta koronavírus-antológiafilmhez, a Thesszaloniki Filmfesztivál is elindított egy hasonló projektet, azúttal profi filmesek megszólításával. A szervezők felkérésére mostanig 14 rendező bólintott rá, Enyedi Ildikó és Radu Jude mellett pl. a kínai Jia Zhangke, a holland Nanouk Leopold vagy a kanadai függetlenfilmes Denis Côté, de a listán spanyol, argentin, katalán, palesztin, amerikai és izraeli filmesek neve is szerepel.

A filmesek célja a koronavírus-világjárvány miatt beállt helyzet személyes hangú bemutatása. Mindannyian a saját otthonukban fognak forgatni, a velük egy fedél alatt élő emberekkel (és házikedvenceikkel). A kültéri események az otthonukhoz tartozó teraszon, balkonon, kertben vagy lépcsőházban játszódhatnak. Az így készülő alkotásokat a fesztivál fogja majd közzétenni a saját YouTube-csatornáján, április folyamán.

Ez a Spaces nevű projekt második „fejezete” lesz: az elsőre nyolc görög alkotót (Rinio Dragasaki, Marianna Economou, Giorgos Georgopoulos, Zacharias Mavroeidis, Minos Nikolakakis, Stavros Pamballis, Stavros Psillakis, Syllas Tzoumerkas) kértek fel.

Az eredmény megnézhető alább:

filmtett.ro

Labdarúgás-Magyarország – Szoboszlai otthon edz, nem foglalkozik az átigazolási pletykákkal

Szoboszlai Dominik, a Salzburg magyar válogatott labdarúgója otthonában készül, de még nem tudja, folytatódik-e az osztrák bajnokság.

A képhez tartozó alt jellemző üres; szoboszlai_dominik.KULT_.jpg a fájlnév

    “Csak futni és vásárolni lehet kimenni az utcára, így egyelőre otthon edzek. Minden zárva van itt, a kávézók és éttermek is” – adott helyzetjelentést Salzburgból a közmédiának a támadó középpályás.

A 19 éves játékos elmondta, Ausztriában nem reménykednek az emberek a futballbajnokság folytatását illetően. Megfogalmazása szerint ha lesz, lesz, ha nem, akkor nem, így arról sincs hír, ha folytatódna a pontvadászat, akkor mikortól.

“Jelen pillanatban nem ez a legfontosabb, hanem az egészség. Előbb térjünk vissza a normális életbe, kezdjünk el ismét focizni, és utána lehet róla beszélni. De utána se biztos, hogy lesz valami” – mondta a vele kapcsolatos átigazolási pletykákról Szoboszlai.

MTI


Kultúra-könyvtárak-színház – Karanténkoncert és virtuális kiállítás is várja az érdeklődőket

Hévízen az otthonmaradás fontosságáról született dal, amely karanténkoncerten hallható. A debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár virtuális kiállításokkal várja olvasóit, emellett más vidéki könyvtár is kínál online tartalmakat vagy házhoz viszi a köteteket járványhelyzet miatt, míg a Nemzeti Színház online magazinműsort indított.

A képhez tartozó alt jellemző üres; nemzetiszinh.kult_.jpg a fájlnév

    Hévízen az otthon maradás fontosságáról, az összetartásról, a közösség együttműködő erejéről szóló dal született a helyi Musica Antiqua Együttes és az általános iskola művészeti tagozatának vezetője jóvoltából.

Varga Endre Maradj otthon! című dalát Bódis Bettina fiatal zalaegerszegi énekesnőnek írta, a művet a Facebookon és a Hévízi Televízió műsorában lehet megtekinteni.

A debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár virtuális kiállításokat kínál olvasóinak a veszélyhelyzet időszakában. A kiállítások anyagát a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatták, céljuk, hogy a közösségi gyűjtéssel egyre több lakost aktivizáljanak és vonjanak be a saját városrészének közösségi életébe.

A érdeklődők a Nagyerdőt, az Újkertet, valamint a Lencztelepet és a Kerekestelepet bemutató helytörténeti kiállítások mellett a www.meliusz.hu honlapon Debrecen vendéglátása, a helyi úttörővasút és a virágkarneválok történetébe is bepillanthatnak.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár ingyenesen hozzáférhetővé tette teljes digitális archívumát. A digitális helyismereti gyűjteményében megtalálható a Nyírvidék hetilap összes száma 1867-től 1944-ig, a Kelet-Magyarország és elődlapjainak számai 1945-től 2017-ig, a Nyíregyházi Televízió anyagai 2003-ig, a megszűnt Nyíregyházi Rádió teljes hangállománya, a Szabolcsi Szemle folyóirat összes száma 1937-től 1944-ig, a Hangsúly hangos irodalmi folyóirat valamennyi adása és mintegy hétszáz nyíregyházi képeslap.

A könyvtár tájékoztatása szerint a járvány idején is változatos tartalmakkal várják az olvasókat: online mutatják be a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle legújabb lapszámát, virtuális helyismereti kiállításokat készítenek, online térben folytatják a Helytörténeti esték című előadássorozatot, a közösségi oldalukon pedig naponta könyvajánlókkal, könyvritkaságokkal és játékkal várják a látogatókat.

A könyvtár a tervek szerint virtuális ünnepi könyvhetet rendez és a névadó születésének 141. évfordulójáról is online formában fog megemlékezni.

Hódmezővásárhelyen első alkalommal csütörtökön viszik házhoz a városi könyvtár munkatársai a regisztrált olvasóknak a telefonon, e-mailen vagy az online katalógusból megrendelt köteteket. Annak érdekében, hogy mindenki hozzáférjen az új kiadványokhoz, az idén a gyűjteménybe került könyvekből háztartásonként kettőt választhatnak az olvasók.

Kaposváron elmarad idén a somogyi megyeszékhely legnagyobb kulturális eseménye, a május végére tervezett Rippl-Rónai Fesztivál. Az esemény Facebook oldala szerint bár a közösségi élmény az online térben nehezen pótolható, a szervezők a következő napokban, hetekben a programok hangulatát tükröző tartalmakat – archív anyagokat, zenekari produkciókat – osztanak meg a nagyközönséggel.

Barcson “ablakkönyvtárat” működtet a városi könyvtár. A Maradj otthon – olvass otthon! elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően a zárva tartó intézmény dolgozói által leselejtezett és egy csapadéktól védett párkányra kitett kötetek éjjel-nappal szabadon elvihetők.

Mobil könyvtárat működtet az önkormányzat Nógrád megyében Szécsényben és Balassagyarmaton. Szécsényben a telefonon, e-mailen vagy az internetes felületen megrendelt könyveket minden csütörtökön 10 és 14 óra között szállítják ki, először április 9-én. Balassagyarmaton múlt kedden indították el a mozgókönyvtári szolgáltatást. Csach Gábor polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy a könyvtár dolgozói védőfelszerelésben állítják össze a könyvcsomagokat és szállítják házhoz. Az átadott könyveket az átvevőknek legalább öt napra “karanténba” kell tenniük lehetőleg lakótéren kívüli nyitott térben, és csak ezután hozzákezdeni az olvasáshoz, a visszavitt könyvek feldolgozását pedig hét napig nem kezdik meg. Hozzátette, kutatások alapján két-három napig él meg papíron a vírus, ezért ez az idő elegendő.

A budapesti Nemzeti Színház online magazinműsort indított SZÍN-HÁZ-HOZ címmel, az adások minden hétköznap 16 órától láthatók a teátrum Facebook oldalán. A Nemzeti Színház társulata a jelenlegi körülményekhez igazodva folytatja a munkát: a színművészek a biztonsági előírásokat szigorúan betartva jelentkeznek be a Facebookon keresztül.

A 10-15 perces videókban amellett, hogy szó esik arról, ki hogyan éli meg az önkéntes karantén időszakát, minden alkotó produkcióval is készül, így a nézők egyszerre kapnak művészi és könnyedebb, színes tartalmakat is.

MTI


Tudomány-régészet -Szarmata kori temető nyomait találták meg Szentes közelében

Feltehetően egy szarmata kori temető nyomaira bukkantak a Koszta József Múzeum régészei Szentestől délre Berekhát térségében.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Szarmatatemeto.Kult_.jpg a fájlnév

    Filep Fanni ásatásvezető régész kedden az MTI-nek elmondta, hogy Szentes térségének ez a mikrorégiója különösen gazdag régészeti leletekben.

A múzeum a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakmai együttműködésével egy ipari beruházáshoz kapcsolódva kezdett megelőző régészeti feltárást.

Egy ásatás és a terepbejárások adatai alapján a régészeti topográfiai térképen két lelőhely is szerepel a közelben. Egy Árpád-kori temető nyomait fedezték föl korábban, és késő szarmata kori településre utaló kerámiákra is bukkantak már a felszínen – tudatta a szakember.

A beépültség miatt az utóbbi években azonban nem nagyon folyt kutatás a területen – tette hozzá.

Most egy kislány késő szarmata kori sírját találták meg, amely a Krisztus utáni 3-4. századra keltezhető. A jellegzetes tájolású sírban az elhunyt feje a déli oldalon, arccal északnak található. A mellkason egy vas fibulát, a lábfejekénél pedig egy, a korszakra jellemző, fekete fényezésű, sérült kerámiaedényt helyeztek el – közölte a régész.

Az ásatás mintegy kétezer négyzetméteren folyik majd, és várható, hogy a területről más késő szarmata kori sírok is előkerülnek majd. Szentes környéke országos szinten is az egyik leggazdagabb a 3-5. századi régészeti lelőhelyek tekintetében.

E korszak megismeréséhez szolgál majd újabb adalékokkal a megtalált temető – hangsúlyozta Filep Fanni.

MTI/Hirado.hu

Szerkesztő: Angyal Ádám Bence


Labdarúgás – Olaszország-Anglia -Kane-ért legalább 120 millió eurót fizethet a Juventus

Az olasz futballbajnok Juventus meg akarja szerezni Harry Kane-t, a Tottenham Hotspur csatárát, akiért legkevesebb 120 millió eurót fizethet a Calciomercato értesülése szerint.

A képhez tartozó alt jellemző üres; HarryKane.Kult_-1024x768.jpg a fájlnév

     A portál úgy tudja, hogy a Juve a legközelebbi átigazolási időszakban venné meg a kiváló támadót, aki ebben a szezonban – a világjárvány miatti kényszerszünetig – 25 mérkőzésen 17 gólt szerzett az angol csapat színeiben.

A 26 éves csatárhoz, akivel 2010-ben kötöttek profi szerződést, ragaszkodik klubja, maga Kane azonban március végén már egyáltalán nem zárta ki, hogy távozik, mivel – szavai szerint – szeretne trófeákat nyerni.

Kane eddig 278 tétmérkőzésen szerepelt a Tottenhamben és 181-szer volt eredményes.

Az angol válogatottnak is nagy erőssége: 45 fellépésén 32 gólt szerzett.

Értékét a transfermarkt.de piaci portál 150 millió euróra becsüli.

MTI

Szerkesztő: Angyal Ádám Bence


Kultúra-film-fesztivál-Románia – Elhalasztják a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF)

 Elhalasztják a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF); Kelet-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléjét a koronavírus-járvány alakulásának függvényében egy későbbi időpontban tartják meg – közölték kedden a szervezők.

A képhez tartozó alt jellemző üres; TIFF.Kult_.jpg a fájlnév

    Az erdélyi filmfesztivál Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléje. Idén május 29. és június 7. között tervezték megtartani.

A szervezők mindeddig reménykedtek, hogy nem kell elhalasztani, de miután Klaus Iohannis román elnök bejelentette, hogy egy hónappal meghosszabbítják a március 16. óta érvényben levő rendkívüli állapotot, úgy döntöttek, egy későbbi időpontban tartják meg a fesztivált annak függvényében, hogy mikor teszi lehetségessé a járványhelyzet.

A szervezők azt sem tartják kizártnak, hogy az idei fesztivált át kell szabniuk, és olyan formában kell megszervezni, amely alkalmazkodik a jelenlegi állapotokhoz. Arról biztosították a nézőket és a támogatókat, hogy igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást.

A szervezők közölték azt is, hogy minden hétvégén az unlimited.tiff.ro honlapon filmeket vetítenek a seregszemle korábbi éveiből.

A TIFF minden évben magyar filmes alkotókat is díjazni szokott, a magyar nap keretében pedig számos magyar filmet vetítettek.

Az elmúlt években többek között Alain Delon, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Törőcsik Mari színművészek, valamint Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező kapott életműdíjat a TIFF-en.

MTI


Kultúra-világörökség-zene – Új szellemi kulturális örökségek kerülhetnek az UNESCO listájára

A solymászatot, a lipicai lótartást és a magyar vonós zenekari hagyományokat is felterjesztették az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, amely az egyes országok nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjti össze.felterjesztették az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, amely az egyes országok nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjti össze.

    UNESCO – Wikipédia

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára évente egyszer lehet felterjesztést benyújtani önállóan vagy több országra kiterjedő hagyományként, közös dokumentáció elkészítésével – emlékeztet a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.

A magyarországi felterjesztések szervezője és felelőse az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megbízott Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, amely a 2003-as egyezmény hazai megvalósításának szakmai koordinátora.

A most felterjesztett örökségek dokumentumainak értékelésére és az elemek listára vételére 2021 decemberében kerülhet sor a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 16. ülésszakán.

Mint a közlemény felidézi, a ragadozó madarakkal való vadászat évezredes múltra visszatekintő tradíció Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a világ számos más régiójában.

A képhez tartozó alt jellemző üres; solyom.kult_.jpg a fájlnév

A solymászat hagyományát most negyedik alkalommal terjesztették az UNESCO listájára, újabb hat ország csatlakozásával.

A solymász közösségek a vadászat mellett fontos szerepet játszanak a madár- és természetvédelemben, a veszélyeztetett fajok fenntartásában, a hagyományőrzésben. Minden országban egyesületek segítik munkájukat és nemzetközi szövetség fogja össze a világ solymász szervezeteit – áll a közleményben.

A lipicai lótenyésztés hagyományát nyolc ország közösen terjesztette az UNESCO elé. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején az udvari pompa reprezentálására kitenyésztett lófajtát a mai Szlovénia területén található Lipica település császári ménesében tartották.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Magyarországnak kiemelkedő szerepe volt a fajta fenntartásában. A napóleoni háborúk idején veszélybe került ménest a magyarországi Mezőhegyesre menekítették, innen terjedt el a lipicai lótenyésztés az egykori monarchiához tartozó országokban: ma Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovénia és Szlovákia rendelkezik lipicai lovakat tenyésztő ménesgazdaságokkal.

A képhez tartozó alt jellemző üres; lipicai.kult_-1024x576.jpg a fájlnév

Magyarország kiemelkedik a lipicai lóval gyakorolt fogathajtás nemzetközi eredményeivel – mutat rá a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kommünikéje, hozzátéve: a felterjesztés elkészítésében az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad és a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete volt a szakmai partner.

Magyarország önálló felterjesztésként nyújtotta be a magyar vonós zenekari hagyomány örökségelemet az UNESCO listájára.

A képhez tartozó alt jellemző üres; virtualishagyomanyaink.kult_-1024x630.jpg a fájlnév
A vonós zenei formáció évszázadok folyamán alakult ki a főúri vonós zenei gyakorlat alapján, a hegedű-brácsa-bőgő alapfelállású paraszti vonósbandák meghatározó elemei voltak a hétköznapok és ünnepek közösségi és családi alkalmainak, táncos és énekes mulatságainak.

A parasztbandák tagjai hallás után, kézről tanulás útján sajátították el a zenei tudást és helyi igények szerint alakították gyakran többezres nagyságrendű repertoárjukat.

Az 1970-es években alakuló táncházmozgalom a vonós zenei hagyomány számára is fordulatot hozott, segítve annak fennmaradását, napjainkban pedig virágzását. A hivatalos képzések beindulásának köszönhetően ma több száz népzenész számára életforma, hivatás a vonós zene gyakorlása és tudatos továbbörökítése. A felterjesztési dokumentáció a Hagyományok Háza szakmai közreműködésével készült.

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján jelenleg a mohácsi busójárás, a matyó hímzés, a közös felterjesztésként benyújtott solymászat és a kékfestés hagyománya szerepel.

A jó megőrzési gyakorlatok regiszterében a Táncház módszer és a Kodály-metódus képviseli a modell értékű megőrzési programokat.

MTI/https://sokszinuvidek.24.hu/pixnio.com/https://hagyomanyokhaza.hu/hu


FILM – Nem csak játékfilmeket lehet online nézni

Két különleges magyar dokumentumfilm nézhető meg online ingyenesen, és kikölcsönözhető egy művészettörténeti témájú, ismeretterjesztő filmsorozat is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; lala.kult_.jpg a fájlnév

A Baltazár Színház online elérhetővé tette Világlátó Baltazár című, kanadai, indiai, görög és indonéz fesztiválokon is sikerrel vetített filmjét. Az 56 perces produkció közleménye szerint: „A varázslóknak sikerül messzi tájakra kalandozni anélkül, hogy helyet változtatnának.

De jó hír, hogy mindenkiből válhat varázsló, a saját sorsának mágusa. Hogyan? Ezt mutatjuk meg a Világlátó Baltazár című filmben, amely a színházunk előző indiai utazásáról szól, és egyszerre meséli el egy külső és belső utazás történetét.” A Baltazár Színház társulata ugyanis március 13-án utazott volna Mumbaiba, ahol a Pitypang és a Por című előadásokkal léptek volna fel. Egy nappal utazásuk előtt India lezárta a határait. „Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól” – fogalmaznak.

A 2017-ben, Elek Dóra rendezésében készült film szinopszisa szerint: „A 21 évvel ezelőtt alakult Baltazár Színház tagjai értelmi sérült színészek, akikről nem gondolnánk, hogy művészi képességgel megáldott emberek. Az átlagos társadalmi nézet a fogyatékosságot selejtnek minősíti, az értelmi hiányossághoz szellemi és érzelmi hiányt is társít.

A film a fogyatékosságot egy forradalmian új látószögbe helyezi: az értelmi sérült emberek spirituális oldalát mutatja meg, a Baltazár Színház színészeiből áradó természetességgel, költőiséggel és humorral teli formában.”

Három évvel korábban, 2014-ben készült Halázs Glória a Dr. Lala című, szintén számos hazai és nemzetközi filmfesztiválon – többek közt Horvátországban, a CineFesten, az Országos Független Film Fesztiválon és a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén is – bemutatott filmje. Felejthetetlen főszereplője, Balogh László, azaz Lala, a bohócdoktor, aki „az elmúlt két évtizedben közel százezer beteg arcára varázsolt mosolyt”.

A film sajátos életutat vázol nézője előtt: „Egy ország ismerte és szerette őt egy harminc évvel ezelőtti sikeres televíziós műsornak, a Cigánykeréknek köszönhetően, amelyet hátrahagyott a cirkusz kedvéért. Végül mindent újrakezdett, és a bohócdoktori pályán kötött ki.

Az egyszerre szórakoztató és megható dokumentumfilmben a szarkasztikus humorú Dr. Lalát, alapítványa fenntartásáért folytatott küzdelmét, hivatásán keresztül számos beteg gyermek, kis hétköznapi hős történetét ismerhetjük meg.”

Április elején megnyílt A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat online filmkölcsönzője is. A hat éve indult sorozat „az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe”.

A sorozat minden évben 4-5 új, főképp artmozikban, Magyarországon vetített, művészeti témájú filmmel egészül ki. Mivel jelenleg a mozivetítések szünetelnek, „a sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának április végi bemutatóját későbbi időpontra halasztja a filmet forgalmazó Pannonia Entertainment, s egyúttal otthon maradásra buzdít mindenkit, aki megteheti.

Ehhez kapcsolódva, április 1-től elérhető A művészet templomai sorozat online filmkölcsönzője azzal a céllal, hogy tovább színesítse a művészetkedvelők számára az otthonról elérhető programkínálatot a neves művészeti intézmények – mint a londoni British Museum, a párizsi Musée d’Orsay, a New York-i Guggenheim Museum vagy az amszterdami Van Gogh Museum – virtuálisan bejárható tárlatai mellett” – közölte a forgalmazó.

Az online filmkölcsönzőben, kizárólag Magyarországról, jelenleg hat alkotás elérhető: a Firenze és az Uffizi képtárA milánói Scala – A csodák palotája, a Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban, a Pápai bazilikák, a Kincseskamrák – A csodák világa, valamint a Raffaello – A festőfejedelem. Ezek 2,9 dolláros (970 fonrintos) kölcsönzési díj ellenében számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt, 48 óráig megnézhetők.

filmtett.ro

Triatlon-Svájc – Szeptembertől rendezne újra versenyeket a Nemzetközi Triatlon Szövetség

 Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója elmondta, hogy szeptembertől rendeznének ismét versenyeket.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Triathlon_Union_logo.svg.kult_-1024x358.png a fájlnév

    A lausanne-i székhelyű ITU múlt héten június 30-ig felfüggesztette a versenyrendszerét, a munkatársai pedig otthonról – Márkus például Nyonból – dolgoznak.

“Esélytelen, hogy nemzetközi versenyeket lehessen rendezni. Ez érzékenyen érintett minket is, hiszen május közepén ért volna véget az olimpiai, és június végén a paralimpiai kvalifikáció.

Teljesen át kell dolgoznunk, hogyan folytatódjanak ezek a küzdelmek” – nyilatkozta hétfőn az M1 aktuális csatornának.

Hozzátette, ezeken a viadalokon legalább húsz, de esetenként negyven nemzet is képviselteti magát, márpedig a járvány különböző fázisban van a különböző kontinenseken és országokban.

“Ennyi országot kell figyelembe vennünk, nem csak egy kontinenst, tehát szinte a teljes világviszonylatot kell néznünk. Nálunk még jobban el fog tolódni, hogy visszatérhessünk a normális kerékvágásba” – magyarázta.

Márkus rávilágított, már meghatározták, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a versenyeket újra lehessen indítani. Az elsőleges, hogy a sportolók tudjanak edzeni, fel tudjanak készülni, majd utazhassanak.

Hozzáfűzte, hogy az olimpiai kvalifikáció előrehaladott állapotban van, tehát a kvóták nagy része elvileg gazdára talált, és mivel az ötkarikás játékokat és a paralimpiát is jövő nyárra halasztották, van esély rá, hogy a kvalifikációt a versenypályán fejezhetik be, nem a tárgyalóasztal mellett.

Az ITU törekszik rá, hogy az év utolsó harmadában, szeptember és november között újra lehessenek versenyek, de a kvalifikációt leghamarabb januárban indítják újra. Márkus Gergely hangsúlyozta, a magyarok közül jelenleg két férfi és két női triatlonista áll kijutást érő helyen a rangsorban, ami azért jó, mert így indíthatnának csapatot a váltóversenyben.

MTI


© 2020: Kultkocsma fejlesztés alatt | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress